Du kan allerede nu få macOS Sonoma, hvis du downloader den som betaversion.

Hvis du ikke kan vente på, at den nyeste version af macOS Sonoma udkommer, kan du få den allerede i dag. Den er nemlig allerede nu tilgængelig i beta.

Apple har allerede åbnet op for beta versionen af macOS Sonoma for alle dem, der er en registreret udvikler. Vi vil komme med et tip omkring, hvordan du helt gratis kan få en udviklerkonto. Men du kan også vælge at spring på den lidt mere stabil offentlig betaversion, der bliver åbnet op for i starten af juli måned. 

Nyheder i macOS Sonoma til Mac

Apple har annonceret den næste version af deres desktop-operativsystem, macOS Sonoma, som vil blive lanceret omkring september måned 2023. macOS Sonoma vil indeholde en række nye funktioner og forbedringer, herunder interaktive widgets, forbedringer til video-konferencer, opdateringer til Safari-browseren, nye skærmsparere og meget mere.

Widgets på skrivebordet

Widgets er blevet mere interaktive og kan nu placeres direkte på skrivebordet. Du kan nu også bruge Continuity til at få adgang til de widgets, du allerede bruger på din iPhone eller iPad. Widgets kan placeres hvor som helst på skrivebordet og vil automatisk falme i baggrunden, når du åbner en app eller et vindue.

Forbedringer til video-konferencer

macOS Sonoma vil indeholde forbedringer til video-konferencer, herunder 3D-augmented reality-effekter, der aktiveres med håndbevægelser, og Presenter Overlay, som holder dig i samtalen, når du deler din skærm.

Forbedringer til Safari-browseren

Safari-browseren vil også modtage opdateringer i macOS Sonoma, herunder understøttelse af Progressive Web Apps (PWA'er), som gør det nemt at omdanne websider til web-apps.

Skærmsparere

macOS Sonoma vil indeholde nye skærmsparere i slow-motion af betagende steder fra hele verden.

Spiltilstand

macOS Sonoma vil også indeholde en ny spiltilstand, der øger ydeevnen i spil.

Kompatibilitet

macOS Sonoma vil være kompatibel med følgende Mac-modeller:
 • MacBook Air: 2018 og nyere
 • MacBook Pro: 2018 og nyere
 • Mac Mini: 2018 og nyere
 • iMac: 2019 og nyere
 • iMac Pro: 2017 og nyere
 • Mac Pro: 2019 og nyere
 • Mac Studio: 2022 og nyere

macOS Sonoma vil ikke længere understøtte følgende Mac-modeller:
 • MacBook Pro: 2017
 • MacBook Air: 2017
 • MacBook (12-tommer): 2017

Få macOS Sonoma beta

Det kom ikke som den helt store overraskelse, at Apple åbnede op for deres Developer Beta version af macOS Sonoma. Det har de ofte gjort før. Nej, den store overraskelse var i stedet, at Apple har valgt, at versionen også er tilgængelig for alle dem, der ikke er betalende medlemmer af Apples Developer Program. 

Derfor kan du nu vælge at oprette en grundlæggende gratis udviklerkonto og herefter downloade macOS Sonoma developer beta. Vi guider dig igennem oprettelsen længere nede. Det er helt op til dig selv, om du vælger at downloade udvikler versionen eller om du kan vente et par uger mere til den offentlige beta af macOS Sonoma ankommer.

Udvikler eller offentlig beta af macOS Sonoma

Der er nogle forskelle på de offentlige betaversioner og udviklerbetaversionerne når det kommer til nyeste version af macOS. Den første forskel er udgivelsesdatoen. For hvor udviklerbetaversionerne allerede er ude at køre, så må du vente lidt længere på de offentlige betaversioner. Vi forventer at de offentlige versioner bliver tilgængelige i første halvdel af juli måned.

Da udviklerbetaversionerne udkommer først, er de ikke altid så stabile som de offentlige betaversioner, der først kommer lidt senere. Der er tale om betaversioner og dette er noget, du skal tage med i dine overvejelser, inden du installere programmet.

Bliv Apple beta tester

Hvis du ønsker at få adgang til Apples beta versioner, skal du deltage i Apples betaprogrammer.
Det gratis offentlige betatestprogram er åbent for alle, der gerne vil være med til at teste Apples beta versioner. Du skal blot have et gyldigt Apple ID eller en iCloud-konto, for at kunne oprette dig selv som Apple beta tester. Dette gør du ved at besøge Apple Beta Software Program-siden og tilmelde dig her.

Sådan får du en gratis udviklerkonto

Som nævnt overfor, kan du allerede i dag få fingrene i Apples beta version af macOS Sonoma, hvis du blot opretter en gratis udviklerkonto. En sådan konto kan du blandt andet oprette via din iPhone:
 1. Hent Apple Developer App fra App Store
 2. Åbn appen på din iPhone
 3. Tryk på Konto
 4. Tryk på Log ind
 5. Log ind med dit sædvanlige Apple ID
Du kan godt oprette udviklerkontoen gratis, men du kan i den gratis version ikke få support eller udgive applikationer til App Store. Dette kræver, at du får en betalt konto.

Sådan får du macOS Sonoma beta

Hvis du har en udvilkerkonto hos Apple, kan du allerede nu få adgang til den beta version, der er beregnet til udviklere. Hvis du vil have adgang til den offentligt beta version, må du vente lidt endnu. Når den offentlige beta bliver tilgængelig, vises den samtidig også på din Mac i macOS Ventura 13.4, hvis du blot har tilmeldt dig beta programmet.

Vi anbefaler på ingen måde, at du downloader og installere beta udviklerversionen, hvis du ikke er udvikler. Men det er selvfølgelig dit valg.

Sådan gør du, hvis du kører macOS Ventura 13.4 eller en nyere version:
 1. Åbn Systemindstillinger på din Mac
 2. Vælg Generelle 
 3. Herefter vælges Softwareopdateringer
 4. Her finder du både Automatiske opdateringer og Betaopdateringer
 5. Klik på ved siden af betaopdateringer
 6. Slå betaopdateringer til
 7. Vælg den beta, du vil downloade
 8. Hvis din udviklerkonto er bundet til et andet Apple ID end dit sædvanlige, kan du ændre det her
 9. Klik på OK
 10. Nu vil din Mac søge efter opdateringer og til sidst vise Sonoma Developer Beta som en opgradering Klik på Opgrader nu
Nu bliver din Mac opdateret til macOS Sonoma.

Sådan gør du, hvis du kører macOS Ventura 13.3 eller en tidligere version:
 1. Hvis du er tilmeldt udviklerprogrammet, skal du gå til Apples beta-downloadside
 2. Klik på Installer profil for at downloade det nye macOS Developer Beta Access Utility til din Mac
 3. Hvis du er tilmeldt som offentlig betatester, skal du downloade Hent hjælpeprogrammet til offentlig betaadgang til macOS
 4. Gå til Downloads på din Mac
 5. Klik på macOS Beta Access Utility for at åbne den
 6. Dobbeltklik på dmg-filen, og installationsprogrammet kører
 7. Når den nye macOS beta er installeret, kontrollerer Softwareopdatering, om der er nogen opdateringer Klik på Opdater, og den nyeste version downloades
 8. Du vil se en prompt om at installere den nyeste macOS beta
 9. Klik på Fortsæt
 10. Accepter Ts &C'erne
 11. Klik på Installer
Nu bliver din Mac opdateret til macOS Sonoma.

Er macOS beta stabil?

En beta version vil alt andet lige altid være mere ustabil end den endelige version. Derfor kan vi kun fraråde at du installere en macOS beta på din Mac, hvis du er afhængig af den hver dag. Specielt i de tidlige dage af betaudviklingen, er det stor risiko forbundet.

Kan macOS beta opdateres til den endelige version?

Det korte svar er ja. Du vil være i stand til at installere den endelige version af macOS Sonoma på udgivelsesdagen uden at skulle omformatere eller geninstallere.