Hvad betyder pre-owned, certified pre-owned og refurbished?

 

Du ser tit udtrykkene i annoncer på nettet for computere, mobiler og tablets - lær hvad de betyder, før du handler.

En brugt mobil eller computer er ikke længere bare en brugt mobil eller computer som i gamle dage. 

Når vi kigger på brugte elektronik produkter i dag som MacBook, iPhone, iPad og lign, så eksisterer der forskellige kategorier af brugt: Certified Pre-Owned, Pre-Owned og endelig Refurbished. 

Vi forklarer forskellene på de forskellige betegnelser, og kigger på, hvad der er det bedste valg i en købssituation.

Det betyder pre-owned

Et pre-owned produkt er et før ejet produkt, som tidligere har været solgt til en kunde eller flere kunder. Produktet er af en eller anden årsag kommet tilbage til forhandleren i forbindelse med ombytning eller reparation. Herefter er produktet renoveret på et værksted, hvis der har været behov for det.

Der kan være udskiftet nogle indvendige dele i produktet som kamera, højtaler, mikrofon eller andre dele. Det kan også have fået udskiftet skærm, bagside og forside, hvis behovet har været.

Et pre-owned produkt kan derfor både fremstå nyt eller mindre slidt med 2 års reklamationsret. Det vil typisk være opdateret med den nyeste software, og der kan medfølge uoriginalt tilbehør som lader og høretelefoner - nogle gange medfølger det originale tilbehør dog - andre gange medfølger der slet ikke noget tilbehør. 

Det er en vigtig detalje, at et pre-owned produkt ikke er godkendt af producenten eller bærer nogen certificering, så det er altså alene et spørgsmål mellem dig og forhandleren af den pågældende computer, mobil eller tablet.

Det betyder certified pre-owned

Efter vores viden er det udelukkende eller mest Apple, der arbejder med udtrykket certified pre-owned, så det er æblefirmaet, som vi bruger som udgangspunkt for vores forklaring på udtrykket.

Et Apple certified pre-owned produkt er et før ejet produkt, som tidligere har været solgt til en kunde. Produktet er af en eller anden årsag kommet tilbage til Apple i forbindelse med ombytning eller reparation. Herefter er produktet renoveret på Apples eget værksted - derfra udtrykket: Apple certified pre-owned 

Apple værkstedet kan have udskiftet nogle indvendige dele i produktet som kamera, højtaler, mikrofon eller andre dele. Herefter får Apple produktet så ny skærm, bagside og forside. 

Et Apple certified pre-owned produkt fremstår som et nyt produkt incl. 2 års reklamationsret med nyeste software og originalt tilbehør som kasse, lader og høretelefoner. 

Det betyder refurbished

Nu er vi så kommet til det sidste udtryk ved handel med brugte elektronik produkter. Refurbished (genbrugt) er et produkt, som er brugt og har været ejet tidligere af en anden kunde, som forhandleren/butikken har købt det af. Bluecity er et godt eksempel på en butik, som køber brugte elektronik produkter som computer, mobil og tablet for at sælge disse videre på nettet og i sine fysiske butikker. 

Der kan være udskiftet både ud- og indvendige dele i et refurbished-produkt, hvorefter det kan fremstå i både lettere eller meget brugt stand. Du er ikke i tvivl om, at du står med et brugt produkt. 

Et refurbished-produkt kan blive solgt med eller uden tilbehør - originalt eller uoriginalt - typisk med 2 reklamationsret dog med forbehold fra nogle forhandlere, som kun yder en begrænset garanti grundet varens stand. 

Hvad er så det bedste valg?

Nu hænger pris og kvalitet typisk sammen, da du får, hvad du betaler for. Det gælder også, når det kommer til brugte elektronik produkter. Ind i mellem kan du dog godt være heldig at gøre en god handel, hvor prisen er lavere en produktets værdi. Her skal du blot passe på med, at det pågældende produktet ikke er stjålet. 

Hvis du går ind i en handel med åbne øjne, så gør det efter vores mening ikke den store forskel, om du vælger et produkt som er Certified Pre-Owned, Pre-Owned eller refurbished - så længe du blot er klar over, hvad du går ind til. 

Nyere Ældre