Jeg har spildt kaffe i min PC, hvad gør jeg?

 

Er du ved et uheld kommet til at spilde væske i form af kaffe på din computer, så skal du reagere med det samme. Se hvad du skal gøre her.

Hvem har ikke en kop kaffe til at stå ved siden af computeren? Kaffe og computerarbejde hører lige meget sammen, som en computer og en mus gør.

Desværre kan der ske det hændelige uheld, at vi kommer til at vælte koppen med kaffe udover computeren, så der kommer væske på den.

Væskeskader er en af de mest alvorlige skader, som en computer kan blive udsat for, og ultimativt kan computeren være total skadet, hvis væskeskaden ikke behandles korrekt med det samme

Kaffe og sukker er en rigtig uheldig kombination, når det kommer til væskeskader, da den sukkerholdige kaffe klistrer sig fast til den indvendige elektronik i computeren, og det kan være næsten umuligt af fjerne konsistensen efterfølgende.

Vi giver dig her vores bedste råd til, hvordan du behandler en computer, der er blevet væskebeskadiget af kaffe, korrekt.

1. Tag en dyb indånding og undgå panik

Hvis du har spildt kaffe på din computer, så er det vigtigt, at du lige tager en dyb indånding og ikke går i panik. Det et så let, at komme til at gå i panik, og kommer til at gøre noget uoverlagt, som faktisk ender op med at gøre mere skade end gavn på computeren. Det er absolut forståeligt, at du går i panik, da du kan få et mindre chok og ikke mindst fordi, din computer sikkert er rigtig dyr. Vores bedste indledende råd er derfor slap af og hold hovedet koldt, så du er klar til at gå videre med vores efterfølgende råd til, hvordan du skal behandle computeren, der er spildt kaffe på.

2. Sluk computeren og afbryd strømmen

Det første du skal gøre er at stoppe omgående med bruge computeren, når du har spildt kaffe på den. Herefter skal slukke for den så hurtigt som muligt og efterfølgende afbryde strømmen til computeren, da det er vigtigt, at væsken ikke kommer til at forårsage en evt. kortslutning af din enhed.

3. Fjern overskydende kaffe med køkkenrulle

Nu er du så kommet til det punkt, hvor du skal yde din computer decideret førstehjælp. Vi anbefaler, at du tager en køkkenrulle og tørrer den overskydende kaffe af computer. Du skal bruge rigeligt med køkkenrulle og aftørre lige så forsigtigt, så du i kommer til at presse væsken ned i tastaturet eller selve computeren selv. Derfor er det vigtigt, at du både er hurtig og forsigtigt i denne proces og ikke sparer på køkkenrullen.

4. Læg computeren til tørre

Det mest oplagte ville nu være, at du tager hårtørreren frem og begynder at tørre din computer med den, men det er faktiske det værste du kan gøre, når der er tale om en sukkerholdig væske. Konsistensen vil nemlig indtørre og sidde fast som en klistret masse på computeren, og det skal du for alt i verden undgå. Så derfor nej til at behandle spildt kaffe med sukker i med en hårtørrer, hvor du dog fint vil kunne bruge hårtørreren, hvis der er tale om sort kaffe alene.

Når du er færdig med at aftørre computeren grundigt med køkkenrulle, så skal du lægge din computer til tørre. Vi anbefaler, at du ligger den med hovedet ned af evt. i en vindueskarm over en radiator, så den overskydende væske har mulighed for at løbe ud. Husk at afdække din radiator med et viskestykke, så hverken den eller dit gulv bliver fedtet ind i kaffe. En anden mulighed, som du også kan bruge, er at lægge et viskestykke mellem skærm og tastatur og klappe computeren sammen, og ligge den på hovedet ned af ingen, så opsamler viskestykket det overskydende væske.

5. Aftørring med fugtig klud

Når din computer er færdig med at tørre, så skal du have gjort noget ved det fedtede stads, som stadigvæk sidder fast på tastaturet og selve enheden. Vi anbefaler, at du rengør computeren med et let fugtig klud, indtil du har tørret det fedtede stads af og evt. efterfulgt af en let omgang med en tør klud eller en hårtørrer.

6. Hvis der er tale om en større væskeskade

Hvis der er tale om en større væskeskade, hvor du virkelig har tabt en ordentlig balje med kaffe ned i din computer, så kan du ultimativt forsøge at støvsuge væsken og fugten ud, men du skal være meget varsom med den metode, da statisk elektricitet kan skade følsom elektronik i din computer. Hvis du ikke har en decideret våd- og tørstøvsuger, så er du nødt til at bruge din normale støvsuger, og det er ikke sikkert, at den vil have specielt godt af at suge væske op.

7. Ting som vi ikke anbefaler at du prøver

Der findes mange mere eller mindre velmenende råd på nettet, om hvordan du kan behandle en computer med væskeskade. Nogle anbefaler, at du smider computeren i en papkasse, så den kan tørre naturligt. Andre anbefaler, at du smider ris på computeren, som så skal opsuge fugten. Vi anbefaler ikke, at du gør disse ting, da du kan komme til at gøre varig skade på din computer, så er det langt bedre at kontakte professionel hjælp.

8. Søg professionel hjælp

Hvis du ikke er tilfreds med resultatet af din rengøring af computeren, og den virker måske heller ikke efter hensigten, hvor eksempelvis tasterne kan sidde fast, så anbefaler vi, at du kontakter et professionelt PC-værksted, og lader dem kigge på problemet. Husk evt. at få et overslag over udgifterne til en rengøring/reparation.

Nyere Ældre