Forebyg trætte computer-øjne med denne app


Smart lille program kan automatisk indstille lyset på din computer, så du mindsker sandsynligheden for trætte øjne.

I dag arbejder de fleste af os foran en skærm hver dag, og flere af os sidder klistret til skærmen mange timer om dagen. Derfor er det vigtigt ikke at undervurdere gode computer vaner, herunder også indstilling af skærmens lysstyrke til det rette niveau.

Problemet med lyset

Alle, som har prøvet at arbejde til sent i privaten eller på kontoret, ved at en lysende computerskærm kan påvirke evnen til at sove i negativ retning. 

Problemet opstår primært på grund af den kølige blå farve, som er perfekt i dagtimerne - men som forstyrrer vores krop, når solen går ned. 

Det kolde blå lys passer altså godt til dagslys, hvor en computerskærm med et varmt rødligt lys vil passe meget bedre, når der arbejdes med computeren når mørket falder på.

Hjælp til dine øjne og din nattesøvn

Et lille smart program kan nu afhjælpe problemet. For det kan automatisk indstille lyset på din computerskærm alt efter tidspunktet på døgnet. På den måde mindsker du belastningen af dine øjne og opnår et bedre søvnmønster. Det kan ligefrem være, at du undgå søvnproblemer.

F.lux, som det fantastiske lille program hedder, er sågar gratis. I praksis tilpasser programmet lyset på din skærm, så farvespektret ikke påvirker din søvn negativ - samtidig kan du også mindske problemet med trætte øjne efter flere timers arbejde foran computeren. 

Sådan virker programmet

Programmet hjælper med at indstille lyset på din computerskærm efter tiden på dagen. Om natten får du et varmt lys, der gavner og aflaster dine øjne, og som også kan forbedre din nattesøvn efter meget computerarbejde. Om dagen så er belysningen uændret koldt og blåt som sollyset. Du kan sågar indstille belysningen efter solopgang og -nedgang i dit lokalområde. 

Sådan får du fat på programmet

F.lux er et gratis program, som både virker sammen med Mac- og Windows-computere. Du kan hente programmet her

Sådan gør du, hvis det er computerskærmen det er galt med 

En computer bliver slidt med årene, og det påvirker også kvaliteten af skærmens lys og farver. Farverne kan blive sløret, og skærmen kan få en virkelig træls orange glød eller skær. I den situation kan F.lux-programmet ikke hjælpe dig. Her skal der enten en computerreparation eller en helt ny computer til. Det kan være svært at reparere en aldersvækket computerskærm, og det er helt sikkert ikke billigt. Vi anbefaler derfor, at du altid overvejer, om en reparation kan betale sig i forhold til, at købe en ny stationær eller bærbar computer. Det kan vise sig, at det er en bedre løsning i det lange løb.
Nyere Ældre