Tips: Gør din bærbar lynhurtig igen

Selvom din bærbar har et par år på bagen, kan du stadigvæk med nogle ganske simple midler få en markant hurtigere bærbar.

Er din gamle Windows computer blevet sløv og træt, og er den en evighed om at starte op, så er det på tide at gøre noget ved tingene, og få banket den gamle bærbar tilbage i form.

Du kan nemlig få en særdeles hurtigere opstartstid og en bedre performance generelt ved at følge vores hjælpeguide til at gøre din gamle computer hurtig igen. 

Du finder vejledninger på vores hjemmeside til gennemførelse af de enkelte trin ved at benytte vores søgefelt.

Trin 1: Slet overflødige programmer og apps

Har du en stor eller mindre mængde ubenyttede programmer og apps på din computers harddisk, så slet dem. Du kan altid installere dem igen, hvis du får brug for dem på et senere tidspunkt. 

Trin 2: Slet midlertidige filer

Gør det til en daglig, fast rutine at slette de midlertidige filer (også kaldet TEMP) på din computers harddisk. Rutinen skal også bestå af en daglig sletning af "Historie og Cookies" i din internetbrowser.

Trin 3: Få mere diskplads 

En computers harddisk er den største enkeltstående årsag til, at computeren bliver sløv og langsom under opstart. Derfor kan du med fordel købe en større harddisk til din computer, så du få bedre plads til film, musik, spil og programmer. Har du nået den magiske grænse, hvor harddisken på din computer er 85 procent fyldt, så er det på tide med større harddisk. 

Trin 4: Slå opstartsprogrammer fra

Mange automatiske opstartsprogrammer på din PC er også lig med stort beslag på de systemmæssige ressourcer, hvilket betyder lange opstartstider. Derfor har du en masse unødige programmer, som starter op, hver gang du tænder din computer, så gå ind i Indstillinger og slå de opstartsprogrammer fra, som du alligevel ikke bruger. Du kan altid vælge at slå dem til igen efter behov. 

Trin 5: Udvid hukommelsen

RAM = Random Access Memory er den midlertidige hukommelse, som en computer bruger under afvikling og brug af programmer. Brug af mange programmer betyder også brug af mange RAM og dermed hukommelse. Hvis hukommelsen på din computer er for lille, så sløver det computeren under brug. En god rettesnor er, at hvis din computer bliver langsom, fryser og skal tænke ved brug af større filer, så er det på tide at udvide computerens hukommelse med nogle flere RAM. 

Trin 6: Kør en defragmentering

En mulighed når du har en Windows computer er med jævne mellemrum at defragmentere harddiskensom i praksis sker ved det, at harddisken fragmenteres til den bedste og hurtigste ydelse. 

Trin 7: Skift til en SSD

SSD = Solid State Drive er et datalagringsmedie, der opbevarer data uden brug af mekaniske dele. Der er en lang række fordele ved at skifte til en SSD-harddisk, men den største er uden tvivl hurtigheden. Hvis du skifter den mekaniske harddisk i din Windows computer ud med en SSD, kan du komme til at opleve opleve opstartstider på ganske få sekunder. 

Trin 8: Brug en statisk IP-adresse

En godt tip til at få en hurtig computer er at bruge en statisk IP-adresse, når du surfer på internettet med browseren på din computer. En fast IP-adresse gør, at computeren skal bruge mindre tid på af finde din IP-adresse, og det betyder også en hurtigere opstartstid. For ændring og skift til statisk IP-adresse, er du henvist til brugervejledningen til din computer og WiFi-router. 

Trin 9: Oprydning med den Disk Cleaning

Flere computere har indbygget et program til Disk Cleaning, som du med fordel kan køre med jævne mellemrum. Programmet frigør systemmæssige ressourcer på harddisk og hukommelse og sletter dubletter og rester af gamle installationsfiler, som ikke benyttes. Til Windows anbefaler vi Ccleaner som det bedste program til Disk Cleaning. 

Trin 10: Fjern støv og skidt

Det lyder måske lidt sært, men din PC kan faktisk have godt af at få en tur med støvsugeren i ny og næ for at fjerne støv og skidt fra enheden. På med et lille mundstykke på støvsugeren, så er du klar til at støvsuge det indvendige af din computer. Hvis din computer er fyldt med støv og skidt, kan det påvirke temperaturen til at stige, og det er ikke godt for computeren, og det kan forårsage, at den overopheder.

Sådan gør du hvis din computer ikke bliver hurtig nok!

Har du fulgt vores guide til at gøre din computer hurtig igen, og er du ikke tilfreds med resultatet? Så kan du som et sidste forsøg formatere computerens harddisk og gendanne fabriksindstillingerne og geninstallere styresystemet. 

Hvis det ikke giver de store resultater på hurtighedskontoen, så kan det være på tide, at du investerer i en ny computer - og det kan du læse meget mere om nedenunder.

Nyere Ældre