Tastaturet virker ikke på min PC, hvad gør jeg?

 

Hvis du bøvler med et tastatur, som ikke virker ordentligt, så kan du finde hjælp til at identificere og løse problemet i vores guide.

Hvis det indbyggede tastatur på din bærbare eller eksterne tastatur på din stationære PC ikke virker, så er det svært at bruge computeren.

Problemer med tastaturet er et hyppigt forekommende problem og kan skyldes forskellige årsager, og kræver derfor også forskellige løsninger.

Mulige årsager til at tastaturet ikke virker

Vi lister her nogle af de mest almindelig årsager til, at tastaturet ikke virker på din PC.
  1. Tastaturet har en mekanisk defekt
  2. Nogle af tasterne er defekte
  3. USB-forbindelsen er i stykker
  4. Spildt væske på tastaturet
  5. Støv og skidt i tastaturet
  6. Mangler batteri
  7. Computeren har en softwarefejl
  8. Manglende opdatering af drivere til keyboard

Sådan løser du problemerne med et defekt PC-tastatur

Her kan du se, hvordan du selv kan løse ovennævnte problemer med tastaturet på din PC.

1. Tastaturet har en mekanisk defekt, sådan fixer du problemet

Hvis tastaturet til din PC har en mekanisk defekt, så kan du vælge at forsøge ar reparere det selv, men vi vil anbefale dig at få et PC-værksted til at kigge på det, hvis det er til din bærbar, og hvis det er til din stationær PC så købe et nyt tastatur, der kan fås for under 100 kroner.

2. Nogle af tasterne er defekte, sådan fixer du problemet

Hvis du oplever nogle af tasterne sidder fast eller ikke reagerer på tastaturet som normalt, så er der tale om, at de pågældende taster er defekte. Du kan vælge at skifte tasterne enkeltvis selv fremfor at skulle bekoste et helt nyt tastatur, og du vil typisk kunne ekstra PC-taster til en fornuftig pris på Amazon eller eBay. Selve operationen er ganske enkel, da du blot fjerne den defekte tast på tastaturet med en flad pincet, som du stikker ind under den pågældende tast og løfter op. Herefter kan du montere den nye tast, og pas på med, at du ikke ødelægger fjederen under tasten, når du skal fjerne tasten.

3. USB-forbindelsen er i stykker, sådan fixer du problemet

Hvis der er tale om et eksternt tastatur til din PC, så kan det defekte tastatur skyldes en defekt USB-leding, defekt USB-receiver, en løs forbindelse i USB-porten eller en defekt USB-port i computeren. Hvis der er tale om en defekt USB-ledning, så anbefaler vi, at du køber et nyt tastatur, da det er svært og dyrt at skulle udskifte det selv. Hvis dit tastatur er trådløst og USB-receiveren er så kan du med fordel se om du kan finde en ny evt. på den Blå Avis. Hvis der er tale om en løs forbindelse i USB-porten, så anbefaler vi dig at tilslutte tastaturet i en anden USB-port for at se om det virker. Det et dyr at skulle fixe en USB-port, så hvis du kommer til at mangle ekstra USB-porte, så anbefaler vi dig at købe en USB Hub med flere porte, hvilket ikke koster mange kroner. Der er tale om samme fremgangsmåde, hvis USB-porten er defekt i din PC. Hvis du vil konstatere, om USB-porten virkelig er defekt, så prøv at tislutte noget anden udstyr i porten for at se, om det virker. Ultimativt kan du forsøge at lave USB-porten ved at opdatere den pågældende driver under Enhedshåndtering i Windows.

4. Spildt væske på tastaturet, sådan fixer du problemet

Hvis du har spildt væske i dit tastatur, så det ikke virker mere, så er der flere ting, som du kan gøre. For det første skal du med det samme rengøre tastaturet med en klud. Hvis der er tale om vang, så tørrer du tastaturet af med en klud, hvorefter du kan bruge en hårtørrer til at tørre tastaturet med, Hvis du har spildt en klistret væske som sodavand på tastaturet, så skal du starte med at tørre væsken op med en tør klud efterfulgt af en aftørring med en fugtig klud, hvorefter du giver tastaturet en omgang med hårtørreren. Hvis det ikke bliver bedre, så anbefaler vi dig, at købet en nyt eksternt tastatur, og det kan du evt. også gøre, hvis der er tale om en bærbar. Hvis der er tale om en bærbar med tastastatur beskadiget af væske, så anbefaler vi dig, at du henvender dig på et PC-værksted, og lader dem håndtere skaden, hvis vores forslag ikke har afhjulpet problemerne. Læs mere i vores guide om, hvordan du kan redde en PC, som du har spildt væske på.

5. Støv og skidt i tastaturet, sådan fixer du problemet

En ofte forekommende årsag til at tastaturer fejlfunktionerer er støv og skidt, som har sat sig fast mellem og under tasterne. Den simple løsning på det problem, er at du rengør tasterne med sprit og en vatpind, så godt som du nu kan. Hvis det ikke har den ønskede effekt, især hvis der er tale om en bærbar, så kan du købe en dåse med komprimeret luft til rensning af tastaturet på din PC. En dåse med komprimeret luft kan typisk købes for små 50 kroner i Harald Nyborg. Ellers er du nødt til at bestille en rensning af tasturet på et PC-værksted.

6. Mangler batteri, sådan fixer du problemet

Hvis du har et trådløst tastatur, der ikke virker, så kan det skyldes, at der ikke er mere strøm på batteriet, hvorfor du kan prøve at udskifte batteriet i tastaturet med et nyt. Hvis der er problemer med CMOS batteriet på din bærbar, bruges til at gemme BIOS-indstillingerne, der kan påvirke tastaturet, så anbefaler vi, at du henvender dig på et PC-værksted, og ikke selv giver dig i kast med at udskifte det.

7. Computeren har en softwarefejl, sådan fixer du problemet

Et tastatur der ikke virker som det skal, kan skyldes en softwarefejl på computeren, og her er er vores bedste råd, at du sørger for at opdatere styresystemet til den nyeste version. Hvis det ikke klarer problemet, så kan kan du vælge at foretage en gendannelse af din PC, hvor du nulstiller computeren forfra og geninstallerer styresystemet på ny.

8. Mangler opdatering af drivere til keyboard, sådan fixer du problemet

Manglende opdatering eller decideret en defekt keyboard-driver kan også være en årsag til, at du ikke kan få dit tastatur til at virke. Du kan derfor vælge at opdatere den eksisterende driver eller slette driveren og installere den på ny. For at få adgang til at arbejde med driveren til tastaturet skal du i Windows ind under Enhedshåndtering, som du finder ved at højreklikke med musen på Start. Her vælger du så Tastaturer fra listen og højreklikker igen med muse for at opdatere eller slette og geninstallere den pågældende driver.

Generelt omkring tastaturproblemer

Vores liste med mulige årsager til tastaturproblemer er på ingen måder udtømmende, og det kan sagtens skyldes andre ting. Generelt er det muligt at reparere og lave de fleste tastaturer som ikke virker selv uden at det er nødvendigt at skulle bekoste en PC-reparation. Med lidt fingersnilde og lidt vejledning på YouTube, så kan de fleste mennesker selv fixe et tastatur, der ikke virker, hvis det er muligt at fixe det i det hele taget.

Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol