Se hvordan det påvirker din MacBook, hvis den konstant er tilsluttet stikkontakten.

Der findes mange myter om, hvorvidt det ligefrem er skadeligt, hvis du lader din MacBook være tilsluttet strøm konstant. 

Vi vil kigge lidt nærmere på nogle af de mange myter omkring genopladelige batterier og korrekt opladning.

MacBook er populær

Apples bærbare computere er et populært valg for mange mennesker på grund af deres design, funktioner og ydeevne. MacBook Air er den mest populære model blandt Apples computere. Denne model kommer også godt i mål for de fleste. Men skal du bruge en computer, der kan eksempelvis lave 3D-modellering og videoredigering er MacBook Pro ofte et bedre bud.

Det er meget individuelt, hvad der vægter mest, når du skal vælge en computer, men her er nogle af grundene til, at MacBook er populære blandt mange:
  • Design: MacBook er kendt for det slanke og stilfulde design. Den er tynd, let og nem at bære rundt på. 
  • Brugervenlig: MacBook er nem at bruge, selv hvis du ikke er teknisk kyndig. Styresystemet er intuitivt og brugervenligt, og pegefeltet er et af de bedste på markedet.
  • Ydeevne: MacBook er kendt for en fremragende ydeevne. Den er hurtig, pålidelig og kan håndtere krævende opgaver som både videoredigering og grafisk design.
  • Økosystem: Apple har skabt et økosystem, der giver dig mulighed for problemfrit at bevæge dig mellem deres enheder. Det betyder, at hvis du eksempelvis har en iPhone, iPad og MacBook, kan du nemt dele filer og data mellem disse.

Fordelene ved en MacBook

En af de helt store fordele ved at købe en MacBook fremfor en stationær computer er, at den er let at tage under armen og have den med, ligegyldigt hvor du skal hen. Du kan både have den med i toget, til møder i byen, på studiet eller tage den med en tur ud i hængekøjen.

Men udover, at det er smart at du kan bruge din MacBook, når du er på farten, er der også flere fordele ved en MacBook. Flere og flere har fået øjnene op for, at en bærbare computer fylder mindre end en stationær. Derfor er de ideelle til dig, der måske har begrænset plads i dit hjem eller på dit kontor. Samtidig er en bærbar computer mere strømbesparende end en stationære af slagsen. Det betyder både, at du kan spare penge på din elregning og samtidig er det godt for miljøet.

MacBook som alternativ til en stationær

Det kan være, at du allerede har befundet dig i den klassiske problemstilling: Skal du vælge en mobil bærbar eller skal du købe en kraftfuld stationær? For du kan sagtens bruge en MacBook i stedet for en stationær computer. Det virker både, hvis du har hjemmekontor eller du skal have bruge den på din arbejdsplads. 

Tilslut en ekstern skærm

Du kan vælge at bruge din MacBook som den er. Altså med det tastatur og den skærm, den allerede har. Men du kan også vælge at opgradere din MacBook med en ekstern skærm, hvis du ikke lige føler, at skærmen på din MacBook kommer helt i mål, når du skal bruge den i arbejdsregi. For er du meget på farten, men stadig også har behov for et kontor med skrivebord og alt, hvad det indebærer, kan det være en smart løsning. For reelt, har du måske bådebrug for både en MacBook bærbar og en stationær iMac computer til at klare kontorarbejdet. Men du kan sagtens nøjes med blot at investere i én enkelt enhed.

For i dag er MacBook udstyret med så meget rå computerkraft, at den er fuldt ud på højde med mange stationære computere. Derfor kan det være en nærliggende idé, at benytte din MacBook som både bærbar og stationær computer. Og det er ikke kun en løsning, der fungere godt på papiret, Det fungerer faktisk også rigtig godt i praksis.

De bærbare MacBooks fra Apple kan alle forbindes til en ekstern skærm. At bruge en MacBook har også den fordel, at du kan lukke skærmen på den bærbare ned og stadigvæk få et billede frem på den eksterne skærm. Dette er også kendt som "closed clamshell" mode.

Tilslut ekstern tastatur og mus

Hvis du vælger at gå vejen med at tilslutte en ekstern skærm til din MacBook, er det også nærliggende at tilslutte en ekstern mus og et eksternt tastatur. For på den måde kan du omdanne din MacBook til en stationær computer, men alle de elementer, du kender det fra andre computere. Du kan både vælge at tilslutte en trådløs mus og et trådløst tastatur, men du kan også vælge at gå vejen med ledninger. 

Tilslut ekstern webkamera

Hvis du ofte har behov for at bruge deltage i online møder, kan du også med fordel vælge at tilslutte et eksternt webkamera, så du ikke er afhængig af det kamera, der er indbygget i din MacBook. Faktisk kan du vælge at bruge din iPhone som webkamera på din Mac, for den har du nok alligevel lige inden for rækkevidde. 

Et spørgsmål om batteri

Hvis du vælger at bruge din MacBook som en mere stationær computer, kan det være du overvejer blot at lade den være tilsluttet stikkontakten hele tiden under brug, for så behøver du slet ikke at bøvle med opladning eller afladning af batteriet. For du skal jo alligevel har det eksterne udstyr sluttet til. Men nu udfylder din MacBook så pludselig rollen som en stationær pc eller iMac dog uden, at den faktisk er designet til at være det.

Derfor kommer du sikkert også hurtigt frem til følgende spørgsmål: Beskadiger denne konstante opladning batteriet på din MacBook og kan opladningen forkorter batteriets levetid? 


Er konstant strøm skadeligt for batteriet

Hvis du vil have et svar på spørgsmålet, bør du kigge på, hvor gammel din MacBook er. For hvis vi kigger på ældre modeller, så er svaret på spørgsmålet kort og godt: Ja. For det er ikke godt for dem, at de konstant er "parkeret" ved stikkontakten. Der er nemlig stor risiko for overopladning fordi batteriet på gamle bærbare computere selv er ret gamle og ofte er blevet slidt i løbet af deres levetid.

Hvis du derimod har en nyere model, er denne mere eller mindre permanente "parkering" ved stikkontakten dog ikke helt så kritisk. For på de nydere modeller finder du mere modstandsdygtige batterier og sofistikeret software, der beskytter energilagringsenheden mod den øjeblikkelig skade, som en permanent opladning ellers kan medføre. Du vil opleve at din MacBook ikke længere trækker sin "arbejdsstrøm" fra selve batteriet, men i stedet tages direkte fra stikkontakten.

Betyder det så, at du blot kan lade din MacBook lade konstant uden problemer? Desværre er svaret nej. For hvis du konstant har din MacBook tilsluttet strøm, vil det påvirke den kemiske aldring.i selve batteriet og det vil også være med til unødigt at stresse kernekomponenten i computeren. Som om det ikke er nok i sig selv, vil den kontakte ladningen også medføre at temperaturen stiger inde i din MacBook, da batteriet opvarmes, da den konstant udsættes for små regelmæssige mikroopladninger. Dette medfører både unødig slid på din MacBook og påvirker ydeevnen i negativ retning. 

Få bedre batteritid på din Mac

Hvis du gerne vil bruge din Mac i længere tid, uden at den nødvendigvis skal være sluttet direkte til stikkontakten, kan det være, at du skal kigge lidt nærmere på, hvordan du kan få en bedre batteritid på din Mac. For det er ikke kun ved at lukke apps og programmer, der dræner batteriet, at du kan opnå en bedre batteritid på din Mac. Der findes nemlig også mange andre hurtige tips og tricks, som du med fordel kan bruge, hvis du gerne vil optimere batteriet på din Apple bærbare. For der er faktisk en del, du selv kan gøre, for at forbedre batteriydelsen på din Mac.

Hvis du gerne vil have det optimale ud af din MacBooks batteri, er det blandt andet vigtigt, at du sørger for, at din Mac ikke overopheder. Dette betyder nemlig meget for batteriet, en en computer, der skal af med overskudsvarmen har behov for at køre med blæserne på fuld kraft.

Valget er dit

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvordan du vælger at bruge din MacBook - herunder også, hvordan du vælger at lade på den. Men vi kan anbefale, at du ikke lader den være tilsluttet strøm konstant. For pludselig kan du risikere at stå med en MacBook, der er defekt. Så skal du pludselig til at forholde dig til, om det kan betale sig at reparere på den gamle MacBook, eller om du bør købe en ny. Det behøver dog ikke at komme så langt, for du kan selv gøre meget for at få din MacBook i topform så du undgår at skulle købe en ny.