Anmeldelse: 5 mdr. med Windows 11

 

Vi har testet Windows 11, og du kan læse om vores erfaringer og oplevelsen med at skifte fra Windows 10 til Windows 11.

Det vil nok være at tage munde for fuld, at kalde Windows 11 et helt nyt styresystem, selvom det har fået et 11-tal i enden.

Det er nok mere retfærdigt, at kalde Windows 11 en subtil opgradering af et allerede velfungerende og gennemprøvet operativsystem.

I forbindelse med præsentationen af Windows 11 den 5. oktober valgte vi med det samme at hoppe med på vognen, og købte en bærbar der opfylder kravene til at køre Windows 11, så vi kunne komme i gang med at bruge Windows 11 med det samme.

Vi har nu haft mulighed for at bruge Windows 11, hver dag i lidt over 5 måneder nu, og det er vores brugeroplevelser fra denne periode, som ligger til grund for vores test af Windows 11.

Plusser

 • Nyt og flot design
 • Kan køre Android-apps
 • Giver bedre batteritid
 • Integration af Teams
 • Bedre gaming-muligheder
 • Enklere Microsoft Store
 • Microsoft Edge er blevet bedre
 • Forbedres hele tiden

Minusser

 • Store krav til hardwaren
 • Langsom indtil opdateret
 • Grimme ikoner i Stifinder

Samlet bedømmelse

Det mest iøjnefaldende ved Windows 11 er udseendet med en procelinie, der er rykket til midten af skærmen, som dog kan rykkes tilbage, hvis det ønskes. De samlede antal ændringer er subtile, hvor de største må siges at være support af Android-apps, forbedret strømstyring til bærbare og de nye og bedre gaming-muligheder. Generelt er det vores subjektive mening, at Windows 11 er bedre til at få det meste ud af hardwaren, og desværre oplevede vi en en periode med en sløv computer, indtil vi modtog den første eller var det anden opdatering af Windows 11 fra Microsoft til vores PC. Ellers må vi sige, at den samlede oplevelse med Windows 11 har været positiv, og det er lykkes for Microsoft at lave en gnidningsfrit udrulning af operativsystemet, uden de store komplikationer for brugerne, hvilket for os er en positiv ting, der ikke må undervurderes, og det tyder på at Microsoft endelig har lært lektien på den konto.

Windows365.dk anbefaler derfor købet af dette produkt.

Vores erfaringer med installation af Windows 11

Da vi får fyret op for vores nye bærbar, så er den født med Windows 10, og vi skal derfor selv installere Windows 11 på den, og det vælger vi at bruge Windows 11-installationsassistent til. Hvis du skal opgradere din gamle computer, så husk lige at tage en backup af din harddisk. Tiden der går fra vi starter med at opgradere vores PC fra Windows 10 til Windows 11 er vel lige omkring en lille time, og det er faktisk overraskende lidt, må vi sige. Generelt oplever vi installationsprocessen som ukompliceret og fuldstændig uden problemer.

Vores erfaringer med brugen af Windows 11

Altså, den første store ting, som i starten virker utrolig irriterende er, at Microsoft har valgt at placere proceslinien i midten af skærmen. Det virker fuldstændig unaturligt, da vi kommer fra Windows 10 med en proceslinie placeret til venstre på skærmen. Vi forsøger at vænne os til den nye placering af proceslinien gennem en lille uge, hvorefter vi flytter den tilbage til den gamle velkendte placering fra Windows 10. Overraskende nok, så ender vi med at ændre placeringen af proceslinien retur til midten af skærmen ingen, da det andet efter noget tid, nu virker unaturligt.

En anden ting, som vi os starten bøvler lidt med er en del små problemer herunder, at computeren føles langsom i den første tid, men det rettes op efter et par opdateringer. En anden og ret irriterende fejl, er når vi højreklikker med musen på en fil, så kan det tage op til eksempelvis vis 10 klik bare at vælge "Klip" og få denne kommando udført. Det har Microsoft heldigvis fået rettet op på.

Der er sket en hel del små ændringer i placeringen af de forskellige indstillingsmuligheder under Indstillinger, men det vænner vi os hurtigt til. Men, det samme kan vi derimod ikke sige om designet af de nye ikoner i Stifinder, det er godt nok grimme, og minder mest af alt om en mellemting mellem et ikon fra Windows XP og Windows 7. Det er ikke kønt, og det bliver ikke kønnere med tiden, og vi må håbe på, at Microsoft får rettet det op på et tidspunkt, da vi kan se, at vi ikke er de eneste, der har det på den måde.

Ellers er vores generelle erfaring med Windows 11, at det et let at bruge, når du kommer direkte fra Windows 10, og det er et særdeles stabilt operativsystem, da vi ikke har oplevet et nedbrud eller andre store problemer i løbet af de 5 måneder, vi nu har benyttet Windows 11.

Vi lavet en lille video med Windows 11, så du selv har mulighed for at opleve styresystemet i brug. Du kan se vores Windows 11-video her.

Vores erfaringer med nye apps i Windows 11

Det er vist at tage munden for fuld, at påstå at der er kommet en hel masse nye apps i forbindelse med Windows 11. Der er sket nogle opdateringer af nogle eksisterende apps, og en enkelt app vil vi decideret kalde en semi-nyhed. De to apps, som vi er rigtig glade for i Windows 11, er Paint og Medieafspiller, som begge to bruger rigtig ofte.

Paint har fået en overhaling, og vi er især glade for at bruge den indbyggede funkton i Paint til filkonvertering af billeder og fotos, hvor vi flere gange om ugen har behov for at konvertere WEBP-formatet til PNG-formatet.

Den nye medieafspiller, Media Player, er også en af vore favorit-apps i Windows 11, og er den som vi vil kalde en semi-nyhed, da den er en erstatning for både Groove Musik og den klassiske Medieafspiller, som har kørt i en krig og en småkage. Du kan læse mere om her, hvorfor vi foretrækker Media Player fremfor iTunes til Windows 11

Vores holdning til Windows 11

Vores holdning til Windows 11 er sammenfattende, at der er tale om en særdeles vellykket udgave af Windows, som du ikke kan undgå at blive glad for alene på grund af driftssikkerheden. Men, ændringer er ikke større end, at de kunne have været klaret med en opdatering af Windows 10, og her er der måske gået lige lovlig meget kassetænkning i den for Microsoft. Det er også vores holdning på sin vis svigter en masse mennesker der i forvejen har en måske næsten ny PC, som de ikke kan køre Windows 11 på, da der kræves rigtig meget af hardwaren, med nogen efter vores mening lidt for store krav. Windows 11 kommer til at betyde travlhed i computerbutikkerne, da rigtig mange skal købe en ny PC for at kunne afvikle Windows 11, og det er en unødvendig ekstraudgift set med vores briller, da alle med en nyere PC burde kunne køre Windows 11.

Skal du så vælge Windows 11?

Hvis du lige har investeret i en helt ny PC, som du er tilfreds med, og den virker efter hensigten, så er der ingen grund til at fare ud og købe en ny computer for at prøve Windows 11, da du er rigtig godt kørende med Windows 10 og en nyere PC, da Windows 10 er et godt og stabilt styresystem, og du har helt indtil 2025, hvor supporten af Windows 10 ophører. Det findes dog en omvej til, hvordan du installerer alligevel Windows 11, selvom din PC ikke opfylder kravene til at køre Windows 11. Læs vore artikel Sådan opgraderes en ikke-understøttet PC til Windows 11

Er din situation den, at du i forvejen har en PC der trænger til at blive udskiftet, ja så kan du lige så godt tage skridtet fuldt ud allerede nu og købe en PC der opfylder systemkravene til at køre Windows 11. Skal du alligevel til at smide penge efter en ny computer, så bør du sørge for, at den kan køre Windows 11, da Windows 11 er mere fremtidssikret end Windows 10, der ikke udvikles mere på.

Har du fået mod på, at lære mere om Windows 11, så kan du selv prøve Windows 11 uden at installere det her.

Hvis du vil vide om Windows 11, så besøg vores Windows 11 Hub.

Nyere Ældre