Sådan kontrollerer du CPU-temperaturen på din PC


Vejledning i hvordan du overvåger din computers CPU-temperatur og sænker den for at undgå overophedning, hvis det bliver nødvendigt.

Oplever du af og til, at din computers CPU bliver for varm eller decideret overopheder?

Hvis din PC lukker ned, bliver langsom og træg og generel opfører sig underligt, så kan det være et symptom på overophedning.

Windows tilbyder ikke rigtig nogen ordentlig måde at kontrollere en computers CPU-temperatur på, men du kan dog med møje og besvær finde en simpel sensoraflæsning i BIOS.

Hjælpen er dog inden for rækkevidde, da der findes en række gratis programmer, som du kan benytte til at aflæse din processors temperatur - på en hurtig og enkel måde.

Sådan kontrolleres din CPU-temperatur

Den hurtigste og nemmeste måde at kontrollere din CPU-temperatur på er at bruge det lille gratis program Speccy, og du kan hente og installere programmet via dette link.

Når programmet er i installeret, så starter du det op, og i menuen til venstre under CPU kan du aflæse temperaturen på din PC-CPU.

Hvad er så den bedste temperatur til din CPU?

Det svinger lidt fra processor, men du kan med fordel bruge denne denne generelle tommelfingerregel omkring CPU-temperaturer under belastning.

  • Under 60º C: Alt kører som det skal
  • 60º C til 70º C: Alting kører stadigvæk fint selvom det er lidt varmere, og overvej at rense din PC for støv 
  • 70º C til 80º C: Nu er det for varmt, og du bør tjekke om blæseren i din PC virker korrekt
  • 80º C til 90º C: Passerer temperaturen først 85º C, så skal du til at reagere, da din PC er i risiko for at brænde sammen

Hvad kan du gøre for at sænke temperaturen på din CPU?

Der findes en række tiltag, som du kan iværksætte for at sænke CPU-temperaturen, som vi oplister her:

  • Rengør blæseren for skidt og støv
  • Udskift den termiske pasta/kølepasta
  • Køb en Laptop-cooler
  • Invester i en ny og kraftigere blæser til din PC

Hvis du oplever, at ovennævnte tiltag ikke er tilstrækkeligt for at sænke temperaturen på din PC, så bør du overveje at købe en ny PC, da dit behov indenfor Gaming og lign. er større end hardwaren kan følge med til.
Nyere Ældre