Hvor meget koster det at bruge Windows 10 efter 2025?

Microsoft udvider sikkerhedsopdateringerne for Windows 10 ud over 2025. Se de estimerede danske priser for virksomheder, uddannelser og private.


Men, det kommer nok ikke som en nyheder for de fleste, da Windows 10 længe har været en funktionel Windows-udgave, der kun har modtaget løbende sikkerhedsopdateringer og ingen nye funktioner og opdateringer, da Microsoft har rettet sit fokus 100 procent mod at udvikle på Windows 11 og udbrede den seneste udgave af Windows.

Store problemer fremadrettet for alle med Windows 10-PC

Microsoft har valgt at forbarme sig over alle, som ejer en PC med en Windows 10-licens efter den 14. oktober, da der vil blive tilbudt betalingspakker, så der fortsat kan modtages sikkerhedsopdateringer til Windows 10, for dem der vil betale.

Erkendeligt, hvis Microsoft ikke havde truffet denne beslutning, ville det have efterladt mange med en computer med Windows 10-licens på herrens mark, da kravene til at køre Windows 11, er for store for langt den største del af de nuværende computere på markedet.

Er det ikke muligt at skifte til Windows 11, vil det efterlade millioner af Windows 10-brugere med en usikker computer, der enten skal skiftes ud eller udstyres med et alternativt styresystem.

Derudover er der slet ikke kigget på den globale belastning af miljøet ved at skulle skrotte så mange computere, der stadigvæk er velkørende, og den tilsvarende belastning af miljøjet ved at skulle producere en ny stor mængde computere til erstatning for de gamle.

Microsoft udbyder Windows 10-sikkerhedsopdateringer mod betaling

Microsoft oplyser, at en udvidet sikkerhedsopdatering (ESU) til Windows 10 vil blive tilbudt mod betaling fra oktober måned 2024, hvorefter disse ESU-licenser kan købes af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og private brugere.

Dette Extended Security Update (ESU)-program vil være tilgængeligt for både enkeltpersoner og erhvervskunder i op til tre år.

Det annoncerede program vil være en fordel for dem, der ikke kan opgradere til Windows 11 på grund af brugen af ældre hardware. Derudover vil det være en stor hjælp for de virksomheder, der ønsker at forlænge levetiden på det operativsystem, de anvender på hundredvis eller måske tusindvis af PC'er.

Hvad omfatter udvidede de sikkerhedsopdateringer?

ESU-programmet indeholdende sikkerhedsopdateringer til Windows 10 indeholder kritiske og/eller vigtige sikkerhedsopdateringer.

Udvidede sikkerhedsopdateringer inkluderer ikke nye funktioner, opdateringer der ikke er relateret til sikkerhed, som kunden har efterspurgt, eller ændringsforslag til designet. Yderligere teknisk support ud over selve de udvidede sikkerhedsopdateringer er også utilgængelig.

Prisen på en udvidet Windows 10-sikkerhedsopdatering (ESU) licens til virksomheder

En udvidet sikkerhedsopdateringslicens (ESU) for virksomheder vil koste 61 dollars pr. enhed for det første år. Prisen vil derefter fordobles hvert efterfølgende år i op til tre år.

De 61 dollars svarer til små 420 danske kroner for en Windows 10 ESU-licens det første år. Herefter 840,00 danske kroner i år 2 og igen 1.680,00 danske kroner for en licens i år 3.

Prisen på en udvidet Windows 10-sikkerhedsopdatering (ESU) licens til uddannelser (studerende)

En udvidet sikkerhedsopdateringslicens (ESU) for uddannelseskunder koster 1 dollar pr. licens det første år, 2 dollars det andet år og 4 dollars det tredje år.

Prisen på 1 dollar svarer til omtrent 7,00 danske kroner for en Windows 10 ESU-licens det første år. Derefter 14,00 danske kroner i det andet år og 28,00 danske kroner for en licens i det tredje år.

Dermed er prisen væsentligt lavere for uddannelsesinstitutioner og studerende, der anvender en Windows 10-PC til uddannelsesformål.

Prisen på en udvidet Windows 10-sikkerhedsopdatering (ESU) licens til private brugere

Det er ifølge Microsoft sikkert og vist, at der vil blive tilbudt sikkerhedsopdateringer til private bruger også efter udløbsdatoen den 14. oktober 2025. 

Detaljer om ESU-licenser til forbrugere vil blive annonceret på et senere tidspunkt på Microsofts forbrugerside.

Vi gætter dog på, at prisen finder et leje mellem priserne for virksomheder og uddannelser (studerende), hvor det er mere udvist om den treårige fordoblingstrappe af prisen også vil blive taget i brug overfor private brugere, da der gælder andre og mere regulerede forbrugerrettigheder for private kunder sammenlignet med erhvervskunder.
Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol