Antivirus ordliste: Se forklaringer på de mest almindelige antivirus udtryk og begreber

 

Internettet flyder over med forvirrende og tekniske udtryk for onlinetrusler, hvor du her kan finde svar på de mest udbredte antivirus udtryk.

Lad os tage et kig på de mest anvendte udtryk indenfor antivirus.

1. Adware

Adware er en type software som benyttes til at vise reklamer på hjemmesider. browsere, søgemaskiner og applikationer. I praksis består Adware af pop up-reklamer, som for det meste er uønskede af brugerne.

2. Antivirus

Antivirus er en type sikkerhedssoftware, der identificere og udrydder sikkerhedstrusler på computere og mobiler. I praksis består Antivirus af et program, som scanner enheden for virus og andre trusler for at beskytte enheden for at blive inficeret og hacket. Et eksempel er Windows Defender i Windows 10, som er et gratis antivirusprogram.

3. DDoS

DDoS som er en forkortelse for Distributed Denial of Service, er når et online angreb målrettes mod en server med meget indgående trafik, som eksempelvis kan hoste en hjemmeside. Formålet er at overbelaste serverens ressourcer, så hjemmesiden går offline.

4. Kryptering

Kryptering benyttes til at beskytte personfølsomme data fra at komme uvedkommende i hænde som eksempelvis kreditkort, adgangskoder og onlinetransaktioner. I praksis foregår der på den måde, at helt almindelig tekst til uudslettelige tal, som herefter kun kan læses med en dekrypteringsnøgle.

5. Firewall

Firewall er et værktøj, som analyserer ind- og udgående trafik på et netværk for at forhindre ubudne gæster i at bryde netværkssikkerheden og få adgang til din computer. En Firewall er et af de mest grundlæggende elementer indenfor cybersikkerhed.

6. Malware

Malware er et ondsindet stykke software programmere til at bryde ind og forårsage skade på enheder som computere, smartphones, hjemmesider og servere. Kendte former for malware er: virus, orme, spyware og trojanske heste, som hver har deres speciale, men fælles for dem alle er at de i bund og grund, er en form for malware.

7. Phishing

Phishing er når en cyber-kriminel sender en mail, sms eller foretager et telefonopkald med det formål uretmæssigt at få udleveret personlige oplysninger som login og kreditkortoplysninger fra en person. Typisk præsenterer den kriminelle sig som en repræsentant for en legitim virksomhed som Microsoft, Nets og banker.


8. Ransomware

Ransomware, på dansk er ordet en blanding af kidnapning og løsesum, er når en hacker får adgang til eksempelvis en computer og stjæler eller krypterer data, og kun vil udlevere disse igen mod, at der betales en løsesum af offeret. Truslen er typisk at ville slette eller offentliggøre de berørte data, hvis der ikke betales en løsesum.

9. Spyware

Spyware er en type malware, som cyber-kriminelle benytter til at indsamle personfølsomme oplysninger som login og kreditkortkoder. Typisk benyttes oplysningerne til at stjæle offerets identitet, som gør denne type malware ekstra ondskabsfuld. I praksis sniger den cyber-kriminelle et program ind på en computer, smartphone eller hjemmeside for at aflure de ønskede oplysninger.

10. Trojan

Trojan er en type malware der udgiver sig for legitime hjemmesider og applikationer for at narre brugerne for personlige oplysninger som kreditkort og logins. En Trojan kan også inficere en enhed som computer og smartphone via fjernadgang og benytte disse til at foretage aktiviteter som sende beskeder, mails eller foretagne andre uønskede aktiviteter som spionage og afluring af aktiviteter uden brugerens viden. En almindlig fremgangsmåde er, at brugeren kommer til at klikke på et link i en mail, hvorefter en Trojan går i gang med at arbejde.

11. Virus

Virus er en type malware med det formål at inficere en enhed, som computer, smartphone, hjemmeside, server og andre internettilkoblede enheder, for at forårsage ødelæggelse og skade enheden, styresystemet og applikationer. Et typisk tegn på, at din computer har fået virus er, at den begynder at opføre sig mærkeligt og langsomt. Den bedste måde at bekæmpe virus på, er at installere et antivirusprogram.

12. Worms

Worms er en ondsindet type software med egenskaben til at selvreplikering på tværs af enheder. Udgangspunktet er at skabe en bagdør for cyber-kriminelle typisk ved udnyttelse af en indbygget sikkerhedsfejl på computer og server.


Nyere Ældre