Har slettet data på min PC ved et uheld, hvad gør jeg?

 

Har du ved et uheld fået slettet billeder, video, musik og e-mails på din computer - og kan data reddes, når de først er slettet? Se svaret her.

Der findes professionelle firmaer, der arbejder med dataredning, også kendt som Data Recovery, hvor de genskaber og dermed redder folks slettede eller beskadigede data på computer, smartphone og tablets.

Folk søger typisk først professionel hjælp, når det har prøvet alle løsninger selv for at redde deres data, og endelig må erkende at dataene ikke kan tilgås på sædvanlig måde.

Vi giver dig her nogle værtøjer, som du kan bruge til at forsøge at redde dine tabte data på din computer.

1. Tjek papirkurven lokalt på din PC

Hvis du ved en fejl er kommet til at slette filer og data fra din PC, så bør du som det første, tage et kig i papirkurven på dit skrivebord for det kan være at de pågældende filer stadigvæk ligger der. De fleste har opsat papirkurven til at slette filer efter x-antal dage automatisk, så det er en realistisk mulighed, at du kan finde dine data i kurven stadigvæk. Hvis dine data stadigvæk er opbevaret i papirkurven, så foretager du en gendannelse af filerne ved at højreklikke på disse og vælge Gendan.

2. Tjek papirkurven i skyen

Hvis du benytter cloud-lagringstjenester som OneDrive, Google Drev, Dropbox, MEGA eller noget tilsvarende til lagring af dine data, så har du også mulighed for at genskabe dine filer ved at kigge i den tilknyttede skraldespand. De fleste lagringstjenester opsætter deres produkter til at slette filer i papirkurven automatisk efter 30 dage. Hvis de 30 dage er overskredet, og filerne er slettet, så kan du kontakte supporten på den Cloud Storage, som du benytter, og de vil mange gange kunne hjælpe dig med at genskabe dine data selv efter tidsfristen er udløbet.

3. Tjek backup af din PC

Hvis du tilhører en af de mennesker som med jævne mellemrum foretager sikkerhedskopiering i form af en backup af indholdet på din PC enten lokalt på et lagringsmedie eller via en cloud-tjeneste i skyen, så kan du med fordel se, om dine slettede data ligger på denne backup. 

4. Brug et program til datagendannelse

Der findes flere forskellige programmer til datagendannelse til PC, som gør det er muligt at genskabe filer, der er slettede på computeren ved hjælp af Data Recovery. Vi anbefaler til formålet det gratis program Windows File Recovery, som du kan hente gratis i Microsoft Store her. Programmet virker med Windows 11 og Windows 10. Du skal være opmærksom på at brugt forkert, så kan et program til datagendannelse ødelægge dine muligheder for senere at gendanne dine filer. 

Generelt omkring gendannelse af data på PC

Hvis du ikke er sikker i din sag, så anbefaler vi dig, at du i stedet besøger en specialist i Data Recovery, og betaler dig fra hele operationen fremfor at eksperimentere med det selv, Du kan så let komme til at gøre mere skade end gavn, hvis du ikke ved, hvad du laver. Hvis du foretager dig noget forkert, så risikerer du, at selv en specialist ikke vil kunne hjælpe dig efterfølgende, da datafilerne kan være ødelagt for evigt.

Nyere Ældre