Hvor ofte bør jeg ændre mit password?


Et password er godt til at beskytte dine data og personlige oplysninger, men hvor tit skal det egentlig skiftes?

Selvom det er meget vigtigt, at du har sikre passwords på både din mobiltelefon, computer og tablet, er det mindst lige så vigtigt, at du også har det på online tjenester. 

Du har nok ofte hørt, at du skal huske at skrifte dine koder, men du behøver faktisk ikke skifte dem så ofte, som du måske går og tror. Men i nogle specifikke tilfælde, bør du skynde dig og ændre dine adgangskoder med det samme.

Vi giver dig her nogle forholdsregler og tips, hvis du gerne vil opdatere din online sikkerhed.

Eksempler på svage adgangskoder

Der er desværre rigtig mange, der ikke tænker over vigtigheden af at beskytte de personlige data, når det kommer til at vælge et password. Derfor ser vi gang på gang eksempler på, at i toppen af listen over de mest brugte passwords er koder som

  • 123456
  • 123456789
  • password

Der er da heller ingen tvivl om, at det er nemt huske et password, der er så simpelt, men desværre tager det heller ikke hackerne mere end få sekunder at hacke et password som  ”123456” eller ”iloveyou”.

Hvis du bruger et password, er er lige så hurtigt at hacke som ovennævnte, bør du ændre det med det samme. 

Vælg stærke passwords

Det er ikke  kun det faktum, at du beskytter dine oplysninger med et password, der gør dem sikre. Det er når dit password er svær at hacke, at dine data er i sikkerhed. Men bare rolig, det er slet ikke så svært at vælge et stærkt password og dermed gøre det vanskeligt for hackerne at få fingrene i de følsomme oplysninger. 

Når du skal vælge nyt password, skal du huske at evaluere kodens styrke. Det gør du blandt andet ved at forholde dig til, om du tit genbruger dine koder flere steder. Hvis dette er tilfældet, "forærer" du næsten en hacker adgang til alle dine koder, så snart én er hacket. Tænk også over ikke at bruge for svage tegnkombinationer. Tænk i stedet på. at du skal gøre det svært for en anden person at gætte sig frem til dine koder.

Hvis du skal tænke i stærke passwords, kan man godt blive i tvivl om det er længden af et password eller det er kompleksiteten, der vægter højest. Selvfølgelig vil det optimale være en blanding af begge dele. Men hvis du skal vælge én ting, så peger flere eksperter på, at det er længden, der giver det sikreste password. 

Passwords gemt i browser

Der findes snart ikke nogle af de populære webbrowsere, der ikke tilbyder brugerne at gemme og holde styr på passwords. Det kan være både tillokkende og nemt at bruge denne løsning, hvor du ikke selv skal huske dine koder. Men det kan vise sig, at være en dårlig idé. For browsere er ofte udsete mål for malware angreb. Hvis hackerne får held med deres foretagende, vil dine koder også blive kompromitteret.

En anden stor ulempe ved at vælge at lade en browser gemme dine koder er, at hvis en anden person får adgang til din enhed, så kan vedkommende ved at bruge din browser få adgang til at logge ind på alle dine konti. Hvis koderne er gemt i browseren, vil der nemlig ikke være krav om godkendelse af identitet, for at få adgang til de gemte koder.

Hvis du har gemt dine passwords i browseren, bør du omgående gøre noget ved det. I stedet for at bruge din foretrukne browsers værktøjer til at huske dine koder, kan du i stedet vælge at downloade en browserudvidelse til en adgangskodeadministrator og bruge denne, når du skal oprette og huske adgangskoder.

Hvor ofte skal du ændre dit password

Tidligere anbefalede eksperter, at du ændrede dine passwords hver anden eller tredje måned. Man mente, at hyppige ændringer var med til at højne sikkerheden. Men den anbefaling er man nu gået bort fra igen. Nu er anbefalingen i stedet, at du skal stoppe med at ændre dine stærke og unikke passwords så meget. Hovedreglen er hellere en stærk og unik kode, end mange kodeskift på små og minde unikke koder. Hvis du gerne vil have hjælp til at oprette og huske dine koder, kan du med fordel vælge at bruge en adgangskodeadministrator.

Ulempen ved at ændre meget i passwords er, at vi ofte bliver fristet til at bruge simplere koder, der kan være nemmere at huske, når vi hele tiden skal huske på nye koder. Der er hermed også en større risiko for, at vi kommer til at genbruge hele eller dele af tidligere brugte koder, fordi det kan være svært hele tiden at finde på nye koder, vi også skal kunne huske.

Her skal du ændre dit password

Der er nogle tilfælde, hvor det helt klart anbefales, at du ændre i dine passwords. Det aller vigtigste tilfælde er, hvis du har mistanke om, at andre har fået kendskab til din kode. Det kan være, hvis den er blevet stjålet, eller hvis du tror, at andre har set dig taste dit password. 

Ved sikkerhedsbrud

Hvis du modtager en underretning om sikkerhedsbrud fra en tjeneste eller et websted, bør du omgående sørge for at skifte det password, som du bruger her. Det er ikke nødvendigt, at du skifter alle dine andre koder, da du kan nøjes med den ene du bruger på det sted, der har været udsat for sikkerhedsbrud.

Efter et angreb

Der findes mange former for angreb, der kan true din onlinesikkerhed. Det kan være, at du oplever at blive offer for et malware angreb, hvor et stykke software har tiltvunget sig adgang til din enhed eller dine oplysninger. Et andet type angreb kan være phising, hvor en cyber-kriminel vil snude dig, med det formål uretmæssigt at få udleveret personlige oplysninger. 

At ændre dit password efter et sådant angreb afbøder måske ikke alle skadevirkninger, men det er med til at hindre, at forhindre svindlerne i at få adgang til alle dine konti og at efterligne dig yderligere. Derfor bør du også her skifte password øjeblikkeligt.

På grund af de mange forskellige typer angreb, der kan ske, er det også altid en god idé, du kritisk forholder dig til de links, du klikker på, samt at du sørge for, at dit antivirusprogram er opdateret og klar til at holde din computer fri for virus og andre ubehagelige gæster.

Hvis en konto bliver hacket

Hvis du bruger den samme kombination af e-mail og password flere steder på nettet, og én af stederne er blevet hacket, så er det om hurtigst muligt at ændre password alle de steder, hvor du har valgt at genbruge dit password. Det kan kun understreges, at den er en rigtig dårlig idé at bruge samme kombination af e-mail og password flere steder, da det forringer din sikkerhed markant. Så sørg for, at de steder, hvor du skal skifte koderne, at skifte dem om til unikke koder.

Hold øjnene åbne

Du kan desværre ikke 100% forhindre, at dine personlige oplysninger kan falde i hænderne på hackere. For der sker af og til databrud på nettet. Derfor bør du altid holde øje med dine konti og se, om der er tegn på, at andre har fået adgang. Din egen indsats med at holde øjnene åbne, må ikke undervurderes. Så hold altid øje med mærkelig aktivitet på dine konti.
Nyere Ældre