Vil du købe en brugt elbil, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig, for at sikre, at du får den bedste handel.

Elbiler er blevet mere og mere populære i Danmark i de seneste år. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2021 mere end 100.000 elbiler i Danmark. Det er en stigning på mere end 50% i forhold til året før. Der er tale om en tendens, der bare fortsætter. For indtil videre er der danskerne købt hele 11.902 nye elbiler i første kvartal af 2023 alene. Dette er en fordobling i forhold til første kvartal 2022. Det er en god nyhed, da udbredelsen af elbiler i Danmark har været med til at CO2-udledningen fra nye biler er faldet siden 2019.

Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at selvom prisen på nye elbiler generelt er faldet, så er det stadig en meget dyr fornøjelse, hvis du købe en elbil.

Hvis du gerne vil have budgettet til at se lidt bedre ud, kan det være, at du går med tankerne om at købe en brugt elbil i stedet for en helt ny. Der er nemlig rigtig mange penge at spare, hvis du køber en elbil, der allerede har taget toppen. Du skal blot huske at kigge dig godt for, inden du afslutter handlen.

Vi vil nu kigge lidt nærmere på, hvorfor elbiler er blevet så populære, samt på fordele og ulemper ved at købe en brugt elbil, hvorefter vi giver dig nogle tips til, hvad du skal være opmærksom op, når du køber en brugt elbil. På den måde håber vi at kunne klæde dig lidt bedre på til at gøre en god handel.

Den populære elbil

Elbiler er generelt populære, fordi de er mere miljøvenlige end biler med fossilt brændstof. Elbiler kører på strøm i stedet for benzin eller diesel, og derfor udleder de ikke CO2 og andre skadelige stoffer, når de kører. Det betyder, at elbiler er bedre for klimaet og miljøet end biler med fossilt brændstof. Selv når vi tager de skjulte miljøomkostninger med i regnestykket, vinder elbilen over biler med fossilt brændstof.

Derudover er elbiler også blevet mere praktiske og økonomiske. De har generelt fået en længere rækkevidde end tidligere, og der er også blevet bygget flere og større ladestandere rundt omkring i landet. Blandt andet kan nævnes Circel K og Tesla Supercharger. Det betyder, at det er blevet nemmere at køre langt i en elbil, og at du kan lade den op, når du er på farten.

Vidste du, at de fleste elbiler har et stort ladetab, når batteriet oplades? Vi har lavet en oversigt, så du kan se, hvor stor batteritabet er på de mest populære elbiler.

Hvorfor vælge en elbil?

Det kan være en god idé at køre i en elbil fremfor en bil med fossilt brændstof, hvis du vil være mere miljøvenlig og spare penge på brændstof. Elbiler er billigere at køre i end biler med fossilt brændstof, fordi strøm er billigere end benzin og diesel.

Det er også en god idé at køre i en elbil, hvis du kører meget i byen eller på kortere ture. Elbiler er nemlig mere effektive i bykørsel, fordi de kan udnytte bremseenergien til at lade batteriet op igen.
Hvis du derimod kører meget langt og ofte kører på motorveje, er det ingen hindring, at du vælger en elbil. Du skal blot huske at vælge en elbil med stort nok batteri, for at få en rækkevidde, der passer til dit behov. Der kan nemlig være stor forskel indenfor de forskellige mærker, når det kommer til rækkevidden.

Fordele og ulemper ved at købe brugt elbil

Hvis du går med overvejelserne omkring at købe en brugt elbil, skal du være opmærksom på, at det medfører både fordele og ulemper ligesom ved alle andre brugtkøb.  

Fordele ved at købe brugt elbil

  • Pris: Ved at købe en brugt elbil fremfor en ny, er der mange penge at spare. 
  • Miljø: Ved at købe brugt skåner du miljøet for mere forbrug.
  • Garanti: Mange forhandlere giver god garanti på brugte elbiler.

Ulemper ved at købe brugt elbil

  • Risiko: Der er en risiko for at købe noget, der ikke virker optimalt.
  • Garanti: Garantien på en brugt elbil kan ikke ligestilles med garantien på en helt ny.
  • Reparationer: Du kan risikere, at der går kortere tid, før du skal have foretaget større reparationer på en brugt elbil.

Start med at overveje dine behov

Det første du bør overveje, inden du køber en elbil er, om den passer til dine behov. Du skal nemlig både sikre dig, at elbilen opfylder de krav, du har til plads, rækkevidde og opladning.

Først og fremmest skal du sikre dig, at du (og din familie incl. bagage) kan være i bilen. Bilen skal nemlig være rummelig nok til at kunne opfylde dine hverdagsbehov. Derefter kan du med fordel kigge på, om elbilen byder på den rækkevidde, du har behov for. Der er nemlig stor forskel på, hvor lan rækkevidde en elbil kan køre på en enkelt opladning af batteriet. Rækkevidden på en elbil er meget vigtig, da der er stor forskel på, om du blot har behov for en bil til små ture, eller om du er pendler med langt på arbejde hver dag. Derudover skal du være opmærksom på, at din kørestil og årstiden også spiller ind, når du skal vurdere, hvor lang rækkevidde en elbil har.

Vidste du, at de fleste elbiler faktisk har en indbygget reservetank? For producenten har valgt at gemme noget af strømmen som batterireserve. Se her, hvor stor denne reservetank er på de mest populære elbiler.

Endelig bør du også kigge på, hvor hurtigt elbilen kan lade. For det er meget forskelligt fra elbil til elbil, hvor stor batterikapacitet de har, samt hvor lang tid det tager at lade batteriet op. Så sørg altid for at søge informationer omkring batteriet i den brugte elbil du er interesseret i, så du ved, hvad du kan forvente. Du skal være opmærksom på, at der også vil være forskel på, om du lader ude eller hjemme.

Generelt omkring køb af brugt elbil

Når du står overfor at skulle købe en brugt elbil, er det vigtigt, at du undersøger, hvilken stand, den er i samt om batteriet fungerer optimalt. For en af ulempe ved at købe en brugt elbil er, at du ikke ved, hvordan den tidligere ejer har behandlet bilen. Det kan betyde, at bilen har været udsat for mere slitage, end du umiddelbart kan se. Derudover kan batteriets levetid være kortere på en brugt elbil, end den ville være på en ny elbil.

Du kan både kigge efter brugte elbiler, som er til salg hos privatpersoner. Den kan du ofte finde på Bilbasen, Gul og Gratis, DBA og lignende steder. Men du kan også vælge at kigge efter en brugt elbil hos en af de mange forhandlere, hvor du får fordelen af service og reklamationsret på købet. En fordel ved at købe en brugt elbil hos en forhandler er, at du som regel får en garanti på bilen. Det betyder, at du er bedre sikret, hvis der skulle opstå problemer med bilen efter købet. Derudover kan du også få hjælp og rådgivning fra forhandleren, hvis du har spørgsmål eller problemer med bilen. En ulempe ved at købe en brugt elbil hos en forhandler er, at prisen som regel er højere end, hvis du køber bilen af en privatperson.

Gode råd til at vurdere standen på en brugt elbil

Når du skal købe en brugt elbil, er det som nævnt ovenfor meget vigtigt at du vurdere standen på bilen. Det skal du gøre for at sikre dig, at den fungerer korrekt. Her er nogle ting, du bør kigge på:
  1. Batteri: Det giver næsten sig selv, at standen på batteriet er afgørende for elbilen. Det er batteriet der afgører, hvor langt elbilen kan køre på en opladning. Derfor er det altid en god idé at spørge sælgeren om batteriets alder og kapacitet, og om det stadig holder en god opladning. For viser det sig, at batteriet er gammelt eller ikke holder strøm så godt, kan det betyde en udskiftning af batteriet, hvilket er en meget dyr fornøjelse.
  2. Bremser, gear og styretøj: Husk altid at tjekke det lovpligtige udstyr, når du skal købe en brugt bil.
  3. Dæk: Husk også at tjekke dækkene for slid og skader. Er dækkene meget slidte eller beskadigede, kan det betyde, at du skal ofre nye dæk, hvilket hurtigt kan blive dyrt.
  4. Generel tilstand: Sørg altid for at tjekke elbilen generelle tilstand for at sikre, at det ikke har nogen synlige skader eller fejl.
Ved køb af en brugt elbil kender du selvsagt ikke bilens historie, herunder hvordan den er blevet kørt i og vedligeholdt. Så læs i servicebogen eller spørg sælgeren om bilens vedligeholdelseshistorik, herunder eventuelle reparationer eller vedligeholdelse, der er udført samt om bilen har været skadet. Husk altid et tjekke, at der ikke er pant eller udlæg i bilen, inden du køber den.

Det er også altid en god idé at du tester elbilen inden køb. På den måde kan du sikre, at den fungerer korrekt. Hvis du ikke er så bilkyndig, eller det er første gang, du skal købe en elbil, kan du vælge at tage en ven med, der måske kan være med til at vurdere bilens stand.

Slidtage på batteriet på en brugt elbil

En af de dyreste dele at udskifte på en elbil er selve batteriet. Derfor er det ekstra vigtigt, at du forholder dig kritisk til batterikapaciteten på den brugte elbil. For batteriets levetid afhænger både af, hvor meget det er blevet brugt, hvor godt det er blevet vedligeholdt og hvordan det tidligere er blevet opladet. Konsekvensen af et slidt batteri er, at elbilen kan have en kortere rækkevidde, og det kan samtidig tage længere tid at oplade den. Derfor er det meget vigtigt at du undersøger, om batteriet fungerer optimalt, før du køber en brugt elbil.

Sådan sikrer du dig en god handel

For at sikre dig en god handel, bør du undersøge sælgerens troværdighed. Hvis du handler med en privatperson på eksempelvis en privat markedsplads som Gul og Gratis, DBA eller Tradera, er den bedste måde at gøre det på, at møde sælgeren personligt og afhente elbilen fysisk på dennes bopæl. Derudover er det altid en god idé, hvis du kan sikre dig, at sælgeren er MitID-valideret og måske har en gammel profil. Husk også, at det altid en god idé at du tager en prøvetur i elbilen, før du køber den.

Godt og brugt

En elbils samlede ejeromkostninger gør ejerskabet af en elbil meget attraktivt sammenlignet med fossile biler. Dette regnestykke bliver kun bedre af, hvis du vælger at købe en brugt elbil, der har taget toppen af afskrivningerne inden du køber den. Du kan også altid vælge at sælge din brugte elbil igen, når du ikke har brug for den mere eller du ønsker at anskaffe dig en anden. Så er der andre, der kan få glæde af den.

Husk at undersøge de forskellige mærker og modeller, inden du køber en brugt elbil, så du kan finde lige præcist den elbil, der passer bedst til dine behov.

God fornøjelse med dit køb af brugt elbil!