Guide: Blæseren larmer på min PC, hvad gør jeg?


Hvis den indbyggede ventilator, som skal nedkøle din computer, kører på overtid, så kan du finde hjælp til at identificere og løse problemet i vores guide.

Computerlarm skyldes i ni ud af ti tilfælde problemer med blæseren, og det kan der være flere grunde til, som vi vender tilbage til lidt senere.

Vigtigst af alt er, at du forholder dig til problemet, da du risikerer at din computer brænder sammen, hvis du ikke får fundet årsagen og løst problemet på en tilfredsstillende måde, da du ellers kan risikere din computer bliver overophedet.


Derfor larmer blæseren i din PC

Vi lister hele nogle af de mest almindelig årsager til at ventilatoren larmer på en PC.
 1. Blæseren er defekt
 2. Blæseren mangler kølepasta
 3. For højt strømforbrug under ressourcekrævende processer som spil, apps og tunge programmer
 4. Computeren er placeret et uhensigtsmæssigt sted eks. i direkte sollys eller på en dyne
 5. Blæseren er beskidt og mangler rengøring
 6. Overophedning i selve computeren
 7. Problemer med blæserstyringen


  Sådan løser du problemerne med en defekt PC-blæser

  Her kan du se, hvordan du selv kan løse ovennævnte problemer med blæseren i din PC.

  1. Blæseren er defekt, sådan fixer du problemet

  Hvis blæseren i din computer er defekt, kan du vælge at reparere den, men vi vil anbefale dig, at du får den skiftet, da det er en billig reservedel. Du kan vælge at gøre det selv eller få en professionel til det.

  2. Blæseren mangler kølepasta, sådan fixer du problemet

  En hyppig årsag til en larmende blæser er, at selve ventilatoren mangler kølepasta, og det kan mange gange løse problemet. Kølepasta koster ikke mange kroner i indkøb, det er straks mere besværligt, når du skal udføre operationen. Kølepasta kommer typisk i en sprøjte, som du benytter til at fylde pasta på blæseren. Hvis du er tryg ved at skille din computer ad, og ved hvad du laver, så gør det selv. Men, er du ikke helt sikker på processen, så anbefaler vi dig, at få en professionel til at komme kølepasta på din PC.

  3. For højt strømforbrug under ressourcekrævende processer, sådan fixer du problemet

  En computer bliver varm, når du presser den med ekstra tunge spil, programmer og apps, og det er blæserens opgave at nedkøle computeren, så den ikke går i stykker. Afvikling af tunge spil og programmer er ikke i sig selv et problem for en computer. Problemerne opstår hvis du gør det over en lang periode, uden computeren får en pause til at nedkøle.

  Der er tre måder at løse problemet på, og det første er at give din computer indlagte pauser. Den anden måde at læse problemet på er, at du i Windows 10 selv slår nogle af de mest ressourcekrævende processer fra manuelt. Se vejledning her. En tredie og sidste måde at løse problemet på er ved at købe en ekstra ekstern blæser til din computer, som du kan benytte under spidsbelastning bedre kendt som en Laptop køler, Laptop Cooler og Gaming Cooler.

  4. Computeren er placeret et uhensigtsmæssigt sted, sådan fixer du problemet

  Med lidt omtanke er det let at læse problemet med en uhensigtsmæssig placering af din computer. Undgå at bruge den i et for varmt rum. Undgå at stille den i direkte sollys. Undgå at stille den på en dyne eller tæppe i seng eller sofa, hvor den ikke kan ventileres.

  5. Blæseren er beskidt og mangler rengøring, sådan fixer du problemet

  En beskidt blæser er typisk lig med en beskidt computer. Du kan løse problemet med simpel rengøring af computer og blæser. En god måde til at fjerne støv og skidt er at bruge en lille støvsuger og en klud. og en vatpind kan også være på sin plads. Du kan også købe en spraydåse med komprimeret luft til at rengøre din PC og blæser.

  6. Overophedning i selve computeren, sådan fixer du problemet

  Overophedning af en computer er virkelig noget, som kan sende en PC-blæser på overarbejde, Det første du skal gøre er at identificere årsagen til overophedning i din computer, og herunder hvilke komponenter, der bliver varme RAM, Processor, GPU, harddisk. Du kan tage temperaturen på din PC med det gratis diagnoseprogram Speccy. Læs hvordan du gør her. Her kan du se temperaturen ved at klikke på de enkelte dele. Hvis en del er for varm, vil temperaturangivelse være i farven rød. Herefter kan du selv forsøge at rette problemet med at skifte den defekte del. Vi anbefaler dog altid, at du benytter professionel hjælp.

  7. Problemer med blæserstyringen, sådan fixer du problemet

  I visse tilfælde kan en blæser bare køre helt uden grund, selvom om computeren ikke er varm, hvilket indikerer problemer med eller ligefrem en defekt blæserstyring. Her kan du på en enkel måde via et stykke software vælge selv at tage kontrol over blæseren i din PC, hvor du selv overtager blæserstyringen. Du må ikke gøre det med en overophedet PC, da du kan brænde den af. Men, kører blæseren konstant uden at computeren er rigtig varm, så kan du godt bruge denne metode. 

  Med SpeedFan får du mulighed for manuelt at styre blæseren på din PC. Du kan styre temperaturmåleren, så den først sætter i gang ved en given temperatur. Du kan selv indstille blæseren til hvornår og hvordan den skal køre. Ved brug af programmet kan du altså bringe en løbsk blæser under kontrol ingen, så den ikkemere kører uden grund. når computeren ikke er varm. Du kan hente det gratis program SpeedFan på den officielle hjemmeside her

  Vær påpasselig med at bruge programmet og læs vejledningen grundigt på udviklerens hjemmeside.

  Generelt omkring blæserproblemer

  Der kan være tilfælde, hvor det er er mere økonomisk og smartere at købe en ny bærbar computer. Nogle computere er så gamle og slidte, at det ikke er muligt at redde dem selv med en reparation. Blæseren er defekt, batteriet synger på sidste vers og harddisken er for langsom og hukommelsen er for lille. Her er det fornuftigt at overveje at købe en helt ny bærbar computer, da du alligevel ikke står med en ny computer, selvom alle problemerne bliver løst. Du har stadigvæk en gammel PC, som kan kræve flere reparationer i den nærmeste fremtid.

  Nyere Ældre

   Find de bedste tilbud på Gamer Stol