Windows 11 gør min SSD langsom, hvad gør jeg?


Sådan løser du problemet, hvis Windows 11 sænker hastigheden på din SSD harddisk til halv kraft.

Synes du også at din computer er blevet betydeligt mere sløv efter opdateringen til Windows 11? Det kan skyldes, at en indbygget funktion i Windows 11 Pro forringer ydeevnen på din SSD harddisk med ca. 45%. 

Heldigvis kan problemet godt løses. Vi guider dig her til, hvordan du igen kan få hastigheden tilbage på din computer.

Windows 11 Pro giver langsommere SSD

Det er ikke sikkert, at du tager fejl, hvis du føler, at din computer ikke helt yder, hvad den burde gøre, hvis du bruger Windows 11 Pro. For Microsofts BitLocker-softwarekryptering af SSD, der som standard er aktiveret i Windows 11 Pro, er nemlig skyld i en ikke ubetydelig reduktion af ydeevnen på dit lagerdrev. Ifølge TomsHardware, der har udført omfattende tests, kan du miste helt op til 45% af ydeevnen på dit SSD-drev på grund af denne funktion. Det skyldes at BitLocker konstant kryptere og dekryptere alle data på din SSD. 

Men der er faktisk tale om en lidt overflødig kryptering, for mange SSD-harddiske understøtter i dag hardwarebaseret kryptering, hvor alle dekrypterings- og krypteringsprocesser bliver håndteret direkte af SSD'erne. Så det er lidt dobbelt, at Windows 11 Pro også vil udføre denne opgave via BitLocker. Men ikke desto mindre bliver BitLockers softwarebaserede kryptering aktiveret som standard, når du installerer Windows 11 Pro. Det er med andre ord, ikke noget du får muligheden for at tage stilling til under selve installationen.

Find ud af, om din SSD kører langsommere

Hvis du har mistanke om, at Windows 11 går ind og påvirker hastigheden af dit SSD-drev, kan du hurtigt undersøge om dette er tilfældet. For at finde ud af, om dit SSD bliver påvirket, kan du gøre følgende.
  1. Åbn Windows 11 Pro-kommandolinjen med administratorrettigheder
  2. Skriv koden manage-bde -status
  3. Herved startes BitLocker-drevkryptering: konfigurationsværktøj
  4. Under Konverteringsstatus kan du se, om dine SSD data er krypteret
  5. Kigger du under Krypteringsmetode, kan du enten se XTS-AES eller hardwarekryptering
Hvis der står hardwarekryptering giver det næsten sig selv, at dine data er kryperet via hardwaren. Hvis der står XTS-AES er det BitLocker-softwarekrypteringen, der bruges til at krypterer dine data. Hvis der derimod står Fuldt dekrypteret, er BitLocker slået fra på din computer.

Kryptering af data

Oplever du stor gene af, at krypteringen i Windows 11 Pro gør din computer langsommere, kan du gøre noget ved problemet. Men inden du springer ud i at ændre på indstillingerne, bør du overveje fordelene med ulemperne. 

Den helt klare fordel er, at du kan få en hurtigere computer. Hvor meget du kan hente på ydeevnen kommer helt an på, hvor stor belastning de apps du bruger lægger på drevet. 

Mod denne helt klare fordel skal du så holde de ulemper, det kan være forbundet med, hvis du fravælger at bruge BitLocker-krypteringen. Har du eksempelvis en computer, du har med dig overalt og hvor du derfor har lidt større risiko for, at din bærbare computer (og derved alle dens følsomme data) kan blive stjålet. I de forkerte hænder vil dine data ikke kunne læses, når vedkommende ikke kender dine Windows-kontooplysninger, hvis du bruger BitLocker-krypteringen. Derfor skal du starte med at gøre op med dig selv, hvad der vægter mest for dig. Muligheden for BitLocker-kryptering i Windows eller hastigheden på din SSD-harddisk.

Få hurtigere SSD

Hvis du kommer frem til, at du ikke nødvendigvis behøver at sikkerhedskopiere dine data i krypteret form på din SSD, kan du vælge at deaktivere softwaren BitLocker. På den måde vil du opleve, at du får hastigheden tilbage på dit SSD-drev.

Du kan deaktivere BitLocker på følgende måde:
  1. Åbn Windows 11 Pro-kommandolinjen med administratorrettigheder
  2. Skriv koden manage-bde -off C: 
  3. Er dit SSD-drev ikke C, skal du erstatte "C:" med drevbogstavet for det krypterede drev
  4. Genstart computeren
Nu vil ændringerne være trådt i kraft og du vil ikke længere have BitLocker aktiveret på din computer. Hvis du stadig oplever, at din SSD mangler kraft og overskud, kan du med fordel kigge lidt nærmere på status og ydeevne på din harddisk

Andre muligheder for kryptering

Ønsker du at få en bedre ydeevne på din computer, men vil du heller ikke gå på kompromis med sikkerheden, kan du vælge at gemme dine data krypteret i skyen. Blandt andet kan vi nævne MEGA, der er en krypteret cloud storage-tjeneste. Tjenesten tilbyder gratis cloud storage samt samarbejdsværktøjer og en komplet og gratis kommunikationsplatform indeholdende chat, beskedservice, tale- og videoopkald til PC og mobil.
Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol