Batteriet i din computer afslører dig på nettet


Batteridataene i din computer er så unikke, at de kan bruges til at identificere dig, selvom du bruger en sikker VPN-forbindelse.

Når du bevæger dig rundt på nettet, så afsætter du små digitale spor, som kan udnyttes til misbrug af trediepersoner.

Det digitale aftryk bliver sat af din smartphone og bærbare computers batteristatus ifølge en forskningsrapport fra Princeton University.

Hvilke enheder kan spores?

Det er ikke kun din bærbare computer, der kan spores på denne nåde. For batteriet i både din tablet og din mobiltelefon, kan nemlig på samme måde spores via de unikke batteridata.

Du kan altså spores selv om du browser privatfilter på din enhed, hvilket kan virke en smule skræmmende.

Det betyder, at hvis du vil sikre, at du ikke kan spores, skal du til at skifte over til en stationær computer, som ikke bruger et batteri.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Synderen finder vi i en brist i HTML5-standarden, som sikkert er ukendt for de fleste af os. Funktionen tillader, at hjemmesider kan identificere, hvor meget strøm, der er tilbage på den besøgendes smartphone, tablet og bærbare computer som for eksempel en MacBook fra Apple eller en hvilken anden slags computer med batteri for den sags skyld.

Hvorfor er det muligt at spore via batteri?

Man kan godt spørge sig selv, hvorfor dette overhovedet er skrevet ind i HTML5-standarden. For hvorfor er det overhovedet relevant, at der skal kunne spores på batteristatus på de besøgende på hjemmesiderne? Men forklaringen er faktisk ganske uskyldig og egentlig meget fornuftig. For det oprindelige formål med funktionen er, at internetbrugere med lav batteristatus på sin enhed kan blive ledt til en mindre strømkrævende udgave af den pågældende hjemmeside, som de besøger.

Målingerne betyder, at dine batteridata er noget nær unikke, og kan udnyttes af trediepart til at identificere en bruger på trods af, at denne forsøger at skjule sin eksistens via en VPN-forbindelse.

Bliver det misbrugt?

Det helt store spørgsmål, som automatisk dukker op er, om der er nogle, der har fundet dette smuthul og bruger det. Svaret hertil er desværre et ja. Der er faktisk allerede fundet to scripts på nettet, som direkte sporer brugeren via batteristatus på den benyttede enhed. 

Om sporingen også gælder for THOR-netværket melder historien dog ikke noget om.

Sikkert og vist er det, at privatlivets digitale fred er under konstant pres! 
Nyere Ældre