De fleste elbiler har et stort ladetab, når batteriet oplades, se hvor stor batteritabet er på de mest populære elbiler.

Når du sætter din elbil til at lade, er det desværre langt fra al strømmen, der ender på batteriet. En ny test viser, at op til 15 procent af strømmen du betaler for, aldrig kommer frem til bilens batteri.

Elbiler i Danmark

I Danmark er salget af elbiler steget markant. Tendensen er ikke mindst støttet op af regeringens ambitiøse mål om at øge antallet af grønne biler på de danske veje.
En af de helt stort grunde til, at mange vælger en elbil er de miljømæssige fordele, herunder lavere CO2-udledning sammenlignet med fossile brændstofbiler.

Grunde til at købe en elbil

De mest almindelige grunde til, at du måske overvejer at købe en elbil er som følger:
  • Miljømæssige fordele: Generelt udleder elbiler mindre CO2 og andre forurenende stoffer, når du sammenligner dem med fossile brændstofbiler. Dette er med til at bekæmpe klimaforandringer samt at reducere luftforurening.
  • Økonomiske fordele: Hvis du kigger over hele bilens levetid, er elbiler generelt billigere at kære i samt vedligeholde. Dette skyldes at de har lavere driftsomkostninger, da elektricitet er billigere end benzin eller diesel.
  • Teknologisk udvikling: Mange vil gerne være med på den nyeste teknologi og ønsker at være en del af den grønne omstilling. Den hurtige udvikling inden for området gør også, at bilerne hele tiden bliver bedre.

Betænkeligheder ved at købe en elbil

Selvom tendensen er, at interessen for elbiler er stigende, er der også mange, der har betænkeligheder ved at springe med på elbils bølgen. Nogle af de mest almindelige betænkelighederne er:
  • Rækkeviddeangst: Måske er du en af dem, der er bekymret for, om en elbil har nok rækkevidde til at kunne dække dit kørselsbehov. For godt nok er elbilernes rækkevidde er blevet forbedret, men nogle har stadig denne angst for, om rækkevidden er god nok. Heldigvis har de fleste elbiler en reservetank, der kan hjælpe dig, når det virkelig kniber.
  • Opladningsinfrastruktur: Hvis der ikke er tilstrækkeligt med offentlige opladningsstationer og du måske ikke har mulighed for at installere en opladningsstation derhjemme, kan dette være en udfordring, at en elbil skal lades op.
  • Usikkerhed om teknologien: Det kan også være, at du er betænkelig omkring, om hvordan både pålideligheden og holdbarheden af de forskellige elbiler og deres batterier er. Her skal du dog være opmærksom på, at hvor meget du får ud af elbilens batteri hænger sammen med, hvordan din kørestil er.
Det er vigtigt at bemærke, at mange af disse bekymringer og hindringer gradvist bliver mindre, da teknologien og infrastrukturen for elbiler fortsætter med at udvikle sig.

Men desværre viser ny undersøgelse, at når en elbil sættes i ladestikket, er det ikke al strøm, der finder vej til batteriet. En del bliver simpelthen tabt undervejs.

Ladetab under opladning

En ny test viser, at når du oplader din elbil, er det desværre ikke al strømmen, du får glæde af. For selvom du betaler for al den strøm, der kommer ud af opladeren, er der langt fra al denne strøm, der havner i bilens batteri. Derfor vil din elbil være ramt af ladetab. Dette er på tværs af både alder og mærker. Hvis du eksempelvis kører rundt i en BMW iX1, vil ca. 15% af strømmen gå tabt, når du lader bilen op.

Sådan er testen udført

I selve testen har AutoBest målt energitabet under AC-opladning af 14 elbiler. Testen er udført ved, at de har de tømt bilernes batteri helt for strøm. Herefter har de startet en fuld opladning af batteriet. Ved at tilsluttede måleværktøjer både i bilerne og i ladestanderne, har de kunnet måle, hvor meget strøm, der er brugt for at lade bilernes batterier op til 100 procent.

Forholdet mellem den mængde energi, der er leveret fra opladeren, og den faktiske mængde energi, der blev lagret i selve batteriet, giver en indikation af det ladetab, der opstår, når du oplader din elbil.

Ladetab på batteriet

Når elbilen sættes til opladning, er det ikke alt strømmen, der ledes ned til batteriet. Så stort er ladetabet på disse 14 modeller: 
  • Aiways U6 Prime - 6%
  • BMW iX1 30 xDrive Msport - 15%
  • BYD Atto 2 Design - 15%
  • Citroen eC4 X Shine Pack - 9%
  • Hyundai Ioniq 6 Innovation - 11%
  • Jeep Avenger Summit - 12%
  • Lexus RZ 450e Direct 4 Luxury - 8%
  • Mercedes EQB 350 4Matic Premium Plus - 12%
  • Nissan Ariya Evolve 2WD - 12%
  • Opel Astra GS - 10%
  • Polestar 2 (23) LR DM Performance - 11%
  • Subaru Solterra 4E-xperience - 11%
  • Tesla Model 3 RWD LR - 15%
  • Volkswagen ID. Buzz Pro - 10%
AutoBest har valgt at lade 14 biler indgå i testen. Du kan læse den fulde test her.

Derfor forekommer ladetab

Der er flere faktorer, der spiller ind, når vi kigger på, hvorfor der opstår ladetab. Generelt skyldes mellem 5-10 procent af tabet selve bilen. Ladetabet opstår simpelthen, når inverteren omdanner strømmen fra vekselstrøm (AC) til jævnstrøm (DC). Men det er ikke her hele forklaringen skal findes, for også kabler, eltavler og ladebokse er skyld i tabt strøm. Disse står typisk for omkring 4% af tabet.

Undgå for stort ladetab

Det kan være frustrerende læsning, at få at vide, at det ikke er alt strøm, der ender på batteriet af din elbil under opladning. For du kommer under alle omstændigheder til at betale for strømmen.

Så derfor kan det være oplagt, at du stiller dig selv spørgsmålet, om du ikke kan mindste ladetabet på din elbil. Heldigvis er svaret, at det kan du til dels. For hvis du vælger at oplade din elbil med en hurtig- og lynlader, kan du faktisk undgå at tabe en stor del af strømmen. For ved denne type lader, er strømmen forvandlet til jævnstrøm, allerede inden den forlader ladestikket.