Gør det selv: 5 hurtige tips til at frigøre diskplads i Windows 10

 


Er lagerpladsen snart brugt op på harddisken på din computer, så er det på tide at få frigjort noget plads, og det er superenkelt at gøre, hvis du følger vores 5 tips til at frigøre diskplads i Windows 10.

Du kan vælge at smide en ekstra harddisk i din computer, eller du kan prøve at følge vores 5 tips for at se, om du kan frigøre nok plads selv til at undgå indkøb og installation af en ekstra harddisk.

1. Tøm Papirkurven

Mange bliver overrasket over, hvor mange gigabytes, der ligger af overflødige filer i Papirkurven på Skrivebordet. Når du sletter mapper, billeder, video og generelt filer på din Windows-PC, så ender de nemlig alle sammen i papirkurven.

Du kan derfor frigøre en hel del plads på harddisken ved at tømme Papirkurven for affald.

Sådan tømmer du Papirkurven i Windows 10

Du højreklikker på ikonet med Papirkurven på Skrivebordet og vælger "Tøm Papirkurv", så slettes alt indholdet i skraldespanden.

2. Diskoprydning

Windows 10 kommer med en indbygget funktion, der hedder Diskoprydning, der kan benyttes til at frigøre plads på harddisken og fjerne filer som internet filer, systemfejl filer og tidligere versioner af Windows.

Du kan derfor frigøre en hel del plads på harddisken ved at foretage en Diskoprydning.

Sådan foretager du en Diskoprydning i Windows 10

Skriv "Diskoprydning" i Søgefeltet på proceslinien og åbn Diskoprydning, hvorefter du sætter kryds i de filer, som du vil rydde op i og klikker på OK.

3. Slet midlertidige filer og downloads

Midlertidige filer og downloads kan fylde ret mange gigabytes på harddisken uden, at du reelt har noget af bruge dem til. 

Der kan altså her også frigøre en hel del diskplads ved at slette disse filer ved at foretage en kørsel med Lagerassistenten.

Sådan laver du en kørsel med Lagerassistent i Windows 10

Klik på Start og vælg Indstillinger og Klik på System og vælg Lager i venstre side. Dernæst klik på det blå link i højre side "Konfigurer Lagerassistent, eller kør den nu". Herefter klikker du på Ryd op nu.

4. Aktiver Lagerassistent

Lagerassistenten kan automatisk frigøre plads ved at fjerne filer, du ikke har brug for eksempel midlertidige filer, gamle versioner af Windows og indhold i papirkurven.

Aktivering af Lagerassistent vil altså også kunne frigøre en hel del plads på harddisken, som du kan bruge til noget andet.

Sådan aktiverer du Lagerassistent i Windows 10

Klik på Start og vælg Indstillinger og klik på System og derefter Lager, og i højre side vælger du at slå Lagerassistent til.

5. Afinstaller Apps og programmer

Sletning af Apps og programmer, som er overflødige, da de ikke bliver brugt mere, er en proces, som løbende bør foretages. De fleste computere kommer fra fabrikken med en mængde programmer pre-installeret, som brugeren slet ikke skal bruge til noget. I løbet af en computers levetid vil der også blive installeret unødvendige programmer på harddisken, da mange programmer automatisk installerer sideprogrammer, som brugeren slet ikke er klar over.

Du vil kunne frigøre en ret stor mængde plads på harddisken, hvis du ikke tidligere har afinstalleret overflødige Apps og programmer.

Sådan afinstallerer du Apps og programmer i Windows 10

Klik på Start og vælg Indstillinger og vælg herefter Apps og klik på de Apps i højre side, som du ønsker at slette og vælg Fjern herefter OK.


Nyere Ældre