Vi giver dig her 9 tips til, hvordan du kan blive mere produktiv med macOS Ventura.

Selvom vi er mange, der nok allerede har blikke rettet mod den nye macOS Sonoma, der kommer senere på året, byder den seneste opdatering af macOS Ventura på mange smarte funktioner. Disse kan hjælpe dig i din hverdag, hvis du gerne vil arbejde mere produktivt. Vi giver dig herunder vores bedste tips til macOS Ventura.

macOS Ventura

macOS Ventura er den seneste version af Apples desktop-operativsystem, som inkluderer kraftfulde produktivitetsværktøjer og nye kontinuitetsfunktioner, der gør Mac-oplevelsen bedre end nogensinde. Ud over at bringe nye programmer til din Mac, f.eks. Vejr, Ur og Freeform, der åbner for helt nye muligheder for samarbejde i realtid, kommer den seneste opdatering af macOS Ventura også med nye funktioner til nogle af de eksisterende programmer på din Mac. Den nyeste opdatering af Ventura til version 13.4 kom i maj måned. Derfor er der mange gode grunde til, at du bør installere macOS Ventura, hvis du ikke allerede har gjort det.

macOS Ventura-systemkrav

Hvis du ikke allerede har opdateret din Mac til macOS Ventura, kan det være, at du overvejer om din Mac køre Apples macOS 13-opdatering. Følgende Mac-computere understøttes af macOS Ventura:
 • MacBook (2017 og nyere)
 • MacBook Air (2018 og nyere)
 • MacBook Pro (2017 og nyere)
 • Mac mini (2018 og nyere)
 • Mac Studio (2022)
 • iMac (2017 og nyere)
 • iMac Pro (2017)
 • Mac Pro (2019 og nyere)
Hvis du Mac ikke er med på listen, er der dog stadig håb for dig. Du kan nemlig godt vælge at installerer den nyeste macOS på en gammel Mac. det kræver blot lidt mere arbejde.

Bliv mere produktiv med macOS Ventura

Den nyeste opdatering af macOS Ventura indeholder flere funktioner, der kan hjælpe dig med at blive mere produktiv. Her er nogle af de mest nyttige produktivitetsforbedrende forbedringer i macOS Ventura:

Tip nr. 1: Brug Stage Manager til at holde skrivebordet ryddeligt

Stage Manager er et kraftfuldt værktøj, der kan hjælpe dig med at organisere dit arbejde og reducere distraktioner. For at bruge Stage Manager skal du blot stryge op med tre fingre på dit pegefelt for at gå ind i Mission Control, og derefter klikke på knappen "+" i øverste højre hjørne for at oprette et nyt virtuelt skrivebord.

Det nye skrivebord er rent, ryddeligt og derfor 100% fri for ting, der kan distrahere dig i dit arbejde. Kort fortalt viser Stage Manager dig den app, du i øjeblikket skal brug, da denne får en fremtrædende placering på dit skrivebord. Men ikke nok med det, for alle de øvrige apps, du måske har behov for at skifte til og fra bliver arrangeret ude i den ene side. Dette sørger både for, at du har nem adgang og godt overblik på samme tid.

Tip nr. 2: Brug kontinuitetskamera for en alsidig webkamera oplevelse

Apple har gjort rigtig meget ud af at gøre kameraet i din iPhone virkelig godt og de har sørget for, at det har rigtig mange forskellige funktioner. Derfor ser vi ingen grund til, hvorfor du ikke skal udnytte det rigtig gode kamera, du har lige ved hånden. For du kan nemlig også bruge det som et eksternt webkamera til din Mac. Du kan nemlig bruge din iPhone som kontinuitetskamera til din Mac.

Hvis du vælger at bruge din iPhone som kontinuitetskamera, kan du både få adgang til at bruge din iPhones kamera, men også din iPhones mikrofon på din Mac.

Hvis du eksempelvis gerne vil bruge FaceTime appen, er det dog ikke sikkert, at appen selv finder kameraet. Du skal derfor bede den om at bruge kameraet på din iPhone i stedet for den forvalgte indbyggede kamera på din Mac. Det gør du ved at finde din iPhone-kamera i FaceTime appens videomenu eller kameramenu. 

Vil du også gerne have din Mac til at bruge din iPhones mikrofon, kan du indstille dette på din Mac. Det gør du på følgende måde:
 1. Åbn Apple menuen
 2. Vælg Systemindstillinger
 3. Klik på Lyd i indholdsoversigten
 4. Vælge din iPhone på fanen Input
Nu har du indstillet din Mac til at bruge mikrofonen på din iPhone, når der skal bruges lyd i en app.

Tip nr. 3: Brug kontinuitetskamera til dokumenter og billeder

Kontinuitetskamera er en fantastisk funktion, der kan bruges til mere end blot webkamera som beskrevet ovenfor. Du kan nemlig også vælge at bruge kontinuitetskamera til at scanne dokumenter med din iPhone eller iPad og få dem vist automatisk på din Mac. For at bruge kontinuitetskamera til at scanne skal du blot højreklikke på dit skrivebord og vælge "Importer fra iPhone eller iPad" og derefter vælge "Scan dokumenter".

Du kan også vælge at bruge kameraet i din iPhone til at tage et billede, du gerne vil bruge på din Mac. For du kan med det samme få billedet sat ind i et hvilket som helst dokument på din Mac. Hvis du gerne vil bruge Kontinuitetskamera på din Mac, skal du holde Ctrl-tasten nede og klikke på det sted, hvor du gerne vil have, billedet skal sættes ind. Herved fremkommer der en menu, hvor du under din iPhones navn skal vælge at tage et foto.

Tip nr. 4: Brug Studio Light til at justere belysningen i videoopkald

Studio Light er en fantastisk funktion, der giver dig mulighed for at justere belysningen i dine videoopkald. For at bruge Studio Light skal du blot klikke på Studio Light-knappen i øverste højre hjørne af dit videoopkaldsvindue og justere lysstyrken og farvetemperaturen efter din smag.

Udover Studio Light, kan du også vælge at bruge nogle af de andre smarte videoeffekter under et videoopkald:
 • Center Stage: Her udnytter du ultravidvinkelkameraet på din iPhone. I denne tilstand sørger Center Stage for at holde dig centreret i kamerarammen, selv mens du bevæger dig rundt.
 • Portræt-tilstand: Ved at bruge Portræt-tilstand bliver baggrunden sløret. På den måde holdes fokus i stedet på dig.
 • Desk View: Igen bruges ultravidvinkelkameraet på din iPhone. Desk View viser både dit skrivebord og dit ansigt på en og samme tid. Det er ideelt, hvis du vil optage DIY-videoer eller lignende.
Disse videoeffekter kræver, at du bruger din iPhone som webkamera på din Mac, som beskrevet i tip nr. 2.

Tip nr. 5: Spar tid med Spotlight

En af de steder, hvor du virkelig kan være effektiv og spare tid, er ved at bruge Apples Spotlight. For Apples søgefunktion er meget overlegen i forhold til, hvad du finder på en Windows computer. Med den seneste opdatering af macOS Ventura har Spotligt fået endnu en smart og tidsbesparende funktion, nemlig Quick Look.

Quick Look i Spotlight-resultater er en fantastisk funktion, der kan spare dig tid og gøre det nemmere at finde de oplysninger, du har brug for. For at bruge Quick Look skal du blot vælge en fil eller et dokument i Spotlight og trykke på mellemrumstasten. Dette giver dig en forhåndsvisning i fuld størrelse af en hvilken som helst fil, uanset om der er tale om en video, der er gemt på din computer eller om der er tale om eksempelvis en video på YouTube - i et separat preview-vindue.

Tip nr. 6: Besvar videoopkald med FaceTime Handoff

Har du nogensiden prøvet at svede panisk, fordi du kan se, at du ikke kan nå tilbage til din Mac selvom du har et videomøde, der starter om 5 minutter. Så er den nye FaceTime Handoff-funktion lige noget for dig. For nu behøver du ikke længere at gå i panik, hvis du ikke kan nå tilbage til dit skrivebord og din computer, inden et vigtigt videomøde.

Funktionen giver dig mulighed for at flytte et FaceTime-videoopkald som du har startet på din iPhone eller iPad over til din MacBook eller iMac (eller omvendt) med blot et par tryk. 

Husk på, at du altid kan ændre din baggrund, bruge sjove billedtekster og justere for dårlig belysning, når du skal mødes online med venner eller familie. Så der er ingen undskyldninger for at du skal finde dig i kedelige eller dårlige videochatmøder.

Tip nr. 7: Samarbejd ved hjælp af Notes

Det er ikke noget nyt, at du kan dele noter med andre Mac-ejere. Men med macOS Ventura er der blevet åbnet op for et tættere samarbejde på tværs af forskellige brugere. For i macOS Ventura er der blevet åbnet op for, at du kan samarbejde med venner eller kolleger om de delte Notes-filer. Derved kan alle med redigeringstilladelse både ændre og tilføje til de delte noter i Notes. 

Tip nr. 8: Brug Skrivebordsvisning til at se alle dine skriveborde samtidig

Skrivebordsvisning er en fantastisk funktion i macOS Ventura, der giver dig mulighed for at se alle dine virtuelle skriveborde på én gang. For at bruge Skrivebordsvisning skal du blot stryge op med tre fingre på dit pegefelt for at gå ind i Mission Control, og derefter klikke på Skrivebordsvisning-knappen i øverste højre hjørne. På den måde får du et hurtigt og samlet overblik over, hvad du har liggende på alle dine virtuelle skriveborde.

Tip nr. 9: Brug Ur-appen til at holde tidsplanen

En vigtig ting ved at arbejde effektivt er, at du er bevidst om tiden du bruger. Derfor vil vores sidste tip i denne omgang også være, at du kan bruge Ur-appen. Der er tale om et fantastisk værktøj, der blandt andet kan hjælpe dig med at overholde tidsplaner. For at bruge Ur-appen skal du blot åbne den fra mappen Programmer og indstille alarmer, timere og stopure efter behov.

Arbejd smartere med macOS Ventura

Apples macOS Ventura byder på en masse spændende nyheder og funktioner til din Mac, der kan hjælpe dig med at blive mere produktiv. Fra Stage Manager til kontinuitetskamera er der mange værktøjer og tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din Mac. Ved at bruge disse funktioner og tips kan du arbejde mere effektivt og få mere fra hånden på kortere tid,

Prøv dig frem, og find de tips, der passer bedst til dig og din arbejdsstil.