Du kan undgå de værste fejl, når du investerer i et nyt grafikkort til din PC ved at læse vores købsguide med relevante tips.
Købet af et grafikkort er normalt en ret stor udskrivning, hvorfor det er vigtigt, at du tænker dig godt om, før du smider efter det første og bedst tilbud på grafikkort i en online eller fysisk butik.
Det kan godt være omstændigt, at finde det helt rigtige grafikkort, der passer bedst til dine behov, så du får det meste ud af din PC - om du spiller eller arbejder med video- eller grafiskproduktion.
Der er to typer grafikkort
Før du begiver dig ud på jagten med at finde et nyt grafikkort, så bør du vide, at der findes to typer grafikkort: integrerede og dedikerede.
Et integreret grafikkort er en del af computerens processor og bruger derfor af computerens samlede mængde RAM, uanset opgave. Det er ikke muligt at skifte det integrerede grafikkort uden at skifte hele computerens processor ud, og det er typisk for dyrt, så du vil ende ud med at skulle udskifte hele computeren med en helt ny, hvis du ønsker et bedre grafikkort.
Et dedikeret grafikkort er et separat stykke hardware, der er udviklet specifikt til grafisk arbejde. Det har sin egen grafikprocessor, hukommelse (RAM) og køler, hvilket giver computeren de nødvendige kræfter til gaming eller krævende 3D- og videoredigeringsprogrammer. Det er muligt at udskifte et dedikeret grafikkort med et nyt særskilt grafikkort, da det ikke er monteret på computerens processor, men har en særskilt placering i computeren
Mens integrerede grafikkort er oplagte til fx tekstforfatning og internetsurfing, er dedikerede grafikkort perfekte til dem, der ønsker den bedste visuelle oplevelse, hvad enten der spilles eller designes grafik på computeren.
Underpræsterer din PC på grund af grafikkortet?
Det er let at give grafikkortet skylden for, at din PC måske ikke leverer den oplevelse, som du gerne vil have. Hvis din PC underpræsterer, så er det vigtigt, at finde ud af, om det rent faktisk skyldes grafikkortet eller andre forhold, så du ikke køber et nyt grafikkort forgæves og ikke får den ønskede forbedring af brugeroplevelsen på din PC.
Der findes mange årsager til, at din PC underpræsterer såsom for lille processor, for lille hukommelse eller utilstrækkelig køling. Der findes forskellige værktøjer, som du kan måle din computerens ydelse med, hvor vi personligt foretrækker Geekbench, som virker både på Windows og macOS.
Købe nyt grafikkort eller helt ny PC?
Har du konstateret, at det er grafikkortet, der er det svage punkt, og dermed årsagen til at din PC underpræsterer, så er spørgsmålet om en opgradering i det hele taget giver mening eller, om det er bedre at smide pengene efter en helt ny PC. Her bør du kigge på den generelle tilstand af din PC, og hvor gammel den er. Er der tale om en gammel koger, hvor batteriet er slidt og den måske har mekanisk harddiske og for få og for gamle RAM, så virker det ikke fornuftigt at smide flere penge efter din PC i form af et nyt grafikkort, da du sikkert ikke opnår den ønskede forbedring af ydelsen uden at skulle fortage en lang række ekstra investering i din PC for at komme i mål. Her er det bedre, at du bider i det sure æble og investerer i en ny og højtydende PC, der kan køre Windows 11 eller en Mac, der kan køre macOS Sonoma.
Vælg det rigtige grafikkort til formålet!
Hvis du ved præcist ved hvilket formål, som du skal bruge grafikkortet til, og du ved hvor meget ydeevne, som du har behov for, så kan du spare rigtig mange penge på købet. Der er stor forskel på, om du skal bruge et dedikeret grafikkort til kontoropgaver, hvilket kan klares af et billigt grafikkort, eller om du skal bruge et dedikeret grafikkort til videoredigering eller gaming, hvor et grafikkort er i en helt anden og langt dyrere prisklasse, da ydelsen skal være langt højere.
Hvor mange GB skal et grafikkort have?
Jo flere VRAM som et grafikkort er udstyret med, jo flere billeder giver det dig pr. sekund og jo længere tid går der før, du skal ud og opgradere grafikkortet på ny. Et nyt grafikkort bør som udgangspunkt i dag have minimum 8GB GDDR6 RAM og opefter og gerne helt op til 16GB GDDR6 RAM. For at afgøre hvor mange VRAM, som dit kommende grafikkort skal være udstyret, så anbefaler vi dig, at gå ind på software- eller spiludviklerens hjemmeside, og se hvilke krav dit program eller spil stiller til et grafikkort, og her mener vi, at du skal kigge under punktet med den bedste ydelse og ikke minimumskrav til et grafikkort.
Måske du får brug for en ny strømforsyning og køling?
Når du installerer et nyt grafikkort, så skal du være opmærksom på, at din nuværende PSU og køling kan være underdimensionerede til opgaven, hvorfor du måske skal supplere op med en ny strømforsyning med bedre ydelse og mere nedkøling for at få maksimal effekt ud af dit nye grafikkort.
Sørg for at grafikkortet passer i computeren!
En af de dummeste og mest tanskeløse fejl, som du kan komme til at lave under køb af et nyt grafikkort er at komme til at købe et for stort grafikkort, som der rent fysisk ikke er plads til i din computer. Før du bestiller et nyt dedikeret grafikkort, bør du undersøge dimensionerne på dit gamle grafikkort og købe et nyt grafikkort med de samme dimensioner, så du ikke risikerer et eventuelt dyrt fejlkøb. Det er faktisk nemt at finde ud af, hvilken type grafikkort din computer allerede har. Derfor er det også nemmere at finde frem til, hvilket du vil bytte det ud med.
Nogle gange kan et nyt grafikkort også redde din gamle computer. For eksempel kan du godt få topydelse ud af en gammel Mac, og derved undgå udskiftning, ved at investere i et eksternt grafikkort.
Pas på med de billige grafikkort!
En af de største faldgrubber, når der skal investeres i et nyt grafikkort, er at komme til at købe et for billigt grafikkort, hvor du risikerer at komme til at betale for den samme vare to gange. Der er den indbyggede risiko ved at købe et for billigt grafikkort, at det simpelthen er "for billigt" og ikke leverer den ønskede ydelse eller simpelthen går i stykker, så du ender ud med udgiften til endnu et grafikkort, der med den ønskede ydeevne. Billige grafikkort er mange gange et fejlkøb, som du kan undgå ved at bruge lidt flere penge på købet. Det er helt forståeligt, at du gerne vil spare lidt penge, penge men på den lange bane kan det altså give bagslag.
Hvem producerer de bedste grafikkort?
Når det kommer til producenter af grafikkort, er der flere store navne på markedet. NVIDIA og AMD er de to største producenter af grafikkort. NVIDIA er kendt for at lave nogle af de bedste grafikkort på markedet, og de har den absolut største markedsandel. AMD grafikkort er ofte billigere end NVIDIA grafikkort, og de tilbyder ofte bedre ydeevne til professionelle programmer som video- og billedredigering.
Udover NVIDIA og AMD er der også flere underproducenter, som laver grafikkort baseret på NVIDIA og AMD's GPU'er. Disse producenter inkluderer blandt andet ASUS, MSI, og Gigabyte. Det er vigtigt at bemærke, at forskellen mellem de forskellige producenters grafikkort er minimal, da de alle bruger de samme GPU'er fra Nvidia og AMD. Derfor er det vigtigt at undersøge de forskellige producenters produkter og læse anmeldelser og tests for at finde det grafikkort, der passer bedst til dit behov og budget.
Problemer med dit grafikkort
Det kan også være, at du har oplevet at dit grafikkort ligefrem giver dig problemer. For lige som så mange andre dele i din computer, kan et grafikkort også drille.
Vi har tidligere kigget lidt på, hvad du kan gøre, hvis du oplever problemer med dit grafikkort. Nogle af de mest almindelige problemer, du kan støde på er blandt andet være en defekt, ikke-understøttet eller inkompatibel grafikprocessor eller grafikdriver, at dit NVIDIA-grafikkort ikke bliver fundet på din Windows 11-PC eller hvis du ikke kan få din computer til at registrere dit AMD-grafikkort.
Hvis du ikke helt føler, at pengepungen rækker til en udskiftning af dit grafikkort, så kan du spare mange penge ved at optimere brugen af dit gamle grafikkort i stedet. Det kræver en lidt større arbejdsindsats fra din side, men det kan i nogle tilfælde godt give et tilfredsstillende resultat.