Mit webcam virker ikke, hvordan fixer jeg det?

 

Hvis dit kamera ikke virker på din PC, så kan problemet muligvis løses ved, at du afprøver nogle af de løsninger, som vi foreslår her.


Vi er efterhånden blevet mere og mere afhængige af et velfungerende webcam med de stigende krav om hjemmearbejde og online skoleundervisning.

Det kan ske, at dit webcam strejker og ikke virker efter hensigten, hvilket kan være utrolig frustrerende hvis du er midt i et online møde eller online undervisning på Teams.

Vi kommer her med forslag til, hvordan du løser problemer med dit webcam.

Mulige årsager til at webcam ikke virker

Vi lister her nogle af de mest almindelig årsager til, at webcam ikke virker på din PC.
  1. Linsen er tildækket af et webcam-cover
  2. Webcam bruges i en anden app
  3. Webcam er ikke aktiveret/tilsluttet
  4. Webcam registreres ikke af computeren
  5. Brug af forældede programmer
  6. Gammek eller defekt webcam-driver

Sådan løser du problemerne med et defekt webcam

Her kan du se, hvordan du selv kan løse ovennævnte problemer med webcam på din PC.

1. Linsen er tildækket af et webcam-cover, sådan fixer du problemet

Hvis dit webcam ikke virker på grund af, at du bruger et webcam-cover, som dækker for linsen, så skal du i alt sin enkelthed blot fjerne webcam-coveret eller køre det til side, så skulle dit webcam gerne virke igen på din PC.

2. Webcam bruges i en anden app, sådan fixer du problemet

Nogle gange sker det, at dit webcam allerede er i brug i en anden applikation, det være sig et program eller en hjemmeside i din webbrowser. Et webcam kan sagtens være i brug selvom, du ikke selv aktivt bruger det. Nogle programmer har for vane, at aktivere webcams, selvom de er deaktiveret. Her skal du du lukke alle andre åbne programmer, og foretage en genstart af din PC for, at du er sikker på, at dit webcam bliver registreret korrekt i den applikation, som du nu vil benytte.

3. Webcam er ikke aktiveret/tilsluttet, sådan fixer du problemet

Hvis du bruger et eksternt webcam til videosamtaler på din PC, og webcam ikke er tilsluttet, så skal du starte med at tjekke, om ledningens sidder ordentligt i stikket, da årsagen til det deaktiverede webcam kan være noget så elementært som en manglende forbindelse. Hvis dit eksterne webcam stadigvæk ikke virker, så kan du prøve at flytte kameraet til en anden USB-port i din PC, da problemerne kan skyldes en defekt USB-port. Hvis du en bærbar med indbygget webcam, en skærm med indbygget webcam eller en PC med et eksternt webcam, så kan problemerne skyldes, at webcam er deaktiveret på din PC. For at få webcam til at virke igen skal du aktivere dit webcam i Windows, og det gør du typisk under: Indstillinger > Bluetooth og enheder > Kameraer.

4. Webcam registreres ikke af computeren, sådan fixer du problemet

Hvis dit webcam ikke kan registreres af computeren, og du har tjekket, at kameraet er aktiveret i Windows, så kan webcam-problemerne mange gange løses at genstarte din computer. Så sker det nemlig en nulstilling, som gør at kameraet kan fungere igen. Hvis det ikke hjælper på problemet, så skal svaret muligvis findes i dit antivirusprogram, som i praksis kan blokere for at dit webcam og mikrofon virker, som en sikkerhedsforanstaltning. Hvis du ved et uheld er kommet til at afvise brugen af webcam og mikrofon tidligere, så dette være årsagen til, at dit webcam ikke virker på din PC. Derfor åbn dit antivirusprogram, og tjek at du har givet tilladelse til webcam og mikrofon, ellers skal du gøre det nu. E

5. Brug af forældede programmer, sådan fixer du problemet

Hvis du bruger en forældet version af Teams, Zoom eller Skype til at foretage videosamtaler, så kan det være årsagen til, at dit webcam ikke fungerer. For at løse problemet skal du opdatere dit program til den nyeste version og herefter genstarte din PC og prøve at starte programmet igen for at se, om dit webcam nu virker. Typisk kan du opdatere dit program via producentens hjemmeside, Microsoft Store eller via opdatering af den pågældende App direkte i Windows under: Indstillinger > Apps > Apps og funktioner.

6. Gammel eller defekt webcam-driver, sådan fixer du problemet

En hyppig årsag til at hardware og tilbehør som et webcam ikke virker er en gammel eller en defekt webcam-driver. Du kan opdatere dit webcams driver ved at besøge producentens hjemmeside eller du kan gøre det automatisk under Enhedshåndtering i Windows, som vi vil anbefale. Du opdaterer dit webcams driver i Windows sådan her: Enhedshåndtering > Kameraer, hvorefter du højreklikker med musen på Kameraer og foretager en opdatering af den pågældende driver, hvilket burde løse webcam-problemerne.

Generelt omkring webcam-problemer

Vores liste med mulige årsager til webcam-problemer indeholder de mest almindelige forekommende årsager til, at folk oplever problemer med deres webcam, men problemerne kan sagtens skyldes andre ting også. Generelt er det muligt at udskifte og reparere et defekt indbygget webcam, og vi råder dig til at bruge et PC-værksted til operationen. Hvis du bruger et eksternt webcam på din PC, så står udgiften til en reparation slet ikke mål med prisen på et nyt webcam, så vi anbefaler dig her at investere i et helt nyt webcam, så får du jo også garanti med i tilgift, hvis du skulle få webcam-problemener en anden gang.

Nyere Ældre