Sådan kontrolleres en PC for hukommelsesproblemer i Windows 11

 

Når Windows ikke fungerer korrekt, kan det skyldes en mulig defekt hukommelse. Se hvordan du tjekker din PC med Windows Hukommelsesdiagnosticering.

Oplever du at Windows 11 opfører dig forkert eksempelvis ved at skærmen fryser, eller computeren genstarter helt uden grund?

En potentiel årsag til problemer kan skyldes problemer med hukommelsen i din PC, og du kan syn for sagen ved at at køre en hukommelsesdiagnostik.

Hvis PC-hukommelsen består diagnosetesten, kan du sandsynligvis udelukke at problemerne skyldes RAM-modulerne i din computer. Men, hvis diagnosetesten mislykkes, står du sandsynligvis overfor en udskiftning af RAM-modulerne i din PC.

Vi viser dig her, hvordan du kan scanne hukommelse på din PC med Microsofts gratis værktøj Windows Hukommelsesdiagnosticering, der er en indbygget funktion i Windows 11, 10 og 8.1, og fremgangsmåden er den samme i alle de tre udgaver af Windows.

Sådan scanner du hukommelsen med Windows Hukommelsesdiagnosticering

For at kontrollere hukommelsen på din PC med Windows 11 (virker også med 10 og 8.1-udgaverne) med Windows Hukommelsesdiagnosticering skal du gøre sådan her.

Figur 1: Windows Hukommelsesdiagnosticering
  1. Tryk på Windows-tasten + R
  2. Skriv mdsched.exe 
  3. Klik på OK
  4. Klik på Genstart og Kontrollér for problemer

Figur 2: Testgennemløb

Herefter genstater din PC, og Windows viser samme skærmbillede som i Figur 2, hvor der foretages to testgennemløb, hvor hukommelsen på din PC undersøges for mulige defekter. De to testgennemløb tager cirka 5 minutter at gennemføre, hvorefter din PC starter normalt. Når du er logget på, går der et lille øjeblik, hvorefter Windows generer en besked i kontrolcentret på skrivebordet med resultaterne af scanningen, som er, om din PC har eller ikke har hukommelsesproblemer.

Når du bliver præsenteret for skærmbilledet i figur 2, har du mulighed for at trykke på F1, hvor efter du får valgmuligheden mellem følgende testgennemløb: Basic, Standard og Udvidet, hvor du kan vælge som du lyster. Hvis du vælger Standard og Udvidet bliver der foretaget flere og længere testgennemløb med helt op til 17 gennemløb. De to muligheder tager altså længere tid at køre sammenlignet med et Basic testgennemløb i Windows Hukommelsesdiagnosticering.

Nyere Ældre