Guide til køb af stationær PC

 

Der findes stationære i stort set alle former og prisklasser, så det kan være sin sag at finde den helt rigtige computer. Prøv vores hjælpeguide.


Overvejer du at købe en stationær computer til dig selv eller en i familien, så har du sikkert allerede konstateret, at der er sket rigtig meget på den front alene de sidste par år - og det er næsten til at blive helt søsyg af.

Bliv bedre klædt på med vores køberguide, hvor du kan finde den nødvendige hjælp til at komme godt i mål med investeringen.

Formål: Hvad skal du bruge en stationær til?

Du ved sikkert allerede nu, hvad du skal bruge en ny stationær computer til. Skal du bruge den til formål som tekstopgaver, regneark, billed- eller videobehandling, spil, underholdning eller til at surfe på internettet. Når du har lagt fast hvilket eller hvilke formål, du skal skal bruge en stationær til, så er du klar til at gå videre i processen.

Modeltype: Hvilken type stationær computer har du behov for?

Nu er du så kommet til det punkt, hvor du skal tage stilling til, hvilken type af stationær computer, du skal investere i.  Der findes følgende modeltyper:
  1. AIO - All-in-one Computer
  2. Desktop Computer
  3. Mini PC

All-in-one Computer

En All-in-one Computer er en stationær computer, der ikke fylder ret meget på skrivebordet, da selve hardwaren som harddisk og hukommelse er indbygget i computerskærmen. Et godt eksempel på en rigtig flot og yderst velfungerende All-in-computer er Apple iMac-serien og Surface Studio fra Microsoft, der efter vores mening byder på nogle af de lækreste og bedste All-in-one Computere på markedet. Ydelsen stiger i takt med prisen i kategorien med All-in-one computere.

Desktop Computer

En Desktop Computer er nok det som de fleste forbinder med en traditionel stationær computer. Den findes i to udgaver som en bordmodel eller som en Tower-model placeret på gulvet. Hardwaren er indbygget i selve kassen, hvor der så skal tilsluttes en computerskærm, tastatur og et sæt højtalere. 
Desktop-modellen er en stationær, der vægter funktionalitet over design. Nogle af de mest populære Desktop computere kommer fra computerproducenterne Acer, HP og Lenovo. Der er billige og lavtydende Desktops - og der er de lidt dyrere og højtydende Desktops, som kan løse stort set alle slags krævende opgaver som gaming og videoredigering.

Mini PC

En Mini PC er en som navnet antyder en lille stationær computer, der faktisk ikke fylder ret meget mere end en god madkasse i mellemstørrelsen. Den kan står på skrivebordet ved siden af computerskærmen eller hægtes bag på skærmen med et ophæng eller fastgøres under skrivebordet. Enheden skal tilsluttes en PC skærm, tastatur og et par højtalere. En Mini PC er ikke den mest højtydende computertype på markedet - til trods for at der sket meget på denne front de senere år.

Skærmen: Vælg en fornuftig skærmstørrelse!

Det er altid fornuftig at spare penge, der hvor man nu kan. Dog vil vi ikke anbefale dig at spare alt for meget, når det kommer til valget af computerskærm til den stationære. Vælg en ordentlig skærmstørrelse omkring 24 til 32 tommer med en god opløsning som minimum QHD-opløsning, så er din computer fremtidssikret. Har du behov for at arbejde meget med billeder og video, så anbefaler vi, at du som minimum køber en 32" fladskærm med 4K-opløsning.

Ydelse og lager: Vælg en stationær med hurtig ydelse og stor harddisk!

Når du skal ud at investere i en ny stationær computer, så koster det ikke meget ekstra at vælge en model med en hurtig processor eksempelvis i7-processoren fra Intel. Sørg også for at din nye computer som minimum kommer udstyret med en hukommelse på 8GB ram og gerne 16GB, så vil den nye stationær kunne løfte de fleste opgaver uden, at du vil opleve ventetid.

Når det kommer til selve lagerpladsen på den stationære, så skal du både kigge på GB-størrelsen på harddisken og selve typen. Der findes to typer harddiske: en mekanisk og en SSD. En mekaniske betyder længere opstart og ventetid men er billigere end en SSD. Du får langt flere GB for pengene med en mekanisk harddisk. En SSD-disk giver hurtig opstart og hurtig ydelse under brug og vil samtidig være med til at gøre indkøbsprisen på en ny stationær lidt højere.

Styresystem: Er du til Windows 11 eller macOS?

Når det kommer valget af styresystem, så er det et langt stykke hen ad vejen et spørgsmål om smag og præferencer. Det som virker godt for en person virker ikke nødvendigvis godt for en anden person. De to mest udbredte kommercielle computer styresystemer er: Windows fra Microsoft og macOS fra Apple. Vi giver dig nedenunder lige en kort beskrivelse af de to styresystemer og brugerflader.

Mac med macOS fra Apple

macOS Monterey fra Apple på iMac byder på en flot og enkel brugerflade og er med til at give en rigtig høj computerydelse. Du er dog som bruger en lille smule låst med macOS, hvis du gerne vil lave ændringer og tilpasninger på din computer, da det meste er forudbestemt af Apple. Den tilknyttede app store er propfyldt med nyttige programmer og spil. iTunes er formidabel til at synkronisere og holde styr på din musik, billeder og film. Styresystemet fra Apple er samtidig det mest sikre i verden med det færreste antal virus- og hackerangreb på verdensplan. Er du til en enkel, hurtig og grafisk flot brugerflade, så er du godt stillet ved at vælge en Mac-computer med macOS Monterey fra Apple.

Computer med Windows 11 fra Microsoft

Windows fra Microsoft er en lidt mere rodet oplevelse for brugeren sammenlignet med det mere stilrene og strømlinede macOS fra Apple. Du kan stort set lave alle de ændringer og tilpasninger, som du vil på en din stationære Windows-computer. Det nye Windows 11 byder på en del forbedringer for brugeren sammenlignet med tidligere versioner.  Den tætte integration mellem Windows og Office-pakken gør en stationær med styresystemet velegnet som et seriøst arbejdsredskab både på studiet og arbejdspladsen. Den tilhørende app store i Windows kan virke sparsom. Er du en glad bruger af Office-pakken, og sætter du pris på at have 85% egenkontrol over din computer, så er du godt stillet med at købe en stationær PC med Microsoft Windows 11.

Købsbudget: Hvor meget må en stationær koste?

Det er sjældent at ens drømme kan gå opfyldelse uden penge. Og penge skal der også til, når du skal ud at købe en ny stationær computer. Du kan derfor godt komme ud for, at du bliver nødt til at købe en mindre og billigere computer end først forventet - da pengene simpelthen ikke rækker til betale for den store og bedste computer, der dækker alle dine behov.

Dilemma: Spar op i lang tid eller få råd med et computerlån?

Har du sparet pengene op, ja så kan du da selvfølgelig lige så godt købe din nye computer kontant. Har du sparet penge op, men skal du bruge dem til noget andet? Eller er du ikke født med en sølvske i munden, og er du og din bankrådgiver ikke nødvendigvis bedste venner? Så bør du overveje at købe en ny stationær med finansiering. Det kan være en god løsning med et computerlån, da du kun skal betale et mindre beløb tilbage om måneden på computeren. Og eventuelle omkostninger er medfinansieret. Du skal heller ikke op med penge til en udbetaling - da det er med nul kroner i udbetaling. 

Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol