Smart tastaturgenvej til Mac og PC


Her er alt, hvad du skal vide om den smarte tastaturgenvej Ctrl + Shift + T på Mac og PC.

Hvis du også kender til problemet med, at komme til at ramme det lille kryds i øverste hjørne på din Chrome-browserfane, når du egentlig ikke ville lukke den, så er dette trick lige noget for dig.

Kender du en af de vigtigste og mest nyttige tastaturgenveje, der findes - nemlig Ctrl + Shift + T? Ellers bør du læse med her!

Smart tastaturgenvej

Den smarte tastaturgenvej Ctrl + Shift + T kan bruges på alle computere. Hvis du ejer en Mac hedder den dog i stedet Cmd + Shift + T, men ellers er det den samme tastaturgenvej, der er tale om.

Du kan bruge den smarte tastaturgenvej til fortrydelse af en fejl. Specifikt den fejl, hvis du ved et uheld er komme til at lukke en browserfane eller et vindue. Ctrl + Shift + T er den nemlig nemmeste måde at gendanne en browserfane, du ikke havde til hensigt at trykke på det lille kryds i toppen af siden.

Men det er ikke den eneste måde, hvorpå du kan gendanne mistede faner i din browser. Vi vil her gennemgå de forskellige muligheder du har, hvis du er kommet til at lukke for meget ned på din PC.

Fire måder at genåbne lukkede faner i Google Chrome

Google Chrome giver dig et par forskellige muligheder, når du gerne vil gendanne faner og vinduer. For du er ikke den eneste, der af og til ved en fejl kommer til at lukke dine faner ned. Bemærk dog, at du ikke kan gendanne lukkede faner, hvis du browser i inkognitotilstand.

1. Tastaturgenvejsmetoden

At bruge en tastaturgenvej er helt klart den hurtigste måde, hvis du vil gendanne en enkelt fane, du er kommet til at lukke ved et uheld. Du skal blot trykke på Ctrl+Shift+T. Hvis du bruger en Mac skal du i stedet trykke på Cmd+Shift+T. Du kan også bruge metoden, hvis du er kommet til at lukke flere faner, eller den fane du leder efter er en, du har lukket for et stykke tid siden. For dine faner vises igen i den rækkefølge, du har lukket dem i. 

Som ekstra smart bonus, kan du også ånde lettet op, hvis du er kommet til at lukke dit browservindue helt ned. For du kan blot åbne et nyt Chrome-vindue, og tastaturgenvejen åbner alt igen på én gang. Dette er specielt et godt trick til de tidspunkter, hvor eksempelvis en systemopdatering tvinger dig til at lukke din browser eller genstarte din computer helt.

2. Browserhistorik metoden

En anden metode, der ikke så lynhurtigt som en tastaturgenvej, er ved at bruge Chromes browserhistorik. For Chrome holder styr på dine nyligt lukkede faner. Denne metode er specielt nyttig, hvis du ønsker at genåbne en fane, som du lukkede for længe siden.

Der er flere måder at få adgang til din browserhistorik i Chrome. Du kan vælge at bruge en anden tastaturgenvej, nemlig Ctrl + H. En anden er at klikke på menuen i øverste højre hjørne af din browser og derefter vælge Historik. En helt tredje mulighed er at du kan vælge at skrive chrome://history i din adresselinje og derefter trykke på enter.

Uanset hvilken måde du vælger, ender du med at komme ind i din browserhistorik. Når du er der, kan du se en oversigt over alle de websteder og faner, du har set, i omvendt kronologisk rækkefølge. Du kan herefter vælge en fane på listen og den vil blive åbnet igen.

3. Fanesøgningsmetoden

Har du bemærket, at der er en lille nedadpegende pil i din Chrome fanelinje? Hvis du har en Windows computer, befinder pilen sig lige ved siden af ikonerne for at minimere, maksimere og lukke dit vindue. Hvis du har en Mac computer, befinder pilen sig øverst til højre. Denne pil er Chromes indbyggede fanesøgningsfunktion. Du kan også vælge at tilgå den med en simpel tastaturgenvej, nemlig Ctrl + Shift + A

I fanesøgning finder du en liste over alle de faner, du har åbne, samt en anden liste over de faner, du for nyligt har lukket. Du kan bruge listerne til at genåbne faner eller skifte mellem fane. Der er også et smart søgefelt, så du kan finde frem til en bestemt fane ved at søge på et nøgleord. Denne måde er praktisk for dem, der arbejder med mange åbne faner.

4. Proceslinje metoden

Du kan også bruge en helt fjerde metode, når du skal gendanne dine lukkede faner. Hvis du har åbnet et vindue i Chrome - eller hvis appen er fastgjort i din proceslinje - skal du højreklikke på ikonet fra proceslinjen. Så vil du kunne se en kort liste over links, der er delt op i to kategorier, nemlig mest besøgte og senest lukkede. Fra disse lister kan du gendanne dine faner bare ved at klikke på dem. Du skal dog være opmærksom på, at disse indstillinger ikke vises, hvis du bruger en Mac.

Hvis du bruger andre browsere

Det kan godt være, at du sidder og tænker, at du slet ikke bruger Chrome browseren. Men det er ikke noget problem, for tastaturgenvejen Ctrl + Shift + T fungerer også i andre browsere. De fleste af de andre metoder, der er til genåbning af en fane, fungerer også lige godt ligegyldigt, hvilken browser du bruger. Dog kan nogle af menu etiketterne og indstillingerne variere lidt fra browser til browser. Det gør sig både gældende for Mac og pc.

Både når det kommer til Firefox og Microsoft Edge kan du finde hjælp i din browserhistorik, hvis du får behov for at finde og genåbne en fane, du er kommet til at lukke ved et uheld.

Firefox

Hvis du bruger en Firefox browser, skal kan du vælge at bruge den dedikerede undermenu, som Firefox har. Den finder du på følgende måde:
  1. Åbn menuen i Firefox
  2. Vælg Historik 
  3. Her finder du Nyligt lukkede faner

Så kan du hurtigt genåbne dine lukkede faner.

Microsoft Edge

Bruger du derimod en Microsoft Edge browser, skal du gøre det på det på en lidt anden måde:
  1. Åbn menuen i Microsoft Edge
  2. Vælg Historik
  3. Her finder du menuerne Alle, Nyligt lukket og Faner fra andre enheder

Herefter har du let ved at finde dine lukkede faner. Du skal blot vælge det relevante menupunkt.

Opera

Det kan også være, at du bruger en Opera browser. I Opera kan du, hvis du har sidebjælken aktiveret og hvis Historik er et af de elementer, du har valgt at medtage i sidebjælken, gøre følgende:
  1. Klik på sidebjælken i Opera
  2. Tryk på ikonet Historik
  3. Se listen over Nyligt lukkede faner

Så skal du blot vælge den relevante fane, der skal genåbnes.
Nyere Ældre