Microsoft vil beskytte data i Europa mod politisk påvirkning med nye tiltag inden for server og cloud.
Der er nok flere af os, der slet ikke tidligere har skænket det en tanke, men meget af vores digitale infrastruktur kommer fra USA. For en betydelig del af ikke bare danske arbejdspladser, men også vores offentlige institutioner, er stærkt afhængige af amerikanske cloud-tjenester såsom Dropbox, Google Drev og Microsofts OneDrive.
Infrastrukturen er i fare
Det er først efter den tilspidsede politiske situation mellem USA og Europa, at vi er begyndt at have fokus på, om vi måske er blevet for sårbare i ikke bare Danmark, men i hele Europa. For både politikere og eksperter er begyndt at stille et yderst relevant spørgsmål: Kan Trump finde på at trykke på afbryderknappen til disse amerikanske tjenester? Det vil medføre en yderst kritisk situation, da vi derved kan få lammet hele vores digitale infrastruktur.
En sådan bekymringer, har tidligere fået beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) til at opfordrede både de danske virksomheder og myndighederne til at undersøge, om der kan findes alternative løsninger.
Microsoft vil beskytte europæiske data
Det ser dog ud til, at der vil være hjælp på vej - fra amerikansk side. For Microsoft tager nu et helt konkret og kontroversielt skridt for at sikre, at sådan en situation ikke bliver en realitet for de europæiske borgere.
Techgiganten har netop annonceret, at de vil lave en markant udvidelse af datacenterkapaciteten i Europa. Udvidelsen er planlagt til at være på hele 40 procent af den nuværende kapacitet. Men ikke nok med det. De vil også lave en særlig europæisk cloud. Dette er et meget stort skidt. For hidtil har de amerikanske cloud-løsningerne haft hjemme i USA, hvor alle de store techgiganter har hjemme. Derfor er det også et stort skridt, at der skal laves en europæisk cloud. Denne skal laves for at garantere, at europæiske data forbliver inden for EU's grænser.
Microsofts præsident, Brad Smith, har udtalt, at initiativet skal beskytte Europa mod politiske indgreb, der kunne påvirke deres tjenester. Brad Smith understreger også, at skulle en regering på noget tidspunkt kræve, at Microsoft suspenderer eller stopper sin drift i Europa, vil vi straks og kompromisløst modsætte os det. Om nødvendigt vil vi føre sagen for retten, fastslår han.
Disse udtalelse kommer, uden at Microsoft direkte nævner præsident Trump, men der er ikke mange, der kan være i tvivl om, hvem der primært refereres til med en sådan udtalelse. For det er meget tydeligt, at det handler om Trump. Men det giver også god mening, at Microsoft ikke ønsker at udtrykke sig så direkte, der kan skabe problemer i forhold til hele Trump-administrationen.
Et skridt Microsoft er nødt til at tage
Med det nye initiativ sender Microsoft det helt klare signal til Europa, at de har hørt os. For med de med de påtænkte markante ændringer, anerkender Microsoft de voksende bekymringer europæerne har omkring datasikkerhed og politisk indblanding. Men ikke nok med, at Microsoft anderkender problemerne, de melder sig også på banen og er parate til at handle herpå.
For det er et skridt Microsoft er nødt til at tage, hvis de også på sigt ønsker at fastholde den position de har på det europæiske marked. For gøres der ikke noget, vil Europa for alvor begynde at udvikle alternative løsninger, så vi kan sikre vores digitale infrastruktur bedre. Dette vil i så fald betyde, at Microsoft kan miste deres førende position på markedet, da de ikke-europæiske alternativer vil blive skubbet ud. Derfor kan Microsoft heller ikke tillade sig ikke at reagere på den nuværende situation, da det i så fald vil få store konsekvenser for deres forretning.
Tiltagene som Microsoft er kommet med, vil få stor betydning for Europas datasikkerhed. Der er nemlig lagt op til, at de vil blandt andet vil udvikle cloud-tjenester i samarbejde med europæiske virksomheder, der opererer under EU's regulering. Derudover vil der blive taget juridiske skridt for at begrænse amerikansk lovgivnings indflydelse på disse selskaber.
Danmark er fortsat sårbar
Selvom der nu ser ud til at være lidt hjælp på vej fra Microsoft, står Danmark fortsat i en sårbar position, når det kommer til afhængigheden af amerikanske teknologitjenester.
Forholdet mellem Danmark og USA har nemlig ændret sig markant. Vi har ikke længere et lige så ubesværet forhold som tidligere. Og med en mand som Trump ved roret, er det ikke til at forudsige, hvilke tiltag der fremover kan komme fra amerikansk side, når det kommer til toldsatser, handelskrig og politiske spændinger, som for eksempel omkring Grønland.
Da spillereglerne siden Trumps indsættelse har ændret sig så markant, er det heller ikke til at forudsige, om det kan komme på tale, at USA trykker på knappen og afbryder for adgangen til vitale data. Det vil kunne få meget alvorlige konsekvenser. For hvis de store teknologiudbydere fra den ene dag til den anden pludselig lukker ned, vil det reelt rive fundamentet væk under Danmarks digitale infrastruktur.
Problemer med at læse på skærmen?
Hvis du oplever problemer med at kunne læse, hvad der står på skærmen af din computer, bør du overveje kontaktlinser som en løsning, og vi giver dig fem fordele ved kontaktlinser fremfor briller:
- Udseende: Kontaktlinser ændrer ikke dit udseende, så du kan bevare dit naturlige look uden at skulle tænke på, hvordan du ser ud med briller.
- Frihed og komfort: Kontaktlinser irriterer ikke og dugger ikke til, som briller kan gøre, hvilket giver større komfort og frihed.
- Synsfelt: Kontaktlinser giver et bredere synsfelt, da der ikke er nogen rammer, der begrænser dit syn. Du kan se klart i alle retninger.
- Aktiviteter og sport: Kontaktlinser er ideelle til fysisk aktivitet og sport, da de ikke falder af eller bliver ødelagt under bevægelse.
- Mode og stil: Du behøver ikke bekymre dig om at matche dine briller med dit tøj eller tilbehør, da kontaktlinser er usynlige.