Darktable: Gratis fotoprogram til fotografen


Er du træt af at betale for fotoredigeringssoftware og leder efter et alternativ til Adobe, så kan Darktable være noget for dig.

Darktable er et open source-program, som henvender sig til fotografer, efter vores mening nok mest ivrige amatørfotografer.

Programmet byder på rigtig mange funktioner og så virker det både på Windows, macOS og Linux, så du behøver ikke skifte dit foretrukne OS ud for at benytte den lille smarte fotoredigeringsapp.

Der findes efterhånden rigtig mange rigtig gode og gratis programmer til billedbehandling, hvor vi her kigger på Darktable.

Hvad er Darktable?

Et virtuelt lysbord og mørkekammer for fotografer, som  administrerer dine digitale negativer i en database, og lader dig se dem gennem en zoombar lysbord og giver dig mulighed for at udvikle RAW billeder og forbedre dem.

Hvordan virker Darktable?

Darktable funktioner

Darktable kan bruges til at behandle fotos i raw-format, men har også mulighed for at processere bearbejde fotos i andre formater som jpeg. 

Programmet er bygget op omkring de to faner: Lighttable og Darkroom, hvor der findes yderligere to faner med men der er flere funktionaliteter som slideshow og tethering.


Lighttable viser informationer omkring billedets herkomst, tags og andre nyttige informationer, Under Dakroom er det muligt at manipulere med billeders fremtoning i RAW-formatet.

Er det nemt at bruge Darktable?

Vi komme ikke uden om, at vi har at gøre med et stykke fotoredigeringssoftware, som kræver et vist kendskab til fotografering og billedredigering og herunder også et kendskab til begreberne bag samme. Er du ikke vant til at arbejde med fotoredigeringsprogrammer, så kan brugerfladen godt virke en smule overvældende, da denne er styret af faneblade og ikke af menuer, som du sikkert er vant til fra andre simple billedprogrammer som Microsoft Paint.

Nu har vi selv haft lejlighed til at lege med Darktable, og vi er erfarne brugere af Adobe-pakken, og vi må tilstå at vi synes, at læringskurven alligevel er stejl fra at uploade et billede og påbegynde redigering kan godt virke unødig kompleks, og vi er af den opfattelse, at har du ikke arbejdet med fotoredigering før, så vil læringskurven ganske givet være rigtig stejl.

Hvad mener vi om Darktable?

Darktable er sådan lidt en blandet oplevelse fra den lidt komplekse grænseflade til de mange gratis muligheder for fotoredigering, hvor der manipuleres med stort set alle elementerne i fotos - og i sidste ende komme et rigtig flot resultat ud af det. Til trods for den komplekse brugerflade, så giver de mange muligheder for fotoredigering samt det faktum, at der er tale om et ganske gratis alternativ til Adobe, gør efter vores mening Darktable til et favoritprogram, som vi varmt kan abefale, hvis du vil eller allerede arbejder med fotoredigering.

Sådan kommer du i gang med Darktable


Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol