Windows, macOS, Chrome OS eller Linux: Hvilket OS er bedst?

Du har ikke mange valgmuligheder, når det kommer til din computers operativsystem, så det gælder om at vælge rigtig i første omgang.

Windows og macOS er generelt de mest kraftfulde operativsystemer med hensyn til valg af hardware og software samt mest udbyggede grænseflader og hjælpeprogrammer.

Chrome OS er mere let og kører på en langt billigere hardware som også kommer fra en kommerciel udbyder, hvor det Linux-baserede Ubuntu, er en gratis og open source-mulighed for, dem der ønsker flere muligheder for individuel tilpasninger.

Vi sammenligner de fire computer-styresystemer baseret på tilgængelighed, grænseflade, brugervenlighed og mulighederne for afvikling af apps og spil.

Microsoft Windows 11 (5 stjerner)

Microsoft Windows 11

Kigger vi bag om den blankepolerede overflade med det flotte design og den nye proceslinie, så ligner Windows 11 på mange måder Windows 10, hvis ikke næsten identisk. Systemet kører de samme apps som Windows 10, hvor den helt store forskel ligger i hardwarekravene for at kunne afvikle Windows 11, som er virkelige skrappe.

Windows 11 byder stort set på alle fordelene fra Windows 10, herunder det bredeste udvalg af computerhardware, software og spil på markedet pakket godt ind i et nyt og lækkert design. Det nye design minder en hel del om designet fra både macOS og Chrome OS, med de afrundede vindueshjørner og den centrerede proceslinie. Windows 11 har dog også et par nye tricks i ærmet som den forbedres sikkerhed, Snap Layouts, organisering af vinduer på skrivebordet og ny HDR-skærmunderstøttelse.

Mange af de nye grænsefladeændringer kan brugeren vende tilbage til at ligne Windows 10 herunder flyting af procelinien fra en placering i midten på skrivebordet til venstre på skærmen.

Apple macOS Monterey (4.5 stjerner)

macOS Monterey

Apples desktop-operativsystem er poleret, løsningsorienteret og pålideligt, hvorfor mange kreative sjæle grafisk præsentation, videoproduktion, kunst og fotografering af glade for at benytte macOS Monterey. Desværre er udvalget af computere og understøttet hardware begrænset til Apples egne enheder som iMac, Mac Mini og MacBooks, hvilket både kan ses som en styrke og en begrænsning alt efter, hvilke briller du tager på.

En Mac er fra fabrikken veludstyret med software og praktiske hjælpeprogrammer herunder produktivitets- og medieapps samt Kort, Podcasts, Mail, Kalender, Noter, Påmindelser og den smarte og funktionelle Safari-webbrowser.

De nye egenudviklede processorer: M1 og M2 konkurrerer hårdt med de bedste Intel-processorer med hensyn til bedste ydeevne og reduktion af strømforbruget. Til trods for det, så et gaming stadigvæk et svart punkt for macOS, da der desværre ikke udvikles ret mange spil til Mac, hvor spiludviklerne fokuserer på Windows og spilkonsoller. 

Kigger vi på selve grænsefladen i macOS Monterey så er der ikke et finger at sætte på den, da den hele vejen i gennem er glat, poleret og veldesignet. 

Google Chrome OS (3.5 stjerner)

Google Chrome OS

Google Chrome OS er et cloudbaseret operativsystem koncentreret omkring Google Drev til at gemme data, og det kræver ikke det store af hardwaren for at kunne køres, hvorfor Chromebooks også er så forholdsvis billige. 

Der tilbydes en række desktopfunktioner som lokale filmapper med lagring, Google Assistent og tæt integration med Android, da Google Chrome også kan afvikle Android-apps. Chrome OS har to meget forskellige app stores med Chrome Webshop og Google Play, hvor de dedikerede apps hentes i den første og Android-apps i den anden. Desværre fungerer det ikke altid lige godt med Android-apps på en Chomebaseret PC. da Android-apps er udviklet til at blive vist på højkant på en mobilskærm, og det fungerer ikke altid lige godt på en stor computerskærm.

Derudover finder du ikke avancerede professionelle applikationer på Chrome OS som den fulde Adobe Photoshop, Microsoft Office eller kraftfuld videoredigeringssoftware. Til gengæld så er Google rigtig stærk på uddanelsessektoren med en lang række egenudviklede værktøjer, platforme og samarbejdsværktøjer til Google Chome OS.

Google Chrome OS kan heller ikke afvikle de store spiltitler, og operativsystemet er primært målrettet studerende og andre med et lille behov og en lille pengepung på grund af de åbenluse mangler i systemet.

Ubuntu Linux (4 stjerner)

Ubuntu Linux

Ubuntu Linux er et gratis open source operativsystem, der kan downloades installeres på stort set hvilken som helst computer, der kan køre Windows. Ubuntu Linux vedligeholdes af Canonical Ltd, der står for de løbende opdateringer, men den enkelte bruger kan også selv foretage ændringer og tilpasninger i det åbne styresystem. 

Til trods for at Ubuntu Linux tilbydes kvit og frit til brugerne, så oplever du alligevel en flot og poleret grænseflade, som bare blive bedre fra år til år. Brugerfladen minder utrolig meget om macOS, og operativsystemet leveres med en mængde nyttige programmer som en gratis kontorpakke, browsere, e-mail og medieapps.

En af fordelene ved Ubuntu Linux er, udover at det er gratis og åbnet, at du kan køre operativsystemet direkte fra en USB-stick, så du har mulighed for at bibeholde Windows på din PC. Derudover fungerer Linux rigtig godt sammen med spil, da de fleste større spiltitler også udgives til Linux.

Kigger vi på nogle mulige ulemper ved Ubuntu Linux, så kræver det en smule mere teknisk snilde af brugeren sammenlignet med Windows og macOS. Med Ubuntu kan du heller ikke få nogle af de større apps som Photoshop og Microsoft Office.

Derudover er Ubuntu Linux kendt for at været sikkert og stabilt et operativsystem, hvorfor det er det foretrukne styresystem i mange servermiljøer. Endvidere operativsystemet med en stærk indbygget sikkerhedsbeskyttelse, og Canonical Ltd udsender løbende både sikkerhedsrettelser og opdateringer, som vi både kender det fra Windows og macOS.

Hvilket operativsystem skal du så vælge?

Der er faktisk ikke noget decideret dårligt operativsystem i vores sammenligning, da de på hver deres måde opfylder nogle ret forskellige behov. Windows 11 er til dig, der vil kunne køre alle store apps og spil på markedet. macOS er målrettet kreative grupper, der arbejder med grafik, video og musik. Google Chrome er for alle, der bare vil have en billig computer og kun har et ret basalt computerbehov. Ubuntu Linux er målrettet mennesker med en smule teknisk snilde, som samtidig værdsætter open source elementet og den flotte grafiske grænseflade.

Nyere Ældre