Hvor længe holder en bærbar?

 

Den gennemsnitlige levetid for en bærbar varierer utroligt meget fra mærke til mærke og fra bruger til bruger. 

Et spørgsmål som vi ofte bliver mødt med er "Hvor længe skal jeg regne med at en bærbar holder?".  Det er et relevant spørgsmål for mange mennesker, da det kan være med til at afgøre købet af ny bærbar til dem selv, til firmaet eller børnene i familien.

Levetiden på en bærbar bliver afgjort af en række forhold, som vi kigger på her.

Hvordan bliver den bærbar computer behandlet

Den gennemsnitlige levetid for bærbare computere varierer utroligt meget. Det afhænger for det første af, hvordan enheden bliver behandlet, er den eksempelvis udsat for støv og fugt, holder den kortere tid. Men bliver den primært brugt tørre steder, er levetiden ofte meget længere. Hvis enheden er udsat for hårdt brug i en virksomhed eller langvarigt og hårdt brug som gaming-computer, betyder det også en kortere levetid sammenlignet med, at den bliver brugt som skolecomputer eller på et kontor eller i hjemmet til regneark og tekstbehandling.

Hvem anvender den bærbar computer

Den gennemsnitlige levetid for bærbare computere varierer altså utroligt meget. Det afhænger for det andet også af, hvem der anvender den bærbar computer i hverdagen. Bliver enheden brugt af små børn, betyder det typisk en kortere levetid, da der er risiko for ekstra slidtage i form af væske og generelt hårdere brug sammenlignet med en forsvarlig voksens brug. Bliver enheden brugt af en teenager, der har computeren med i skole, så betyder det typisk også en kortere levetid, da enheden bliver transporteret i skoletasken i al slags vejr og alle slags temperaturer, hvilket generelt er hårdt for elektronik. En bærbar der har været udsat for kulde flere gange i løbet af et år slider især på de indre dele som eksempelvis batteriet.

Hvilket mærke er den bærbar computer

Den gennemsnitlige levetid for bærbare computere varierer altså utroligt meget, hvor også valget af mærke har stor betydning for, hvor lang tid en bærbar kan holde. Hvis du skal bruge enheden til hårdere brug, så er Lenovos ThinkPad-serie med solide bærbare et rigtig godt køb eller ToughBook-serien fra Panasonic med hårdføre bærbare, som er testet efter miltære standarder i det amerikanske forsvar. Pointen er her, at hvis du vælger et bedre mærke og giver lidt flere penge for en bærbar, så vil levetiden typisk også være længere. 

Generel forventet levetid for den bærbar computer 

Den typiske tommelfingerregel er, at du generelt skal forvente en levetid på mellem 3 og 5 år på en ny bærbar, hvorefter computeren enten er i stykker, er blevet langsom, eller er blevet forældet og ikke kan køre de nyeste programmer.

Nyere Ældre