Windows 11 er mere sikker end Windows 10

 


Windows 11 byder på øget sikkerhed sammenlignet med Windows 10 herunder forbedring af de kritiske sikkerhedsfunktioner med TPM 2.0.


Windows 11 har været en af de mest hypede Windows-udgivelser fra Microsoft i lang tid, og der er mange gode grunde til at udskifte Windows 10 med Windows 1 herunder de indbyggede sikkerhedselementer, der skal sikre brugerne mod malware og virus.

Vi kigger nærmere på, hvorfor Windows 11 er det mest sikre operativsystem til dato af alle Windows-udgivelserne.

Hvis du vil vide om Windows 11, så besøg vores Windows 11 Hub.

1. TPM 2.0

Et af de ufravigelige krav som Microsoft har opsat for, at en computer kan godkendes til at køre Windows 11 er TPM 2.0, og ved du ikke om din computer har installeret TPM 2.0, kan du automatisk tjekke om din  PC opfylder kravene til at køre Windows 11 her.

TPM står for Trusted Platform Module-teknologi og er en hardware- og softwarebaseret Microsoft-løsning, der er en del af opstartsprocessen på en computer, og som beskytter data ved at forhindre nogen i at få adgang til lagrede de oplysninger. 

Computerchips med TPM indbygget har eksisteret en godt stykke tid nu, men er først kommet i vælten fornylig, efter Microsoft opstillet det som et krav for at en computer kan godkendes til at køre Windows 11 med baggrund i sikkerheden.

TPM gemmer vigtige legitimationsoplysninger for at godkende brugere, software og enheder, hvorfor TPM 2.0 benyttes til at sikre loginprocessen. Grunden til at Microsoft ikke vælger at gå med TPM 1.2 er at den nyere version 2.0 har bedre kryptografiske algoritmer til at forhindre brud på datasikkerheden.

For at en computer kan køre Windows 11 skal enheden altså have indbygget funktionen TPM 2.0 i computerens processor for at det fungerer. Dog er der et lille smuthul, som gør det muligt at installere Windows 11 på en gammel PC.

2. VBS

Microsoft har i Windows 11 inkorporeret VBS, også kendt som virtualiseringsbaseret sikkerhed, som har til formål at beskytte sikkerhedsløsninger ved at skabe et isoleret og sikret segment i systemhukommelsen på computeren. Isolationsprocessen skal hjælpe med at beskytte oplysninger på computeren, der er sårbare mod cyberangreb. 

Forskellen på VBS i Windows 10 og Windows 11 er, at det er opsat som standard  i Windows 11, hvor administratoren selv skal huske at indstille funktionen i Windows 10.

3. HVCI

En integreret den af VBS er HVCI, som står for Hypervisor-Enforced Code Integrity, der har til opgave
at beskytte den isolerede systemhukommelse, som er skabt af VBS. Det er med til at sikre, at Windows-kernen ikke kompromitteres, da mange cyberangreb er stærkt afhængige af kernel-tilstand for at opnå adgang til computeren.

Selvom HVCI også er en del af Windows 10, så er funktionen med til at sløve ydelsen, hvorfor det er en fordel at gå med Windows 11, da Microsoft har opsat nogle dedikerede hardwarekrav herunder krav til processorer, som er så hurtige, at sikkerhedsfunktion HVCI aktiveret ikke vil resultere i en langsommere computer.

4. UEFI Secure Boot

Secure Boot er en funktion, der beskytter mod eksempelvis malware, som inficerer opstartsprocessen, så der ikke kan injiceres kode i operativsystemet, når du starter computeren.

Som standard vil alle Windows 11-enheder være forudinstalleret med UEFI Secure Boot, som gør det mere sikkert end Windows 10.

Opfylder din PC kravene til at køre Windows 11? Se selv om din PC kan køre Windows 11 med gratis testprogram.

Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol