Mac eller Windows-PC, hvad skal jeg vælge?

I tvivl om du skal vælge en Mac eller en PC med Windows? Vi gør det lidt nemmere for dig, og kigger på fordele og ulemper her.

Det er kun ganske få år siden, at Microsoft var altdominerende med Windows på PC-markedet.

Nu findes der flere og fuldgyldige alternativer som macOS, Linux og ChromeOS, hvilket kun er godt, da det giver forbrugerne flere valgmuligheder.

Når du skal købe en ny computer, så virker en Windows-PC umiddelbart som det fornuftige valg, da du kan købe en god PC fra omkring 2.500,00 kroner.

For hvorfor skal du smide mange flere penge efter en Mac-computer, når du kan købe en Windows-PC til nogle få tusinde kroner?

Skal du vælge en Mac eller en traditionel Windows-baseret PC? Det tager vi temperatuen på her, så du forhåbentlig kan blive lidt klogere, inden du smider mange tusinde kroner efter en ny bedste ven.

Hent en kop kaffe, så er du klar til at gå i gang med vores store guide.

Pris

Tager vi alene et kig på specifikationerne, så vil du typisk kunne spare en hel del ved at købe en Windows-PC fremfor en Mac. Hvis vi kigger på faktorer som design, batterilevetid, kvalitet og programmerne som følger med macOS, så ser regnestykket en smule anderledes ud.

Skal du købe en Windows-PC i samme gode kvalitet og flotte design, som Apple tilbyder med Mac, så er prisen stort set den samme som på en Mac, hvis vi sammenligner med topmodellerne fra Lenovo, Asus og HP. 

Det kræver altså et lige stort greb i lommerne, da topcomputere typisk er lige dyre, om det er med Windows eller med macOS.

Design

Apple er kendt for sine rene linier, stilfulde og klassiske design af sine Mac-computere fra den lækre Macbook til den flotte iMac. En Mac er fremstillet i alu, som giver et flot stål-look. Designlinien er simpel, og Apples varemærke har til dato været det lysende Apple logo på bagsiden.

Når det kommer til design, så er markedet med Windows-PC'er fragmenteret, og der findes ikke en entydig tendens på grund af antallet af hardware-producenter. Der er lige så mange designs, som der er producenter. En typisk tendens er at producere en Windows-PC i sort en plastikkasse, hvilket både er grimt, smagsløst og skæmmer ethvert rum, som du stiller computeren i. 

Vi vil dog fremhæve, at Microsoft står for en ny og mere stilren designlinie med sin Surface-serie til Windows 11

Brugervenlighed

Styresystemet i Mac hedder macOS og er for mange det oplagte valg, da det er nemt og intuitivt at bruge. Den grafiske brugerfalde er ekstrem flot og passer godt sammen med det fysiske Mac-design. Apple har valgt at præsentere brugeren for færre valg at skulle forholde sig til. Du kan som Mac-bruger ikke pille ved computeren på samme måde som med en Windows-PC. Programmerne og Apps ligger typisk placeret forneden på skærmen i en værktøjsbjælke, som du selv kan tilpasse efter dine egne ønsker.

Det nuværende styresystem fra Microsoft hedder Windows 11, hvor der i praksis er tale om helt anden oplevelse og filosofi sammenlignet med macOS. Brugerens muligheder er centraliseret omkring startmenuen, som Microsoft har bragt tilbage med Windows 11. Du kan tilpasse en Windows-PC efter alle kunstens regler, hvilket kan gå ud over stabiliteten, da du let kan komme til at rode med noget forkert. Det sker ikke med macOS på en Mac. En af de helt store ulemper med Windows 10 er, at det ikke er muligt at slå de automatiske opdateringer fra. Det går ud over brugeroplevelsen, og nedsætter ydelsen.

Stabilitet

Det første års tid med en Windows-PC kører typisk som smurt, når du har fået afinstalleret alt bloatware (uønskede programmer fra PC-fabrikanten). Herefter begynder det typisk at køre langsomt og dårligt, når der skal afvikles programmer, og der kan gå lang tid med at starte computeren op, og du kan også opleve, at der går langtid før computeren reagerer. Det kaldes træthed, hvilket især er et velkendt fænomen i den billigere prisklasse med Windows computere.

En årsag til denne træthed skal findes i, at software og hardware på en Windows-PC ikke altid spiller optimalt sammen. De problemer opleves ikke helt så tit på en Mac, da Apple står for produktionen af både hardware og software (styresystemet). 

Ydelse

En Mac er lynhurtig til at starte op, hvor der typisk går 3 til 4 sekunder på en bærbar MacBook. Det skyldes et unikt samspil mellem software og hardware, som Apple har perfektioneret. En genstart er også en hurtigere oplevelse på en Mac, end du måske er vant til på en Windows-PC.

Ydelsen under brug ved afvikling af programmer og læsning af data og filer er en mere jævnbyrdig kamp mellem Mac og en Windows-PC. Her er det nemlig et langt stykke hen ad vejen et spørgsmål omkring hardware og specifikationer. En Mac og en Windows-PC med de samme specifikationer vil derfor typisk performe lige hurtigt.

Programmer

Det er lidt af en myte, at der ikke findes ordentlige programmer og spil til en Mac. Udbuddet til Mac og Windows 11 er stort set identisk i dag, hvor begge styresystemer også byder på en App Store, hvor det er muligt at hente gratis programmer, apps og spil. 

Et faktum er, at Mac er en populær computer blandt kreative folk og DTP'er, som foretrækker at bruge eksempelvis kreative programmer som PhotoShop på en Mac fremfor en Windows-PC. Dette kan ses som et tegn på, at det er lykkes bedre for Apple at omfavne det kreative miljø med et fornuftig sammenspil mellem hardware og software.

Sikkerhed

Der findes både virus til Mac og Windows, hvor statistikken viser, at en Windows-PC bliver udsat for langt de fleste virus- og malwareangreb på trods af, at der bliver brugt et antivirusprogram. 

Det er typisk ikke nødvendigt at anvende et antivirusprogram på en Mac, hvilket de fleste Mac-ejere heller ikke vælger at gøre. En Mac er derfor mere sikker i praksis, da der ikke udvikles lige så mange vira til den, sådan ser det ud lige nu. 

Men hvis brugeren som udgangspunkt kun installerer apps og spil vi den tilknyttede App Store til Mac og Windows 11, så reducerer det problemerne med virus betragteligt, da disse apps er sikkerhedsgodkendt af Apple og Microsoft.

Reparation

Er du typen, som elsker at gøre det selv og sagtnes kan finde på at udskifte dele som grafikkort, blæser harddisk og RAM på din computer, så er det en Windows-PC, du skal vælge. Det er nemlig ikke let at skrue på en Mac, det egner en Windows-PC sig langt bedre til.

Når det kommer til mulighederne for at få repareret en Mac vs. en Windows-PC, så er der en tendens til, at det kan være lidt dyrere at få repareret en Mac. Der findes i antal langt flere reparationsværksteder, som er specialiseret i Windows computere. 

Prislejet på reservedele til en Mac og en Windows computer er stort set identiske med en lille fordel til Windows, da det er lettere at bruge uoriginale dele på en Windows-PC, som er lidt billigere end originale reservedele.

Hvad skal jeg så vælge?

Vores guide kan hjælpe dig godt på vej til at træffe købsbeslutningen mellem en Mac og en Windows- PC. Men, i bund og grund handler det med at købe en ny computer lige så meget om din egen mavefornemmelse. Det er dig, som skal bruge den nye computer hver dag, og det er dig, der skal betale for den. Derfor er det altid en god idé, at du også husker at lytte til din egen mavefornemmelse, når der skal vælges en ny computer.

Nyere Ældre

 Find de bedste tilbud på Gamer Stol