Rækkevidden på WiFi-signalet er dårlig, hvad gør jeg?

 

De fleste vil gerne have, at deres trådløse netværk fungerer hurtigt og stabilt, uanset om det er i hjemmet eller på kontoret.

Det kan godt være noget af en udfordring at få en tilfredsstillende ordentlig dækning, da signalet ikke altid dækker lige godt i alle rum.

Du har mulighed for at købe en WiFi-extender til at forlænge signalet fra routeren, og en WiFi-extender er en både nem og billig løsning til forøge rækkevidden af et trådløst netværk.

Vi guider dig her til, hvordan du bedst opsætter en WiFi-extender og får mest muligt ud af din indsats.

Hvad er en WiFi-extender?

WiFi-extender, også kendt som WiFi-forstærker og WiFi-repeater, er en teknisk løsning, hvor du ved hjælp af et fysisk stykke hardware forsøger at forlænge rækkevidden på et trådløst netværk. Helt konkret er der tale om en elektronisk dims, der typisk monteres direkte i et strømstik, som modtager WiFi-signalet, og herefter sender det samme signal videre.

1. Tjek alder og kvaliteten af din router

Det hjælper ikke særlig meget at benytte en WiFi-extener, hvis din router er er noget gammelt skrammel med en dårlig forbindelse og rækkevidde og derfor alligevel ikke får det meste ud af din internetforbindelse. Derfor bør du starte med at tjekke model og årgang på din internetrouter ved at lave en søgning på internettet. Hvis der kommer søgeresultater frem med to til tre nyere modeller i forhold din router, så bør du simpelthen skifte den ud, da den er for gammel.

2. Mål rækkevidden på routerens WiFi-signal

Nu skal du så til at lave nogle såkaldt punktopmålinger, så du kan få en grundlæggende idé omkring kvaliteten af rækkevidden på dit WiFi-signal. Til formålet skal du bruge en smartphone og appen Speedtest fra Ookla, som du kan downloade i Google Play og App Store til iPhone. Når du har installeret Speedtest på din mobil, så starter du appen. og laver den første hastighedsmåling, mens du står lige ved siden af din WiFi-router og husk, at mobilen naturligvis skal være tilslutter dit WiFi. Resultatet af den første hastighedsmåling skriver du bed på et stykke papir. Nu skal du så lave en hastighedsmåling på det punkt i hjemmet eller kontoret, hvor du oplever det dårligste signal og ønsker rækkevidden af det trådløse internetsignal forstærket. Resultatet af hastighedsmåling nummer 2, skriver du også ned på et stykke papir. Nu er du så klar til at lave den kontrolmåling, og det gør du ved at lave en hastighedsmåling halvejs mellem startpunktet ved routeren, og yderpunktet som er, hvor du har lavet måling nummer 2. Resultatet af hastighedsmåling nummer 3, skriver du også på et stykke papir.

3. Bestem placeringen af WiFi-extender

Dine tre hastighedsmålinger af signalet fra den trådløse router, skal du bruge til at bestemme den bedste placering af din WiFi-extender, så du får det optimale ud af din extendere. De to dårligste placeringer af WiFi-extender er yde to yderpunkter, igen startpunktet ved routeren og slutpunktet med det dårlige signal. 

Den optimale placering af WiFi-extenderen er teoretisk mellem de to yderpunkter, hvor du har lavet hastighedsmåling nummer 2. Men, dette kan vi dog ikke sige så skråsikkert, da den bedste placering af en WiFi-extender i praksis er der, hvor signalet stadigvæk har fuld styrke fra routeren, og det punk kan du jo selv finde ved at lave nogle flere kontrolmålinger af hastigheden med din smartphone. Du bør derfor altid, alt andet lige, placere en WiFi-extender lige på det punkt, hvor routeren stadigvæk har maksimal signaldækning, og lade din WiFi-extender forstærke signalet og videresende det fra dette punkt til yderpuktet, hvor du gerne vil have bedre dækning. 

Du har altid mulighed for at forlænge signalet med endnu en WiFi-extender, hvis du ikke er tilfreds med resultatet, og her er processen den samme, blot skal du denne gang måle signalstyrken fra WiFi-exetender nummer 1 og ikke fra selve routeren. Du placerer herefter WiFi-extender nummer 2 lige på det punkt, hvor WiFi-extender nummer 1 stadigvæk har maksimal signaldækning. Og så fremdeles hvis du har behov for at udvide med WiFI-extender nummer 3 og 4.

4. Valg af den bedste WiFi-extender

Den bedste WiFi-extender er ikke nødvendigvis den billigste, men det er heller ikke nødvendigvis den dyreste. Det par tommelfingerregler, du kan navigere efter. En fornuftig WiFi-extender koster typisk mellem 300 og 500 kroner incl. moms i vejledende pris uden, at der er tilbud eller udsalg. Hvis du går efter nogle mærker som TP-link, ZyXEL og Cisco, så har du fat i nogle af de bedste producenter af WiFi-forstærkere, og det går du ikke helt galt i byen med.

Generelt omkring dårlig rækkevidde på WiFi-signalet

En lavpraktisk og billig måde, at få bedre WiFi-signal i hjemmet eller kontoret er ved at installere en WiFi-extender, og det vil de fleste selv kunne finde ud af, da det ikke kræver den helt store tekniske kunnen. Hvis du er klar til at gå skridtet fuldt ud både teknisk og økonomisk, så anbefaler vi dig, at du du opsætter et netværk af MESH-routere i dit hjem eller på dit kontor, da der er tale om en stærkere og mere fremtidssikret løsning, men også en dyrere og mere teknisk krævende løsning i forbindelse med opsætning og installation - det skal jo så trods alt kun gøres den ene gang. Læs mere om MESH i vores Komplet guide til WiFi-netværk.

Nyere Ældre