Guide: Spildt væske på din bærbar PC - hvad gør du!


Er din Surface-enhed fra Microsoft eller anden Windows-PC blevet fugt-, væske- eller vandskadet, så læs her hvad du selv kan gøre for at redde din computer.

Hvis din bærbar er ramt af en fugtskade som spildt kaffe og lign. så dækker hverken garantien eller reklamationsretten, da de kun dækker de fejl producenten er ansvarlig for såsom fabrikationsfejl.

Hvordan opstår fugtskader på en bærbar 

Fugt, også kendt som kondensvand, opstår når du flytter et objekt fra et koldt miljø direkte ind i varmen eksempelvis på en kold vinterdag.

Hvis du har din bærbar PC til at stå i et koldt og uopvarmet lokale, kan der opstå kodens, hvis rummet bliver opvarmet for hurtigt.

Den rigtig fremgangsmåde til at undgå væskeskader er, at langsom opvarmning, så fugten kan nå at fordampe, inden du starter din PC op.

Har du eksempelvis glemt din bærbar i bilen natten over, hvor bilen er kold, så er det smart at sørge for, at din enhed lige så stille bliver varmet op, før du begynder at bruge den.

En anden type fugtskade er, hvis du har haft din bærbar med på badeværelset, som er fuld af damp, efter at du har taget et brusebad.

Grundlæggende kan man sige, at du kan gøre meget for at undgå fugtskader, ved at udvise rettidig omhu, og hvis uheldet er ude ved at tage action øjeblikkeligt.

Tips til at undgå en fugtskadet bærbar

En bærbar computer er indeholder en masse følsomt elektronik, hvorfor den naturligvis skal behandles med omtanke, så du undgår skader på din enhed og herunder også fugt- og vandskader som eksempelvis rust på komponenterne og fugt i skærmen. Se her hvordan du kan undgå at din bærbar bliver fugtskadet.
  1. Undgå at din bærbar ligger i en taske med fugtigt tøj og håndklæder
  2. Når det regner og er fugtigt, så sørg for at din bærbar er i en vandtæt taske
  3. Undgå at din bærbar opholder sig i kolde og fugtige omgivelser
  4. Tænd ikke for din bærbar før den har samme temperatur som omgivelserne
  5. Hvis du har din bærbar med i tasken når det er minusgrader, så sørge for at den også er pakket ind i en sleeve nede i tasken


Hvis din bærbar er blevet fugtskadet

Der finde mange råd på nettet og YouTube til, hvordan du skal behandle fugtskadet elektronik, af svingende kvalitet. Generelt er det noget skidt, hvis din bærbar er blevet udsat for fugt og vand, da det øger risikoen for at den går i stykker på et tidspunkt. Der findes dog en række ting, som du selv kan gøre som et forsøg på at redde din computer.
  1. Brug en hårtørrer til at fjerne fugt med
  2. Tør vand og fugt at porte og åbne indgange med en tør klud
  3. Stil computeren tæt på en varm radiator, så den langt tørrer, hvilket godt an tage en dag eller to
  4. Ultimativt kan du forsøge at støvsuge vandet og fugten ud, men det skal du være varsom med, da statisk elektricitet kan skade følsom elektronik
  5. Få din bærbar repareret på et værksted hurtigst muligt, hvis den udsættes for fugt


Dækker en forsikring fugt- og vandskader?

Hvis du har tegnet en elektronikforsikring gennem dit forsikringsselskab eller hos den forhandler, hvor du har købt din bærbar computer, så kan du muligvis få dækket skaden. Det kræver, at du læser din forsikringspolice eller kontakter forsikringsselskabet, hvor at høre om om der er dækning, så du enten kan få penge til at reparere computeren for eller købe en helt ny bærbar.

Nyere Ældre