Guide: Kloning af harddisk i Windows 10 og udvidelse efter kloning

 Er harddisken for lille eller langsom, så kan du udskifte den med en større og hurtigere model. og den letteste måde at gøre det på, er ved at klone din gamle harddisk.

Der findes to måder, at klone din harddisk på, hvor du overfører alle oplysningerne inklusiv Windows styresystemet til en ny harddisk.

Du kan gøre det med et kloningsprogram eller fysisk med kloningshardware.

Enslydende for begge metoder, så vil lageringskapaciteten på den nye harddisk blive den samme, som på den gamle harddisk. Et lille eksempel.

Hvis din gamle harddisk er på 250GB, og du vil klone den til en ny harddisk på 500GB, så vil maks. kapaciteten på den nye harddisk også være 250GB, hvilket sker ved en kloning.

Vi ser på to metoder til harddisk-kloning, og hvordan du efterfølgende kan udvide kapaciteten på den nye harddisk, så GB kommer til at stemme med de GB, som du har købt harddisken med.


Metode 1: Kloning af harddisk med software

Clonezilla et af de mest kraftfulde og populære programmer til kloning af harddiske. Programmet er graits og let at bruge og er kompatibelt med alle typer diske og drev, understøtter MBR og GPT og er i stand til at læse og skrive til ethvert filsystem. Datakopien udføres rå (RAW), understøtter BIOS og UEFI-systemer og tilbyder endda krypteringsfunktioner til at beskytte dine data.

Kom i gang med Clonezilla

For ar komme i gang med Clonezilla skal du hente programmet og følge vejledningen på hjemmesiden: https://clonezilla.org.

Du kan hente Clonezilla gratis her.

Metode 2: Kloning af harddisk med hardware

Der findes fysisk udstyr til at klone en harddisk bedre kendt som en Harddisk Clone docking station, hvor du fysisk indsætter de to harddisk, hvorefter du ved at trykke på en fysisk knap påbegynder kloningsprocessen, hvilket typisk tager 15. minutter og opefter.

Først skal du dog fysisk tage harddisken ud af din computer, hvilket du jo under alle omstændigheder skal gøre, når du skal isætte den nye harddisk. Her gør du det så bare lidt før i processen.

En god Harddisk Clone docking station koster fra 300 kroner.

Generelt omkring kloning af harddiske

Vær opmærksom på, at når du kloner en harddisk, skal den nye harddisk minimum lagringsmæssigt være på samme GB-størrelse som den gamle harddiske. Det betyder ikke noget, om du kloner fra en SSD til en mekanisk harddisk eller den anden vej.

Udvidelse af den nye harddisk efter kloning

Nu er du kommet så langt i processen, at du sidder med den nye harddisk i hånden, hvor du har klonet alle oplysningerne som data, filer, programmer og Windows 10-styresystemet til.

Du kan konstatere ved at højreklikke på harddisken i Filer i Windows 10 og vælge egenskaber, at den nye harddisk har samme lagringskapacitet som den gamle harddisk. 

Problemet kan fixes med et lille trick i Windows 10, som vi viser dig her.

Sådan udvider du harddisken efter en kloning

Når du har klonet din harddisk så skal du have udvidet størrelsen på den nye harddisk, så den kommer på fuld lageringskapacitet.

Først skal du sætte den nye harddisk i din computer, og følge denne vejledning.

Du udvider en harddisk efter kloning i Windows 10 sådan her.
  1. Højreklik på Start
  2. Vælg Diskhåndtering
  3. Foroven markerer du din harddisk
  4. Så finder du din harddisk forneden og udvider den ved at markere den og trække musen til højre
Virker din computer ikke tilfredsstillende efter, at du har skiftet harddisk på den, så trænger du måske til at udskifte den med en ny model.

Nyere Ældre