Kan ChatGPT Chatbot hjælpe mig i hverdagen?


ChatGPT er en Chatbot, der måske kan lette din hverdag.

Ville det ikke bare være dejligt, hvis du kunne få nogle til at hjælpe dig med at planlægge din måltider, finde besparelser i din hverdag og hjælpe dig med at løse opgaver? Hvis du spørger CharGPT AI Chatbot om hjælp, vil den gerne gøre dette for dig, så du kan få frigivet mere tid i din hverdag.

Hvad står AI for?

AI er en forkortelse, der står for artificial intelligence, hvilket på dansk vil sige kunstig intelligens. Når man taler om kunstig intelligens, taler man om en gren indenfor datalogi, der beskæftiger sig med at gøre maskiner i stand til at "tænke". Det vil sige, at man arbejder på at få maskiner til at kunne gå målrettet efter noget specifikt. Det kan for eksempel være, at vinde over en person i skak.

Hele formålet med at skabe kunstig intelligens er, at skabe maskiner, der kan efterligne den menneskelige intelligens. Det kan lyde meget simpelt, men det er meget komplekst. 

Hvad bruger man AI til?

Man bruger allerede i dag kunstig intelligens indenfor flere brancher. Blandt andet indenfor for markedsføring, forretningsprocesstyring, ledelse, it-sikkerhed og HR. Kunstig intelligens bruges blandt andet til identifikation af svindel, diagnosticering på sundhedsområdet, optimering af vedligeholdelsesplaner og logistik. Udviklingen inden for kunstig intelligens går mere og mere i retningen af, at intelligensen i fremtiden bliver mere autonom. Det vil med andre ord sige, at der kræves mindre og mindre menneskelig indgriben, for at den kunstige intelligens kan træffe mere og mere komplekse beslutninger.

Et af de steder, hvor du måske oftest støder på en form for kunstig intelligens, er når du surfer på nettet. For med udgangspunkt i nogle algoritmer, bruger du ofte her et system, der kan lære af og lave prognoser ud fra store datasæt. Vi taler om Googles søgemaskinealgoritmer, der hele tiden lærer nyt på baggrund af dine søgninger og som hele tiden bliver bedre og bedre til at foreslå dig og vise dig de mest relevante resultater.

AI i hverdagen

I løbet af det sidste års tid har vi lært mere og mere om, hvad AI kan bruges til i vores hverdag. For eksempel kunne AI komme til undsætning, da mange blev isoleret og ensomme under de store Covid19 nedlukninger i samfundet. For pludselig var det muligt at snakke med en AI robot ven, hvis ensomheden blev for meget. Men det har også vist sig, at gøre det er muligt at skabe kunst ved hjælp af AI. Derudover kan du også få hjælp af en AI robot, når du skal lave formler til Excel.

Hvis du har fået øje på Bing Chat AI, men ikke er den store fan af Microsoft Edge. Så har vi også tidligere skrevet om, hvordan du får adgang til Bing Chat AI på på Chrome og Firefox browser.

Hvad er ChatGPT Chatbot?

En af de nye skud på den kunstige intelligens stamme er en chatbot, der allerede har taget internettet med storm. ChatGPT er et online chat-program, som OpenAI udgav i november 2022 for at vise og teste, hvad et meget stort, kraftfuldt AI-system vil være i stand til at udrette. Chatbotten virker ved at du giver den et spørgsmål og nærmest holder en samtale kørende med den. Chatbotten vil løbende svare dig og dens svar vil ikke kun være ud fra dit sidst stillede spørgsmål, men ud fra hele jeres løbende kommunikation og ud fra ikke uvæsentlige mængder af information, som den henter fra internettet og bøger. baseret på disse data har chatbotten lært at levere meningsfulde sætninger og kompleks viden.

Skaberne fra OpenAI, advarer dog om, at ChatGPT "ind imellem kan generere forkerte eller vildledende oplysninger." Så derfor skal du også tage chatbottens ord med et gran salt.

Hvad kan du bruge ChatGPT til?

Du kan bruge ChatGPT til mange forskellige ting i din hverdag. Du kan både bruge en chatbot til at føre en samtale med, hvis du mangler en ven, men du kan også få den til at komme med forslag til dig, hvis du har mere specifikke problemstillinger. Hvis du eksempelvis beder den om 'at skaffe dig en refusion for dårligt Wi-Fi under flyvning'; vil den allerede have dine personlige oplysninger gemt og vil være i stand til at sende en klage afsted. Et andet eksempel kan være, at du står og mangler inspiration til familiens aftensmad for den kommende uge. Her vil du kunne få ChatGPT til at komme med en liste over måltider og du kan endda få den til at lave en komplet indkøbsliste over de ingredienser, du skal bruge, for at kunne lave alle måltiderne. 

Kritik af ChatGPT

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for chatbotten med den kunstige intelligens. For i øjeblikket er der stor kritik af den mulige snyd i skoler og gymnasier, som brugen af ChatGPT kan medføre. Grunden til, at man køre flere kritiske stemmer er, at ChatGPT næsten kan skrive en hel opgave for eleverne. Hvis den eksempelvis bliver fodret med en matematisk opgave på gymnasieniveau, vil den i løbet af ganske kort tid komme med et færdigt bud på opgaven inklusiv en forklaring hertil. Brugen af ChatGPT medfører altså ikke kun en løsning på opgaven på et mere overordnet plan, den vil også komme med et bud, hvor selve resultatet af opgaven bliver serveret for eleven.

Denne omfattende hjælp til eleverne bliver kritiseret flere steder fra. Både fra nogle af eleverne selv, der mener, at det er for nemt og at bruge den til at snyde - specielt set i lyset af, at ChatGPT er helt gratis at bruge, så alle, der ønsker det, kan få adgang. Fra Børne- og Undervisningsministeriet lyder det da også, at brugen af ChatGPT ikke er tilladt ved hverken folkeskolens prøver og de gymnasiale prøver.

Hvilke begrænsninger har ChatGPT Chatbot?

Som nævnt tidligere, skal du huske at tage svaret fra ChatGPT med et gran salt. Du kan ikke hovedløs stole på de svar, som den kommer med. For selvom chatbotten er programmeret til at samle viden fra internettet, kan den ikke skelne mellem fakta og fiktion. Den har ikke nogen indbygget sund fornuft eller skepsis, så du skal bruge din egen sunde fornuft, når den kommer med et svar på et spørgsmål.

Det betyder ikke, at du slet ikke kan bruge dens svar. Det betyder blot, at du selv skal være kritisk, når du forholder dig til svaret fra din chatbot. Skaberne bag ChatGPT har da også lagt op til, at du kan bruge chatbottens svar som inspiration til, når du selv står og vil finde svar på et spørgsmål eller dilemma. 

Hvem er OpenAI?

Hvis vi skal kigge nærmere på, hvem der står bag ChatGPT, så er det OpenAI. De er er et kunstig intelligens (AI) forskningslaboratorium. Virksomheden har specialiseret sig i og udfører forskning inden for AI. De har det erklærede mål at fremme og udvikle venlig AI på en måde, der er til gavn for menneskeheden som helhed. 

Organisationen har hovedkvarter i San Francisco, har allerede i sin korte levetid været genstand for dramatik. De blev grundlagt i slutningen af ​​2015 af blandt andre Sam Altman og Elon Musk. Men Elon Musk trak sig fra bestyrelsen allerede i februar 2018. Han støtter dog stadig arbejdet finansielt. I 2019 lavede Microsoft en investering på 1 milliard USD i firmaet.
Nyere Ældre