Grundlæggende tips til digital fotografering

 


Nybegynder eller professionel indenfor digital fotografering! Så læs vores kameratips og gode råd for at udvikle dine kamerafærdigheder.

Du kan rette meget efterfølgende på et billede ved hjælp af et godt program til billedbehandling, men selv det bedste redigeringsprogram kommer til kort, hvis udgangspunktet er for ringe.

Hvis du er på udkig efter hjælp til at forbedre dit kameraarbejde, kan du med fordel tjekke disse tip for at få inspiration. Og hvis du selv har nogle nyttige kameratips, så er du velkommen til at tilføje dem til kommentarfeltet

Vi giver dig her nogle grundlæggende tips til, hvordan du bliver bedre til digital fotografering og dermed får et bedre resultat ud af dine anstrengelser.

1. Opsæt kameraet til at skyde i Raw-format

Ud af kassen er de fleste kameraer opsat til at skyde i JPEG-formatet, hvilket er nemt og bekvemt, da det er let for dig efterfølgende at dele dit billedmateriale med venner og familie på Facebook uden at skulle redigere i formatet og samtidig bliver billedet automatisk komprimeret, så det ikke fylder så meget. Raw er kameraets råbillede, der indeholder alle de data, som kameraet overhovedet eristand til opfange med kameralinsen. Af naturlige årsager fylder billedet derfor også en hel del mere, og vil optage langt mere lagerplads på kameraet. Det af så lige den enkeltstående bagside af medaljen ved at skyde i Raw-formatet. Fordelene ved at vælge Raw-formatet, når du skyder billeder med kameraet er åbenlyse, da det giver langt flottere farver, flere detaljer og langt mindre støj på billedet. Et billedet skudt i Raw-formatet, så giver det dig også langt bedre muligheder for efterfølgende at justere farver, lys og skarphed på motivet.

2. Brug af en ekstern fotolampe

Arbejder du ofte stationært med digital fotografering, så kan du med fordel vælge at droppe det indbyggede fotolys i kameraet og skifte til en ekstern fotolampe for at opnå et langt bedre resultat. Der findes to måder at gribe den an på. Hvis fotolampen på dit kamera kan flyttes væk fra kameraet, så kan du vælge at gøre det. Hvis fotolampen er fastmonteret på dit kamera, så kan deaktivere fotolyste og tilkøbe en ekstern fotolampe, som du selv kan opstille efter behov i lokalet. Når du vælger at flytte fotolampen væk fra kameraet, så undgår du det hårde lys, som skabes af flashen på kameraet og som videreforplanter sig sig billedet.

3. Brug forskellige kameraobjektiver

Har du arbejdet med digital fotografering gennem noget tid, så er du sikkert allerede skifte væk fra den traditionelle 18-55mm linse, som obligatorisk følger med de fleste kameraer. Hvis du vil eksperimentere med forskellige typer fotografering, så vil det under alle omstændigheder kræve et specialiseret kameraobjektiv til formålet. Der findes flere forskellige typer af kameraobjektiver. Det første, er det som vi kalder et allround kameraobjektiv, der typisk medfølger alle kameraer som et såkaldt kit-objektiv. Det andet kameraobjektiv der findes er et teleobjektiv, som typisk benyttes til landskabsfotografier, og når der er ekstra behov for en stor zoom. Det tredie kameraobjektiv der findes, er et objektiv til portrætfotografering, hvor du ønsker at modellen skal være fokus, og baggrunden skal være sløret. Det fjerde kameraobjektiv der findes, er til sportsfotografering, hvor der typisk er behov for både zoom og hurtig fokusering. 

4. Hold kameralinsen rengjort 

Et helt basalt råd er, at du husker at rengøre kameralinsen for skidt og støv med jævne mellemrum, så så de beskidte materialer ikke forplanter sig til dine billeder, da det er næsten umuligt at bortredigere bagefter for et ordentligt resultat. Du kan vælge at aftørre kameralinsen med en standard kameraklud og ved ultimativt kan du vælge at rengøre linse med sprit eller dedikeret rensevæske til objektiver og helst anbefalet af din lokale fotoforhandler, så du ikke risikerer at ødelægge noget.

5. Brug et kamerastativ

Mange kameraer og kameraobjektiver har i dag indbygget billedstabilisering for at undgå at eventuelle rystelser forplanter sig til billederne. Til trods for det, så er der mange situationer indenfor digital fotografering, hvor du kan få stor udbytte ud af at bruge et kamerastativ som hjælpemiddel, når du er ude og skyde. Når du skal tage billeder af helt små motiver, som det typisk er tilfældet med makrofotografi, så vil selv de mindste rystelser forplante sig til fotografiet. Det kan du mindske og nogle gange helt undgå ved at montere kameraet på et kamerastativ, når du skal tage makrofotografier. Et kamerastativ er også med til stabilisere kameraet, hvis du arbejder med en tung telelinse, hvor du slipper for at skulle balancere med et tungt teleobjektiv i hånden. I den situation giver kamerastativet dig mulighed for helt og holdent at fokusere på selve fotoopgaven. Skal du tage et panoramafoto, så er det lettere at opnå en lige linie med et kamerastativ ved panoramafotografering, hvor overgangene mellem de forskellige skud blive så præcise som muligt. Kombineret med at du aktiverer gitterlinierne på skærmen, så er dette en vinderkombination, når du skal tage de bedste panoramabilleder.

Nyere Ældre