Kan du nøjes med en billig bærbar i 2022?

 

Billig plastik, ringe batteritid og langsom som et ondt år, er nogle af de fordomme, de fleste har omkring billig computere.

Det er kun ganske få år siden, at en billig computer var lig med billig plastik, lang ventetid, sløv harddisk og en yderst støjende blæser. 

Meget har ændret sig siden da, da de fleste PC-producenter efterhånden tilbyder ganske fornuftige bærbare computere omkring 2.500 kroner.

Hvordan ser situationen så ud i dag anno 2022, hvis du er fristet til at spare nogle penge og overvejer at købe en billig bærbar, da nettet bugner med prisbillige bærbare computere med fornuftige specifikationer.

Vi kigger her på, hvad du med ret og rimelighed kan forvente af en billig PC i 2022, hvorefter du selv må vurdere, om det er tilstrækkeligt til at dække dine behov.

Chromebooks og 2-i-1-maskiner har betydet faldende priser

Chromebooks og de små fleksible 2-i-1 computere har været med til at bane vejen for et prisfald på bærbare computere, så du i dag kan få en ganske velfungerende og fleksibel bærbar til en pris omkring de 2.500 kroner. 

Når noget er billigt, skal du se kigge dig godt for

Når står med et tilbud på en billig bærbare computer, så skal du naturligvis se dig godt for, da prisen indikerer, at du potentilet kan komme til at skulle gå på kompromis omkring flere forhold vedr. computeren.

En billig computer egner sig sjældent til de mere avancerede og tunge opgaver som videoredigering, billedbehandling og nyere og mere ydelseskrævende spil, hvilket altså er nogle af de områder, som du skal være ekstra opmærksom på, hvis det er områder, som du skal bruge den nye bærbare til.

En billig bærbar er lig med en række kompromiser

Du bliver som potentiel køber af en billig bærbar nødt til at acceptere et faktum, at en lavere pris på en bærbar computer vil påvirke specifikationerne i nedadgående retning. Skærmen, processor og hukommelsen vil typisk være af en ringere kvalitet sammenlignet med en dyrere computer af bedre kvalitet. 

Det behøver dog ikke at være en ulempe, bare du er klar over hvad du går ind til og har gjort op med dig selv, hvad du skal bruge en bærbar til. 

Skal du straks bruge en bærbar computer til de mere avancerede opgaver som videoredigering og regneopgaver, så skal du kigge i en anden og dyrere prisklasse.

I nogle tilfælde er en billig bærbar god nok 

Der findes en række situationer, hvor en billig bærbar computer faktisk vil fungere helt ok til at læse opgaverne.

Er behovet eksempelvis en Senior PC, hvor der kun skal sendes lidt mails, betales nogle regninger i netbank og tjekkes lidt nyheder på internettet, så kan en billig bærbar omkring 2.500 kroner sagtens løfte opgaven.

Eller er behovet en lille skole- og studiecomputer til de mest basale opgaver, så kan det også fungere perfekt med en billig bærbar med simple specifikationer. 

Hvilken billig bærbar skal du så købe?

Der findes efter vores mening to alternativer at vælge imellem, hvis du gerne vil investere i en billig bærbar. 

Det første alternativ er en Chromebook, som først og fremmest er billig og på tilbud mange gange kan købes omkring 1.000 kroner. En Chromebook har mange fordele udover prisen, men en klar ulempe er den manglende mulighed for at kunne afvikle "rigtige" computerprogrammer, som du eksempelvis kan på en traditionel Windows-PC. Når du bruger programmer på en Chromebook så sket det online via den indbyggede webbrowser, da der ikke rigtig og i fuldt omfang kan afvikles computerprogrammer lokalt på enheden.

Det andet alternativ er at smide pengene efter en traditionel bærbar PC med Windows, hvor et hurtigt prisopslag på Elgigantens hjemmeside viser, at du kan få bærbar Lenovo IdeaPad på 14 tommer med 4GB ram og en 128 GB SSD til lige under 2.000 kroner. Derfor er det altså muligt at få en fornuftig Windows-bærbar under 2.500 kroner.

Hvilken billig bærbar skal du så ikke købe?

Vi anbefaler dig, at du holder dig til de kendte mærker som Lenovo, Acer, HP og ASUS, når du er på udkig efter en ny billig bærbar PC, hvilket i praksis så også betyder, at vi vil fraråde dig at købe en bærbar PC på Amazon af et ukendt kinesisk mærke for at spare lidt mønt.

Hvis du står i den situation, at dit computerbehov er større end saldoen på din bankkonto, så anbefaler vi dig at lave en computerlån, hvor du låner pengene til købet eller sekundært finder en fornuftig brugt bærbar på DBA, som passer til dit budget, hvor du så godt nok så ikke får nogen forhandlergaranti eller muligheder reparation eller service med oven i hatten, som du gør ved køb af en helt ny bærbar computer i en butik.

Nyere Ældre