Her er de 15 bedste tips, hvis du skifter fra Mac til PC med Windows 11.
Det kan være, at du er hardcore Mac-bruger, men alligevel er blevet fristet til at dyppe tæerne i Windows PC-farvandet. Så kan du få glæde af at læse vores tips, der kan hjælpe dig, når du har taget springet.
Mange Mac-brugere hævder hårdnakket, at de aldrig vil skifte deres Mac ud med en Windows PC. Men der er også Mac-brugere, der enten har brug for at arbejde på en Windows PC på deres arbejde eller måske ligefrem har en vis nysgerrighed over for, hvad der foregår i den anden lejr - især efter ankomsten af Windows 11.
Men selve skiftet fra et operativsystem til et andet indebære altid små justeringer til tilvænninger. Derfor har vi samlet 15 tips, der er beregnet til at lette din overgang.
Stort udvalg med Windows
Når du bevæger dig væk fra Apples produkter og ind i en verden af Windows computere, vil det første der slår dig nok være udvalget. For der findes rigtig mange forskellige mærker og modeller indenfor Windows computere. Nogle kan sågar både bruges som tablets og bærbare computere. Du vil måske også falde over, at du med en Windows computer kan vælge selv at sammensætte din PC. Det kan være, at du vil specialbygge eller opgraderbare en computer, der er uovertruffen når det kommer til gaming.
Men det kan også være, at du er på jagt efter en lille bitte computer. Her kan du vælge mellem flere modeller af mini-pc'er. Nogle mindre end halvdelen af størrelsen og ikke mindst prisen af Apples mindste muligheder. Du kan endda få en USB-stick, der faktisk er en pc, som du kan tilslutte på bagsiden af dit HDTV, såsom Lenovo Ideacentre Stick 300.
Du vil med en Windows PC også opleve, at du får et mere omfattende udvalg af software, du kan køre på din computer. Dette er inklusive rigtig mange pc-spil, der ikke er tilgængelige eller mindre fuldt udstyret på Mac.
Ligegyldigt hvad grunden er til, at du vil eller skal skifte fra Mac til Windows 11, så er her et par tips til, hvordan du kommer godt i gang. For med disse tips, kan du måske få en mere blød overgang til Windows 11's land.
Tip nr. 1: Menuen er i appen
At du finder menuen i appen er sammen med Finder-vs.-File Explorer, som vi gennemgår i tip nr. 2, måske den største paradigmeforskel, Mac-brugere vil støde på, når de skrifter til en PC med Windows 11. Nogle Apple-brugere har svært ved at se, hvor menuen er, når de arbejder i eksempelvis Photoshop eller Word. Men mange finder det mere naturligt, at app-menuen er i appen, snarere end at den er en del af operativsystemet.
Tip nr. 2: Lær Finders pendant Stifinder at kende
Stifinder er lige, hvad det giver sig ud for: Et vindue på alle filer og mapper på din pc. Det ligner Finder i macOS, selvom du er mindre tilbøjelig til at bruge det til at arbejde med apps. I venstre sidepanel ser du dine mapper og drev, og i højre side ser deres indhold. Du kan udvide og skjule undermapper og derved får at se, hvor i mappestrukturen et bestemt element befinder sig. I højre side af vinduet kan du få vist en forhåndsvisning eller detaljer om et aktuelt valgte element. For eksempel kan du få vist en lille version af et foto eller en dokumenttekst her.
Du har flere visningsvalg blandt andet Detaljer, Liste, Indhold og små til ekstra store ikoner. Hvis du vælger detaljevisningen, får du mulighed for at sortere elementer efter blandt andet navn, dato og størrelse.
En smart funktion i Stifinder er Hurtig adgang, hvilket svarer til visningen Seneste i macOS, men Hurtig adgang viser hyppige og seneste mapper øverst og seneste filer nederst. På den måde er det nemt at finde frem til en fil, du netop har arbejdet med.
Tip nr. 3: Proceslinjen, ikke docken
Windows 11 proceslinjen svarer til macOS's Dock, men der er forskelle. En proceslinjepost er bred, når den kører, og fastgjorte apps eller dokumenter er som standard firkantede; du vil også kunne se en bjælke under proceslinjeposter til kørsel af apps. Når du klikker på et proceslinjeelement, vises dets vindue på skrivebordet. Dette er ikke altid tilfældet med macOS's Dock, hvor du godt kan opleve, at du kan klikket på et ikon uden at der dukker noget programvindue op, hvilketkan være ganske frustrerende.
Du behøver heller ikke længere bekymre dig om de stablede ikoner i højre side af Dock, som opfører sig anderledes end alle de andre ikoner i Dock. Til højre for proceslinjen finder du meddelelsesområdet, tidligere kaldet systembakken. Det svarer til meddelelsesområdet øverst til højre i macOS. Det er her, du vil se ikoner for tjenester, der kører hele tiden, som online backup, VPN med mere. Apps til kommunikation som Skype eller Slack og synkroniseringstjenester som OneDrive, Google Drev eller online backup bruger også dette område til deres små ikoner, der viser dig status og åbner deres menuer, når du klikker på dem.
Systemtjenester dukker også op her - såsom Bluetooth, sikkerhed, netværk og lyd. Tids- og datoindgangen dukker op for at vise dig din kalenderplan, når du klikker på den.
Hvis du holder musemarkøren over et element på proceslinjen, vises miniaturer af kørende forekomster. Med et højreklik vises handlinger for appen sammen med de seneste dokumenter eller websider. Du kan selv tilpasse proceslinjen, da du nemt kan trække elementer rundt for at ændre på deres positioner.
Tip nr. 4: Højreklik er din ven
Et højreklik, altså en klik på museknappen i højre side, giver dig både mulig valg og informationer i rigtig mange programmer og Windows-systemværktøjer. Så hvis du bliver forvirret over noget, du ser på din skærm eller hvis du gerne vil gøre noget med det element du har markeret, kan du prøve at højreklikke på det. I Stifinder giver et højreklik på en fil dig muligheden for at åbne, dele, kopiere filen samt se filens egenskaber.
Hvis du laver et højreklik på et billede i appen Fotos, får du mulighed for at arbejde med billedet. Du kan blandt andet tilføje det til favoritter, slette, rotere, redigere, tilføje til album eller video, dele, udskrive, gemme som, ændre størrelse og meget mere. Programmet Photoshop tilbyder dig endnu flere højreklikindstillinger. Prøv også højreklik i Word, hvor du så får hurtig adgang til skrifttyper, fremhævning, indsættelse, synonymer og mere.
Tip nr. 5: Minimering, maksimering og ændring af størrelsen på Windows
En anden ting, du skal vænne dig til i Windows 11 i forhold til i macOS er, at knapperne til ændring af vinduesstørrelse er øverst til højre i et programvindue i stedet for til venstre. I stedet for farver bruger størrelsesikonerne symboler til at angive, hvad de gør: en bjælke til minimering af vinduet til proceslinjen, et rektangel til fuld skærm og et X til at lukke det. Bemærk også, at hvis du lukker en app på denne måde, vil du lukker appen helt ned. På macOS vil de kun medføre en lukning af selve vinduet, mens appen vil blive ved med at køre.
De nyere Mac-versioner er der endelig kommet adgang til fuldskærm på en app, når du trykker på den grønne knap. Dette har altid være muligt på på en Windows PC ved at bruge maksimeringsknappen. En anden stor forskel er, at hvis du på en Mac bruger fuldskærm på en app, opretter den et virtuelt skrivebord til den maksimerede app. På en Windows PC får du bare et vindue, der er skærmens fulde størrelse. Hverken mere eller mindre. Intet ændrer sig altså, når du bruger en app i fuldskærm.
Tip nr. 6: Installation og afinstallation af apps
Ligesom det er tilfældet med macOS, kan du med en Windows computer installere programmer på flere forskellige måder. Den nok største forskel mellem de to systemer ligger i, at med en Windows computer behøver du aldrig at trække dit installationsdiskikon hen til en systemmappe. Du kan blot vælge at installere direkte i Microsoft Store eller at downloade et installationsprogram.
Hvis du får installeret et program, som du ikke skal bruge alligevel, er det også nemt at slette fra en computer med Windows. Du skal gøre følgende:
- Tryk på Start nederst på skærmen
- Vælg Indstillinger
- Går til Apps og funktioner
- Her finder du en liste over alle dine installerede programmer
- Vælg og klik på den app, du vil fjerne
Du kan nu nemt både installere og afinstallere apps på en computer med Windows.
Tip nr. 7: Start-menuen
En anden væsentlig forskel på en Mac og en Windows PC er, at du ved en Mac har adskilte menuer. For ed Mac får du både en mappe med adgang til systemhandlinger og en anden mappe, der giver dig mulighed for at starte apps og få adgang til dine mapper.
Hvis du bruger en Windows computer, vil du i stedet opleve, at alt er centreret omkring din start-menu. For du bruger ikke alene din start-knap til at lukke din computer ned eller sætte den på slumre. Det er også her, du får adgang til se alle dine programmer og åbne alle dine mapper og komme ind til punktet for alle dine instillinger.
Hvis du har en Windows computer med berøringsskærm, kan du nemt og hurtigt vælge direkte på skærmen, når du skal skifte rundt mellem dine programmer. Men det er også meget nemt og ligetil at navigere og vælge med en mus eller touch pad.
Tip nr. 8: Handlingscenter
På en Windows 11 computer finder du også dit handlingscenter. Dette svarer meget til macOS's meddelelsespanel. Du kan få det frem ved at klikke på ikonet på din proceslinje. Hvis du har en skærm, der kan aktiveres af berøring, kan du også vælge at stryge ind fra højre.
I dit handlingscenter får du vist både dine seneste mails, nyheder og eventuelle meddelelser fra dine apps. Du finder også knapper til hurtige handlinger her. Du kan blandt andet slå WiFi til eller fra, indstille lysstyrken eller andre systemindstillinger.
Tip nr. 9: Søgefelt
På din Windows 11 proceslinje finder du også et søgefelt. Det er markeret med et lille ikon, der forestiller et forstørrelsesglas. Her kan du skrive alt, hvad du lige står og mangler på din PC. Den smarte søgefunktion kommer med forslag fra både nylige apps og dokumenter, men henter også forslag til din søgning på nettet og i alle de ting, du har liggende på din Windows 11 computer.
Da der også er integreret et skærmbilledeklipningsværktøj, kan du også søge på billeder. Det er altså ikke kun tekst, du kan få søgeresultater frem på.
Tip nr. 10: Opgavevisning
Uden at fornærme nogen, kan vi godt sige, at Windows kom lidt sent i gang med virtuelle desktops. Dette blev nemlig først en standardfunktion på Windows computere, da Windows 10 blev lanceret i 2015. Du kan åbne din opgavevisning på en Windows 11 computer ved at:
- Vælge Opgavevisning ikon som Tidslinje ikon (filmstrimmelikon) på proceslinjen
- Alternativt kan du vælge at trykke på Start + Tabulatortasten, og vælg en aktivitet.
- Rul ned for at få vist dokumenter, du har åbnet, og websteder, du har gennemset
Hvis du tidligere har brugt Mission Control på din Mac, vil du hurtigt kunne finde rundt i opgavevisning på en Windows 11 computer.
Tip nr. 11: Tablet-tilstand
Dette tip virker kun til at vise tablet-tilstand, hvis du har en konvertibel computer med berøringsskærm.
Når du kigger på din Mac, vil du ikke have adgang til at lave en tablet-tilstand. For som du sikkert er udmærket klar over, er macOS begrænset til computerbrug. Men med en Windows 11 computer, kan du godt få mulighed for at skifte til en berøringscentreret tablettilstand. Det vel at mærke, hvis der er tale om en konvertibel computer. Hvis du vælger denne tilstand, vil du stadig have mulighed for at bruge en mus og et tastatur. Når du vælger at bruge tablet-tilstanden, vil du opleve at startskærmsfelterne kommer til at fylde hele skærmen, og det samme gør sig gældende for dine apps. Du kan vælge at lukke appen i fuld skærm, det gør du ved at stryge med din finger helt fra toppen til bunden på skærmen. I begge tilstande kan du vælge at stryge ind fra venstre for at se dine opgavevisning og fra højre for at se dit handlingscenter.
Tip nr. 12: Skærmbillede
Det kan nogle gange være meget nyttigt at kunne tage og gemme et skærmbillede. Det kender du sikkert allerede fra din Mac. Men du kan også gøre det på en Windows 11 computer. Den hurtigste og nemmeste måde at gennem et skærmbillede på, er ved at trykke på tasterne Windows + Shift + S. Dette dæmper skærmen og lader dig tegne et rektangel til dit skærmbillede. Du kan så vælge, om du skal bruge et billede af hele skærmen eller blot et udsnit. Herefter kan du bruge billedet som du vil i de apps eller programmer, der understøtter brug af billeder.
Du kan stadig bruge den gode gamle kending PrtSc (på nogle tastaturer hedder den Print Screen) til at tage et skærmbillede til din udklipsholder og derefter har du mulighed for at indsætte den i en billedredigeringsapp. Men der er også mulighed for, at du kan aktivere dine indstillinger i OneDrive og få dit skærmbillede overført direkte hertil, når du har taget dem.
Tip nr. 13: Fastgørelse af vinduer
Med Windows 11 kommer du ikke uden om windows (altså vinduer) på din computer. For det er rigtig nemt at flytte rundt på og arrangere dine programvinduer. Du kan gøre det blot ved at trække i dem på proceslinjen, som du finder i bunden af skærmen på din computer med Windows 11.
Hvis du gerne vil styre størrelsen af dine åbne vinduer, er dette også nemt i Windows 11. Du skal blot trække i vinduets titellinje, så tilpasser du højden af vinduet, indtil det har den størrelse på din skærm, som du gerne vil ramme. Det samme kan du gøre i siderne på dit vindue, for at få bredden tilpasset til dine ønsker. Hvis du har mange åbne vinduer, har du også mulighed for at lukke alle andre vinduer end den, du skal bruge. Dette gør du ved at tage fat i titellinjen med din markør - herefter skal du blot ryste musen, så forsvinder de andre vinduer.
Tip nr. 14: De vigtige tastaturgenveje
Når det kommer til Windows 11 computere, så er brugen af tastaturgeneveje meget udbredt. Du kan derfor med fordel lære de vigtigste genveje på tastaturet at kende.
Hvis du har behov for at kopiere og sætte ind, kommer du ikke uden om genvejene Ctrl + C og Ctrl + V da de henholdvis kopiere og indsætter et markeret område.
En anden nyttig genvej at lære er Alt + Tab der er en genvej du kan bruge, når du gerne vil skifte mellem de apps du har kørende på din computer. Så kan du nemt og hurtigt springe rundt mellem dine åbne programmer.
Hvis du gerne vil lære flere Windows 11 genveje, der kan være med til at gøre livet lettere for dig, har vi tidligere skrevet om disse.
Tip nr. 15: Brug diktering
Det er ofte lange dage vi bruger foran en computer og fingrene ligefrem flyver hen over tastaturet i løbet af en arbejdsdag. Så det kan godt være, at du gerne vil give dine hænder en lille pausen en gang imellem.
Windows 11 har en smart diktatfunktion, som du i så fald kan overveje at bruge. Du kan åbne den i hvilket som helst program, hvor du normalt vil sætte dig foran tasterne, for at skrive løs. Windows-tasten + H er den tastaturgenvej, der vil give dig adgang til diktat eller stemmeskrivning, som det så fint også hedder på dansk.
Mac eller Windows
Hvis du er i tvivl om, du bør vælge en Mac eller en Windows PC, så har vi tidligere skrevet om dette. Du skal først og fremmest lytte til din mavefornemmelse og dine personlige behov. For det er nemlig dig, som skal bruge din computer hver dag.