Få AI til at hjælpe med lektierne


Sådan bruger du ChatGPT og Bing Chat ansvarligt, når du laver skolearbejde.

Det kan være fristende at få en hjælpende hånd til skolearbejdet fra en chatbots såsom ChatGPT eller Bing Chat. Og det kan faktisk være en udmærket idé, hvis du blot husker at bruge redskabet ansvarligt.

Vi giver dig her 6 tips til, hvordan du kan bruge chatbots som ChatGPT og Bing Chat på en ansvarlig måde.

Hvem er bedst af ChatGPT og Bing Chat?

ChatGPT og Bing Chat er to forskellige chatbots, der begge bruger kunstig intelligens. Den helt store forskel er, at ChatGPT er udviklet af OpenAI, mens Bing Chat er en del af Microsofts Bing-søgemaskine. Der er flere forskelle mellem de to chatbots, herunder:
  • Funktionalitet: ChatGPT er mere avanceret end Bing Chat og kan besvare mere komplekse spørgsmål og udføre mere avancerede opgaver. ChatGPT er også bedre til at forstå kontekst og kan give mere præcise svar.
  • Træning: ChatGPT er trænet på et meget større datasæt end Bing Chat og har derfor mere viden og erfaring. ChatGPT er også trænet på en mere avanceret model af kunstig intelligens, kaldet GPT-3.5.
  • Tilgængelighed: Bing Chat er tilgængelig for alle, der bruger Bing-søgemaskinen, mens ChatGPT primart er tilgængelig på OpenAIs hjemmeside. Du kan dog også få ChatGPT på din Mac eller ligefrem på en gammel Windows computer.
Hvilken chatbot du synes, der er bedst af ChatGPT og Bing Chat, kan være meget individuelt og et spørgsmål om smag og præferencer. Men ovenstående forskelle kan måske give dig et lille hint til, hvilken chatbot du vil foretrække. Men du kan jo altid vælge at prøve dem begge af og derigennem teste, hvilken der er din personlige favorit.

Faldgrupper ved chatbots

Men træerne vokser som bekendt ikke helt ind i himlen og der er derfor også nogle ulemper ved at bruge en chatbot som ChatGPT eller Bing Chat, som du skal overveje. Hvis du vælger at få hjælp af en chatbot  til skolearbejdet, er der nogle ting, man skal være opmærksom på. For det første er en chatbot ikke altid 100% præcis, og der kan være fejl i dens svar. Derudover kan chatbots nogle gange give upassende eller upålidelige svar, især hvis den er trænet på et datasæt, der indeholder upassende eller upålidelige oplysninger. For en chatbot vil aldrig kunne give et bedre svar end de data, der ligger til grund for dens søgning efter dit svar. 

Chatbots til skolearbejde

En af de helt store kritikpunkter, når det kommer til brugen af en chatbot til skolearbejde, er at nogle mener, at det kan føre til en afhængighed af teknologi og en manglende evne til at tænke kritisk og selvstændigt. Men på trods af de ovenstående åbenlyse ulemper ved at bruge en chatbot, kan redskabet dog også være en nyttig ressource til skolearbejde i visse tilfælde. 

For eksempel kan en chatbot hjælpe dig med at besvare spørgsmål, der er for komplekse til at blive besvaret af en traditionel søgemaskine. Lige præcist derfor kan en chatbot også være en nyttig ressource for dig, der har brug for hjælp til at forstå komplekse emner eller begreber. Endelig kan brugen af chatbots i skolearbejde også hjælpe dig med at generere ideer til opgaver eller projekter. 

Derfor vil vi vove at påstå, at det er op til dig selv og dine individuelle behov og præferencer, om brugen af en chatbot er en nyttig ressource til lige netop dit skolearbejde. Vi kan dog ikke understrege nok, at det er vigtigt at du husker på, at en chatbot ikke bør erstatte din kritisk tænkning og selvstændig forskning, men snarere skal bruges som en supplerende ressource.

Sådan bruger du ChatGPT og Bing Chat

Hvis du gerne vil bruge en chatbot som ChatGPT eller Bing Chat, når du laver skolearbejde, kan du få rigtig meget hjælp at hente. Men sørg for, for din egen skyld, at bruge dem på en ansvarlig måde. Vi har samlet 6 tips til, hvordan du med fordel kan vælge at bruge chatbots til dit skolearbejde.

Tip nr. 1: Vælg din favorit chatbot

Først og fremmest bør du finde frem til den chatbot, du synes bedst opfylder dine behov. For der vil være forskel på, hvilke svar du får frem, selvom du stiller det samme spørgsmål til forskellige chatbots. Nogle chatbots har både en gratis og en betalt version. Dette kan også spille ind på, hvor grundige svar du får. Så prøv dig frem og find den du synes giver dig de bedste og mest brugbare svar. 

Tip nr. 2: Chatbot på mobilen

Der er mange muligheder for at du kan få din nye AI hjælper med rundt overalt. For du kan nemlig godt på chatbots som ChatGPT på din iPhone eller anden smartphone. Men husk at der også findes masser af kloner og tredjepartsapps, når det kommer til chatbots. Mange af dem er desværre kun ude på at tjene penge på dig. For OpenAI API er offentlig, og alle kan derfor lave en app og bruge det. Så huske på, at det ikke er nødvendigt, at du skal tilmelde dig et abonnement for at få adgang til en chatbot. Så se dig for, når du leder efter en mobilapp, der skal hjælpe dig med AI-søgning.

Tip nr. 3: Chatbots er gode research- og noteværktøjer

Du kan med fordel bruge en chatbot til at opsummere det emne, du netop har læst. Herefter kan du bruge svaret til noter, så du altid har et overblik. Du bør dog altid huske at forholde dig kritisk til, hvad en chatbot giver dig af svar. Så forhold dig til svaret og dobbelttjek evt. resultaterne for unøjagtigheder. Men selvom du skal bruge lidt tid på at tjekke dette, vil du stadig kunne opnå en betydelig tidsbesparelse, da du kan slippe for at skulle tage noter undervejs.

Tip nr. 4: Brug chatbottens spørgsmål

Specielt hvis du bruger en chatbot til at introducere dig for et nyt emne, kan du få stor hjælp til at blive klogere, ved at bruge de spørgsmål, som chatbotten selv kommer med. For når du er færdig med en søgning, vil mange chatbots i bunden af svaret kommer med en række spørgsmål, du med fordel kan stille den, for at dykke endnu dybere ned i emnet. Specielt hvis du er ved at undersøge et helt nyt emne, vil disse spørgsmål ofte hjælpe dig. For der kan ofte være spørgsmål du slet ikke var klar over var relevante, inden du fik dem præsenteret som muligheder. 

Tip nr. 5: Generer kreative ideer via chatbot

En chatbot kan bruges til meget mere end at skrive en tekst for dig. Du kan nemlig også bruge den til at fremme dine kreative ideer. Dette er specielt en god hjælp til dig, der enten er helt på bar bund eller oplever en anden form for kreativ blokering. Det kan være, at du har en overordnet idé om enten et emne eller en vinkel, du gerne vil skrive om, men at du ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an. Du kan i disse tilfælde give chatbotten de ideer du har og bede den om at komme med eksempelvis tre eller fem forslag om, hvordan din opgave skal laves.

Tip nr. 6: Brug AI billeder

Hvis du gerne vil give din opgave lidt mere blikfang end kun en smart overskrift og tekst, kan du med fordel gøre dette ved at bruge et eller flere billeder. Og helt i ånden med AI-værktøjer, kan du også vælge at få lavet et helt unikt AI-billede. Det kan du eksempelvis gøre med værktøj som DALL-E 2. Noget at det smarte ved AI-billedgenerering er, at du inden for rimelighedens grænser kan oprette alt næsten alt. Så hvis du har en idé til et billede, der lige vil passe til den opgave, du er ved at lave, skal du ikke lade dig stoppe af, at billedet ikke findes endnu. 
Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol