Skal du undgå lynladning for at passe på din elbils batteri eller er det blot en skrøne?

Mange er af den opfattelse at lynladning er rigtig hårdt ved batteriet i din elbil. Men ifølge en helt ny undersøgelse er der ingen hold i påstanden.

Elbilens batterier

Batterier i elbiler er en afgørende komponent. Det er også en meget dyr komponent. For batterierne kan nemt udgøre op til 50-70 % af bilens værdi. Da batterierne har så stor betydning for elbilerne, er det også naturligt, at du gerne vil passe bedst muligt på dem. 

Batterierne på elbiler holder ikke evigt

Ifølge en undersøgelse foretaget af Recurrent, der har specialiseret sig i batterirapporter til elbiler, kan det ikke undgås at batterierne i elbiler langsomt mister kapacitet over tid. Undersøgelsen analyserede batteriernes levetid i flere elbiler, herunder Nissan Leaf, Tesla Model S, Tesla Model 3, BMW i3, Audi e-tron, Hyundai Kona og Chevrolet Bolt. Undersøgelsen viste, at 1,5 % af de 15.000 analyserede elbiler fik skiftet batterier i løbet af deres levetid.

Så selvom du passer godt på din elbil og dens batterier, kan du ikke regne med, at de vil holde samme kapacitet over tid. Ligesom med andre dele i bilerne, vil batterierne nemlig også blive slidt over tid. Derfor skal du forvente, at batterierne i din elbil på et tidspunkt vil trænge til en udskiftning.

Hvor længe holder elbilens batteri?

Det er svært at sige noget endegyldigt omkring, hvor lang levetiden for et elbilbatteri. Det afhænger nemlig af flere faktorer, herunder batteritypen, opladningsfrekvensen og kørselsforholdene. Batteriets kapacitet falder langsomt over tid, og det anslås, at batteriet efter ti år vil have mistet omkring 20-30 % af sin oprindelige kapacitet. Nogle elbilproducenter tilbyder dog garantier på deres batterier, som kan holde op til otte år eller 160.000 kilometer.

Hvis du står over for en udskiftning af et elbilbatteri kan være en meget dyr fornøjelse. For et nyt batteri kan koste helt op til 40 % af bilens værdi. Dette medfører, at din elbil er næsten værdiløs, hvis du står overfor at batteriet skal udskiftes. Selve prisen for udskiftningen varierer alt efter bilmodellen og batteriets størrelse. Der er dog heldigvis lidt lys for enden af den ellers meget mørke tunnel, for nogle bilproducenter tilbyder batteriudskiftningsprogrammer, der kan reducere omkostningerne ved at udskifte batteriet.

Det er ikke ny viden, at batterier taber kapacitet over tid, men der er kommet meget modstridende meldinger omkring, hvorvidt lynladning slider unødigt på din elbils batteri. Det vil vi kigge lidt nærmere på her.

Slider lynladning på elbilens batterier?

Tidligere har det østriske firma Aviloo, der netop har specialiseret sig i at analysere brugte elbilbatterier, sammenlignet tests fra brugte elbiler, for at finde frem til sammenhængenden mellem status på batterierne sammenholdt med, hvor mange hurtigopladninger disse har været udsat for. Aviloo er kom frem til, at det slider meget på batterierne, når de bliver udsat for hurtigladning. Derfor anbefaler de, at du begrænser hurtigladningen af din elbil mest muligt. Firmaet har dog understreget, at der ikke er tale om nogen videnskabelig test. For selve datagrundlaget er simpelthen for småt.

Men dette modsiges nu af en ny undersøgelse, der bygger på data fra 12.500 Tesla elbiler. Denne undersøgelse, der er foretaget af Recurrent, sammenligner batteriernes tilstand på elbiler, der hovedsageligt er opladet via lynladning med elbiler, hvor der stort set aldrig har været tilsluttet en lynoplader. Det viser sig, at der ikke er nogen signifikant statistisk forskel mellem batterinedbrydningen i bilerne. På baggrund heraf konkluderer Recurrent, at der ikke er hold i myten om at det er skadeligt for elbilernes batteri, hvis de lynoplades. Det skal dog understreges, at undersøgelsen kun bygger på data fra Teslas biler. Derfor kan det ikke garanteres om det samme gør sig gældende for alle de andre mærker af elbiler, der findes på markedet. Men Recurrent vil nu udvide undersøgelsen til også at omfatte andre bilmærker. 

Fordele ved at lynlade din elbil

Det er vigtigt at huske på, at din elbil også er en brugsgenstand, der er skabt til at dække dine behov. Så det skal også være nemt at bruge den og der skal være fornuft i den tid, du skal bruge på at lade den op. Specielt hvis du skal på længere ture, kan det derfor være uundværligt at lade din elbil op med en lynlader. For der er meget stor forskel på, hvor længe du skal vente på at få batteriet op på 100% alt efter, hvilken opladningstyper du vælger

Udover det faktum, at du kan skære en hel del overflødig ventetid væk, hvis du vælger at lade med en lynlader, findes der faktisk også en anden stor fordel ved at vælge denne opladningsform. For vælger du at oplade din elbil med enten en hurtig- og lynlader, kan du faktisk mindske det ladetab, der altid vil opstå, når du lader på din elbil.