Apple kræver i øjeblikket, at alle apps, der er installeret på iPhones, downloades via sin egen App Store.

Normalt kan du kun installere apps på din iPhone der er godkendt af Apple fra Appstore. Det kan ændre sig i 2024, hvor får Appstore konkurrence af en række nye Appstores, der tilbyder apps til iPhone-brugerne udenom Apple officielle butik.

Senest har Setapp annonceret, at virksomheden udvikler sin egen tredieparts iPhone App Store i Europa næste år. Setapp tilbyder allerede i dag iPhone-apps som en del af sin abonnementstjeneste, men de installeres ikke via sin egen App Store.

Hvorfor får App Store måske nu endelig konkurrence?

EU er med sin Digital Markets Act (DMA) i færd med at udfordre og måske afvikle Apples monopol på eksklusivt at kunne tilbyde apps via sin egen App Store for at fremme konkurrencen. Som et resultat kan Apple blive tvunget til at tillade tredieparts appbutikker på sine mobile platforme for første gang nogensinde.

Fordele ved at bruge en tredieparts appbutik

I modsætningen til Android har det aldrig været muligt at hente apps på sin iPhone via en tredieparts appbutik, det har Apple nemlig forhindret. Der findes en række fordele ved at brugerne kan benytte flere appbutikker, når der skal hentes og installeres apps på iPhone.

  • Øget konkurrence bør betyde billigere apps for forbrugerne
  • Flere penge til udviklerne, da Apple beregner sig omkring 30 procent af appsalget i App Store
  • Generelt er konkurrence jo bare sund og monopol usundt

Ulemper ved at bruge en tredieparts appbutik

En af fordelene ved at hente apps i Apples Appstore er, at hver enkelt app kommer med et sikkerhedscertifikat fra Apple, hvilket i praksis betyder, at den pågældende app er scannet for virus og andre eventuelle sikkerhedsbrister. Så alt andet lige burde ved altså være mere sikkert for iPhone-brugerne at hente apps i App Store fremfor ved at bruge en tredieparts appbutik, hvor man ikke ved, om de pågældende apps er fri for evt. virus og malware.

Er det realistisk at Apple for brudt sit App Store-monopol?

Det virker umiddelbart som et realistisk scenarie, at Apple kommer til at løsne grebet om, hvem der må tilbyde Apps til iPhone, da det allerede fra næste år er lykkes for EU at tvinge Apple til at udskifte sin Lightning-lader med en USB-C lader, der er kompatibel med andre mobiler, og dermed en mere gængs standard.

Deaktiver iPhone apps-anmeldelser

Hvis du tit oplever, at de apps, du bruger på din iPhone, beder dig om at komme med en anmeldelse, kan det være meget forstyrrende. Men heldigvis kan du hurtigt stoppe plageriet, hvis det bliver for meget. Det gør du ved at deaktiver iPhone apps-anmeldelser.