Sådan bruger du Windows 11 - En startguide for begyndere


Vores Windows 11-vejledning dedikeret begyndere viser, hvordan du bruger Windows 11 på din PC, så du får den bedste oplevelse.

Det er gratis at downloade Windows 11 til en PC, som opfylder minimussystemkravene, og derudover kommer Windows 11 forudinstalleret på en række nye PC'er fra Lenovo, HP, Dell, Acer, Asus, Samsung og Microsoft.

Har du netop opgraderet din Windows 10-PC til Windows 11 eller købt en ny PC med Windows 11, så finder du hurtigt ud af, at Windows 11 byder på en helt ny grænsefalde, nye apps og en masse nye funktioner, som det tager lidt tid at lære.

Vores startguide til Windows 11, viser dig, hvordan du bruger Windows 11, når du allerede har en PC med styresystemet. Hvis du ikke allerede har installeret Windows 11 på din computer, så kan du gøre det med Windows 11-installationsassistent.

1. Skrivebord og Startmenuen i Windows 11

Når du første gang logger ind på din Windows 11-PC, så ender på på skrivebordet, hvor du kan åbne filer, mapper og starte apps. 

Skrivebord og Startmenuen i Windows 11

Windows 11 har en helt ny Startmenu, der har Windows 11-logoet som ikon. Startmenuen er placeret i midten på proceslinien. Klik på menuen Start, og du kan se alle de apps og spil, der er installeret på din PC. Klik på en app, du vil åbne, og du kan begynde at bruge den. Du kan også fastgøre dine mest anvendte apps til menuen Start. Højreklik på en app, og klik på Fastgør til Start.

En af de mest tydelige ændringer i Windows 11, er Startmenuen er blevet centreret på proceslinien. Hvis du gerne vi have Menuen Start tilbage til venstre, så skal du åbne Indstillinger > Personlig tilpasning > Proceslinie > Procesliniens funktionsområde > Justering af proceslinie.

2. Stifinder i Windows 11

Stifinder er det filhåndteringsprogram, som holder styr på alle dine filer og mapper på din Windows 11-PC.

Stifinder på Proceslinie i Windows 11

Du kan åbne Stifinder enten ved at klikke på ikonet på Proceslinien eller ved at benytte genvejstasterne: Windows + E.

Stifinder i Windows 11

Når du har åbnet Stifinder i Windows 11 på din PC, så bliver du mødt af fire mapper: Skrivebord, Overførsler, Dokumenter og Billeder. Når du klikker på en af disse mapper, så får du adgang til de filer, mapper, apps og evt. skrivebordsgenveje til apps, som er gemt i disse.

3. Skift størrelsen på ikoner i Stifinder på Windows 11

Hvis du synes, at ikonerne er for store eller for små i Stifinder, så har du mulighed for at ændre størrelsen på ikonerne i Windows 11.

Skift størrelse på ikoner i Windows 11

Efter du har åbnet Stifinder, så klikker du på Vis i øverste højre hjørne, hvor du kan vælge mellem følgende ikon-størrelser: Ekstra store, Store, Mellem store og Små. 

4. Find dine filer i Windows 11

Hvis du har behov for at finde en bestemt fil, mappe eller app på din Windows 11-PC, så har du mulighed for at bruge Søgefunktionen på Proceslinien fremfor for at lede manuelt i Stifinder.

Søgefunktion på Proceslinien i Windows 11

Først skal du klikke på Søge-ikonet på Proceslinien.

Brug af Søgefunktion i Windows 11

Nu skal du så skrive navnet på den fil, mappe eller app, som du leder efter på din Windows 11-PC. I vores eksempel har vi valgt "Wordpad" som Søgeord.

Søgeresultat i Windows 11

Når du har fundet din mappe, fil eller app, så kan du i venstre side, vælge hvad du vil. Du kan vælge: Åbn, Kør som administrator, Åbn filplacering og lign.

5. Åbn et Word-dokument i Windows 11

Har du behov for at åbne et Word-dokument i Windows 11 på din PC, så kan du væge at åbne Word-appen eller gør det på den hurtige måde, som vi viser dig her.

Søgefunktionen på Proceslinien i Windows 11

Først skal du klikke på Søge-ikonet på Proceslinien.

Åbn et Word-dokument i Windows

Nu skal du skrive Navnet på dit Word-dokument i søgefeltet eller gøre som vi har gjort. Vi vælger at skrive filformatet på vores Word-dokument ".docx", da vi ikke lige kan huske det fulde navn på vores Word-dokument. Så får du i venstre side en oversigt over alle dine Word-dokumenter, der er gemt i dette format. Du kan også bruge en lang række andre formater som ".PDF" eller ".doc" og lign.

6. Arranger ikoner på Skrivebordet i Windows 11

Hvis du gerne vil skifte placeringen af dine ikoner på Skrivebordet i Windows 11 eller skifte størrelsen på ikoner på Skrivebordet, så har du mulighed for at gøre det på en enkel måde.

Skift ikon-størrelse og placering i Windows 11

Nu skal du højreklikke med musen på Skrivebordet. hvorefter du vælger Vis, og du får nu mulighed for at skifte størrelse på ikonerne på skrivebordet og du kan også vælge at arrangere ikonerne automatisk for at skifte placering.

7. Ændring af tekststørrelsen i Windows 11

Hvis du synes, at teksten er for lille i dit system og i dine apps, så har du mulighed for at ændre tekststørrelsen på din Windows 11-PC.

Skærmindstillinger i Windows 11

Først skal du højreklikke på Skrivebordet, hvorefter du skal vælge Skærmindstillinger i genvejsmenuen.

Ændring af teksttørrelse i Windows 11

Nu bliver du ledt videre til System og Skærm. Gå til feltet Skalér og layout og klik på pilen ud for Skala. Her kan du skifte størrelse på tekst, apps og andre elementer ved at vælge den procentsats, som du synes, der passer til dig og din PC, når det kommer til tekststørrelsen.

8. Installering af apps i Windows 11

Når du har behov for at installere nye apps (programmer og spil) på din Windows 11-PC, så har du mulighed for at gøre det på to måder.

Installering af apps i Windows 11

Først skal du klikke på Microsoft Store-ikonet på Proceslinien.

Microsoft Store i Windows 11

Nu kommer du så videre til den officielle Microsoft Store til Windows 11, hvor du kan installere gratis og betalte apps på din Windows 11-PC. Foroven finder du en søgefunktion, hvor du kan søge efter di apps, som du er interesseret i. I venstre side af Microsoft Store finder du følgende kategorier: Apps. Gaming, Film og TV. Derudover finder du en adgang til dit eget bibliotek med en oversigt over de apps til Windows 11, som du allerede har installeret fra Microsoft Store på din PC. 

Den anden mulighed, som du har, når du ønsker at installere apps lokalt på din Windows 11-PC, er at hente de pågældende apps direkte fra udbyderens hjemmeside. Den pågældende app, kan godt blive fanget af Windows Sikkerhed, som en usikker app, hvilket basalt kan skyldes, at den pågældende app mangler et sikkerhedscertifikat til Windows fra Microsoft. 

Hvis du er sikker på, at den pågældende app er fri for virus og malware, så kan du under download i Microsoft Edge giver tilladelse til, at filen gerne må hentes alligevel. Herefter kan du manuelt finde din app i mappen med "Overførsler".

Microsoft anbefaler, at du kun downloader apps til Windows 11 på din PC via Microsoft Store, da disse har fået et sikkerhedscheck af Microsoft.

Besøg Windows 11 Hub for alt du skal vide omkring Windows 11.

Nyere Ældre