OS bygget til uddannelse: Windows 11 SE

 

Windows 11 SE er en cloud-first-udgave af Windows 11 designet til brug for elever, studerende og lærere på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Windows 11 SE er bygget til lærere, som har brug for et simpelt, distraktionsfrit arbejdsmiljø for deres elever og til skole-it-administratorer, der har brug for IT-enheder, der er sikre, nemme at implementere og administrere i det daglige.


Vi kigger på, hvad formålet er med Windows 11 SE, og ser på forskellene mellem Windows 11 SE og Windows 11. Vi kigger også på, om det er muligt at installere Windows 11 SE på en gammel skole-PC, og om Windows 11 SE minder om Linux. Endelig ser vi på, hvordan man får fat i Windows 11 SE, og på hvor meget Windows 11 SE koster. 

Hvad er formålet med Windows 11 SE?

Hovedformålet med Windows 11 SE, er at Microsoft ønsker, at tilbyde et dedikeret styresystem til PC'er målrettet og skræddersyet behovet indenfor uddannelsessektoren.

Et andet formålet med Windows 11 SE er, at Microsoft ønsker at tilbyde en nedskaleret udgave af Windows 11, hvor minimumssystemkravene til at køre Windows 11 er mindre, så det er muligt at installere en udgave af Windows 11 på computere med langsommere hardware, som derfor også vil være billigere i indkøb. Surface Laptop SE med Windows 11 SE kan eksempelvis købes af skoler og institutioner for omkring 1.600 kroner, hvilket er langt mindre end, hvad en Windows 11-PC koster i indkøb.

Vi formoder, at det også er formålet med Windows 11 SE, at Microsoft ønsker at tilbyde et alternativt styresystem til Chrome fra Google, som er installeret på Chromebooks, og i dag har en stor markedsandele også på skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

Hvad er forskellene på Windows 11 og Windows 11 SE?

For det første kan Windows 11 SE køre på en langsom PC, hvilket Windows 11 ikke kan, da der stilles ret store krav til systemkravene.

For det andet er Windows 11 SE en cloud-baseret udgave af Windows 11 med en lang række samarbejdsværktøjer og uddannelses-apps eksempelvis med en gratis medfølgende udgave af Office 365, som er målrettet skoler og uddannelsesinstitutioner, hvor det hele foregår i skyen.

Windows 11 SE er designet med fokus på skolearbejde og uddannelse, der samtidig får det optimale ud af hardwaren. Eleverne oplever en brugervenlig grænseflade og en uddannelse-menu af apps, mens IT-afdelingen får en bærbar hvor operativsystemet er forudkonfigureret til eleverne, og det er let af styre alle IT-enhederne via det medfølgende modul til fjernadministration. Windows 11 SE skal ikke vedligeholdes og opdateres af IT-afdelingen, da opdatering, vedligeholdelse og sikkerheden altsammen er noget Microsoft står for på samme måde, som vi kender det fra Chromebooks.

Kan Windows 11 SE installeres på en gammel skole-PC?

Mange skoler ligger inde med en stort antal gamle PC´er med en ældre udgave af Windows, som det kunne være smart at få ud at køre blandt eleverne igen, så der ikke skal købes alt for mange nye computere. I den sammenhæg er det smart, hvis der kan installeres en version af Windows 11 SE på en gammel skole-PC.

Om der kan installeres Windows 11 SE på en gammel PC, er det stadigvæk for tidligt at spå om, da vi kun har set en PC forudkonfigureret med Windows 11 SE, og det er Microsofts egen billige skolebærbar Surface Laptop SE.

Minder Windows 11 SE om Linux?

Der er faktisk nogle enkelte ligheder mellem Windows 11 SE og Linux. For det første, så stiller hverken Windows 11 SE eller Linux krav om hurtig hardware for at kunne fungere optimalt.

Brugerfladen i Windows 11 SE og Linux har også visse ligheder, da der der er tale om to enkle og intuitive brugerflader, hvor alt det overflødige er skåret væk.

Den helt store forskel på Windows 11 SE og Linus er, at Windows 11 SE er et cloud-baseret styresystem, hvor Linux typisk afvikles lokalt på en computer. I den henseende minder Windows 11 altså mere om Chrome OS fra Google, som også et cloud-baseret operativsystem.

Hvordan får man fat i Windows 11 SE?

Indtil videre kan skoler og uddannelsesinstitutioner kun få adgang til en version af Windows 11 SE, og det er ved at købe en Surface Laptop SE med Windows 11 SE fra den normale IT-leverandør, som leverer computere og andet IT-udstyr til skolerne, da disse vil komme til at forhandle den billige skole-PC fra Microsoft.

Hvor meget koster Windows 11 SE?

Prisen på en Windows 11 SE-licens er endnu ukendt, men hvis Microsoft frigiver operativsystemet som enkeltstående licens, som brugerne selv kan installere på en PC, så kommer priserne sikkert til at følge de nuværende priser på en fuld licens af Windows 11 - men nok en lille smule billigere.

Du finder mere information om Windows 11 SE til skoler og institutioner ved at besøge dette Windows 11 SE-link til Microsofts hjemmeside.

Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol