Anbefaling: Gratis billedprogram til fotografen

Rediger billeder som de professionelle uden at bruge tusindvis af kroner på et redigeringssprogram.

Bliver billedet ikke helt så godt, som du har ønsket? Det er måske blevet for mørkt eller for lyst. Den slags detaljer, kan du selv rette med lidt billedredigering på computeren.

Til formålet skal du have et godt program til billedredigering, og det behøver ikke koster tusindvis af kroner at komme i gang med at lave ordentlig billedbehandling.

Du kan også ved at følgende nogle grundlæggende tips til digital fotografering opnå nogle gode resultater, alligevel er det nyttigt med et billedprogram til efterfølgende redigering af dine fotos.

Der findes eksempler på gode og ganske gratis programmer til redigering af billeder, hvor vi anbefaler Darktable, som er et af de bedste til formålet.

Hvad er Darktable?

Darktable er et kraftfuldt program til billedbehandling, som kan anvendes af både amatører og professionelle fotografer, som har behov for avanceret billedredigering. Programmet kan arbejde med RAW-filformatet, som mange kameraer tager billeder i, hvor det er muligt at foretage justeringer i hvidbalancen og eksponering. Det også muligt at redigere i billeder og grafik i formaterne JPG og PNG, som er særdeles udbredte.

Sådan kommer du i gang med Darktable

Først skal du hente og installere Darktable på din PC, og det gør du hjemmesiden darktable.org via dette link. Når du har hentet programmet, så installerer du det på din PC ved at klikke på installationsfilen, hvorefter du åbner programmet, så du er klar til at gå videre.

Sådan henter du dit første billede ind i Darktable

Du er nu klar til at hente første billede ind i Darktable, og det gør du sådan her.
Darktable import af billede

Du klikker med musen på Import, hvorefter du vælger Image, og finder det billede på din computers harddisk, som du vil redigere, og dobbelt klikker på billedet med musen. Herefter ser resultatet sådan her ud.

Darktable billeder er importeret

Nu er dit første billede så hentet ind i Darktable, og du er klar til at redigere det.

Sådan redigerer du et billede med Darktable: Lys og kontrast

Vi kigger først på, hvordan du justerer lys og kontrast på dit billede med Darktable, så billedet bliver mindre mørkt. 

Darktable redigering af billede

Start med at klikke på de tre streger ud for den røde pil i højre side af programmet, hvorefter du vælger Modules:All.

Darktable justering af lys og kontrast

Nu skal du klikke på den tomme cirkel ud for den røde pil i højre side af programmet, hvorefter du i menuen nedenfor skal klikke på Contrast Brightness Saturation. Her får du så tre valgmuligheder med 1. Contrast 2. Brightness 3. Saturation, hvor du med musen selv kan justere lys og kontrast på billedet ved at trække skyderen til højre og venstre ud for de tre valgmulighder.

Sådan redigerer du et billede med Darktable: Farver og nuancer

Vi kigger som det næste  på, hvordan tilpasser farver og nuancer på dit billede med Darktable, som du kan bruge, hvis du ikke er tilfredse med resultatet af farverne på billedet.

Darktable tilpasning af farver og nuancer

Nu skal du klikke på den farvede cirkel ud for den røde pil i højre side af programmet, hvorefter du skal klikke på Color Correction. 

Darktable brug af farvefirkant

Frem kommer nu en Farvefirkant, som du kan se ud for den røde pil. Du justerer farver og nuancer ved at trække med musen i den hvide og den sorte cirkel. Den Hvide Cirkel er til de lyse farver, og Den Sorte Cirkel er til de mørke farver.

Alt du skal gøre nu er at gemme det færdigredigerede billede på din computer.


Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol