Vi kigger på fordele og ulemper for virksomheder ved at vælge Windows 11, der byder på spændende funktioner - men også udfordringer.
Mange virksomheder er allerede langt inde i overvejelserne om, at skifte til Windows 11 eller implementere Windows 11 løbende, hvor andre virksomheder slet ikke har forholdt sig til problematikken, og de har da godt nok også på papiret indtil 2025. hvor Microsoft ophører med supporten til Windows 10.
Faktum er, at der vil være tale om rettidig omhu, hvis du og din virksomhed allerede nu begynder at forholde sig til hele problematikken omkring implementering af Windows 11 i jeres IT-systemer.
Vi har her på redaktionen gennem fem måneder brugt Windows 11 på vores Laptop, hvilket har resulteret i en anmeldelse af Windows 11, som både indeholder plusser og minusser ud fra vores oplevelser i perioden.
To forskellige Windows 11-udgaver
Windows 11 Home er skræddersyet til private, hvor Windows 11 Pro henvender sig direkte til virksomheder med ekstra indbyggede funktioner målrettet business-segmentet.
Windows 11 Pro byder blandet på Windows Information Protection (WIP), som blandt andet hjælper med at beskytte virksomhedsapps og -data mod hændelige datalæk på virksomhedsejede enheder og personlige enheder, som en medarbejder tager med på arbejde.
En anden sikkerhedsforanstaltning i Windows 11 Pro er BitLocker-enhedskryptering, som indtræder hvis en enhed bliver væk eller stjålet, så låser BitLocker alt, så ingen udvedkommende kan få adgang til indholdet på enheden.
Der findes også erhvervsadministration og -installation i Windows 11 Pro, hvor det er muligt via virksomhedssikkerhed og cloudadministration at arbejde overalt med sikkerheden og administration via en cloud-baseret-adgang.
Vi har i en dybdegående artikel lavet en en til en sammenligning af Windows 11 Home og Windows 11 Pro, hvor du kan læse nærmere omkring forskellene og hvad de betyder i de to Windows 11-udgaver: Home og Pro.
Strikse krav til hardwaren for at afvikle Windows 11
Hardwarekravene for at kunne køre Windows 11 på en PC er er ret strikse, og det vil for mange virksomheder være en forhindring for at kunne rulle Windows 11 ud i hele organisationen, da de fleste virksomheder typisk har en god blanding af nyt og gammelt IT-udstyr. Derfor vil en udrulning af Windows 11 betyde en stor arbejdsopgave for virksomhedens IT-afdeling, der skal teste om hver enkelt PC er klar til at køre Windows 11.
Hvis virksomheden IT-udstyr ikke opfylder kravene til at få installeret og afvikle Windows 11, kan det potentielt komme til at betyde en stor merudgift til ny hardware, hvilket er en af de ting, som har gjort mange mennesker utilfredse med Windows 11.
Alene på den konto er der altså al mulig grund i verden til at tænke opgraderingen til Windows 11 rigtig godt igennem for virksomheden.
Fokus på samarbejde og produktivitet i Windows 11
Udover det nye design, en omorganiseret startmenu og den nye proceslinie, er der også en funktionalitet i Windows 11, der er af ekstra interesse for mange virksomheder. Det nye styresystem er med alt tydelighed skabt til hybride arbejdspladser, som giver medarbejderne mulighed for at dele tiden mellem at arbejde hjemme og på kontoret. Nye indstillingsmuligheder gør det nemt for brugerne at arbejde med flere ting på samme tid og frem for alt er det nemt at fortsætte, hvor de slap.
Et rigtig godt eksempel er den tætte integration med samarbejdsplatformen Teams, en service, der er blevet en tæt integreret del i systemet, og som samtidig har fået en grundig visuel overhaling. Brugeren kan kan komme hurtigt ind i Teams med en enkelt kilo på et ikon på proceslinien, der bakkes godt op af en hurtigere genvej til at afbryde mikrofonen i Teams
Microsoft har også tilføjet en række forskellige funktioner, der skal hjælpe brugeren med maksimere sin daglige produktivitet, hvor et godt eksempel er den nye funktion Snap Layouts. Snap Layouts giver forskellige muligheder for at sprede og vedhæfte de vinduer og apps på tværs af hele skrivebordet, og funktionen bakkes godt op af en funktion kaldet Snap Groups, der skal gøre det hurtigere og nemmere for brugeren at komme hurtigt tilbage i arbejdsgangen siden sidste afbrydelse eksempelvis, når medarbejderen flekser mellem kontoret og hjemmearbejdsplads med en sin firma-Laptop.
Ydeevne og sikkerheden med høj prioritet i Windows 11
Under udviklingen af Windows 11 har Microsoft også arbejdet hårdt med to andre meget vigtige områder: ydeevne og sikkerhed, hvor Microsoft selv oplyser, at Windows 11 skal hjælpe virksomheder med at optimere deres produktivitet og beskytte medarbejderne mod den stigende cyberkriminalitet.
Når det kommer til ydeevne, så burde Windows 11 starte væsentligt hurtigere og det samme gælder for autentificeringstjenesten Windows Hello sammenlignet med Windows 10. Navigationen på nettet og brugen af webbaserede tjenester skulle også opleves hurtigere på Windows 11 kombineret med, at det nye styresystem skulle tilbyde en bedre energiudnyttelse og dermed længere batteritid på Laptops.
Sikkerhedsmæssigt så har Microsoft med Windows 11 arbejdet på bedre beskyttelse af chip- og cloudfunktioner. hvor hardwarebaseret isolering, kryptering og beskyttelse mod malware som stanard er aktiveret.
Microsofts tanker omkring sikkerhed i Windows 11 har materialiseret sig i et hardwarekrav omkring understøttelsen af TPM 2.0, som i praksis står for Trusted Platform Module-teknologi, der er en hardware- og softwarebaseret Microsoft-løsning, der er en del af opstartsprocessen på en computer, og som beskytter data ved at forhindre nogen i at få adgang til lagrede de oplysninger.
Selvom kravet omkring understøttese af TPM 2.0 har til formål at beskytte brugeren mod angreb, især på et hardware-relateret niveau), vil kravet også komme til at forårsage en hel del hovedbrud for mange virksomheder. Det skal undersøges, om virksomhedens enheder understøtter TPM 2.0 og hvis ja, skal IT-afdelingen aktivere TPM 2.0 i BIOS på de implicerede enheder for, at de kan komme til at installere og afvikle Windows 11.
Skal din virksomhed så skifte til Windows 11?
Din virksomhed behøver ikke nødvendigvis at skifte alle sine IT-systemerne på den korte bane, da der kan være en god portion fornuft i lige at vente og se tiden lidt an. Som altid når nye styresystemer lanceres, vælger mange virksomheder at vente med at opgradere alle sine IT-systemer indtil Windows 11 har gennemprøvet og de første fejlrettelser er udsendt.
På den lange bane er det rigtig meget der tale for at opgradere alle virksomgedens computere til Windows 11, selvom mange måske skal kasseres, da de ikke opfylder de strikse hardwarekrav til at køre Windows 11. Udløbsdatoen på Windows 10 i 2025 er en sovepude, da Microsoft allerede nu er stoppet med at udvikle og tilføje nye funktioner til Windows 10, da alt energien og fokus er flyttet til Windows 11, som er fremtidens styresystem at satse på, hvis din virksomhed allerede er koblet op på Windows-økosystemet.
Til trods for en måske stor nyinvestering i en helt ny maskinpark og en potentiel stor arbejdsopgave for virksomhedens IT-afdelingen med udrulning af Windows 11, er det så absolut vejen at gå, da fordelene ved det nye styresystem for langt de fleste virksomheder vil opveje de ulemper, der måtte være her og nu.