Sådan bruger du den nye funktion Skærmafstand på din iPhone med iOS 17.

Når den nye iOS 17 frigives til efteråret betyder det også godt nyt til dine øjne. For Apple har valgt at introducere Skærmafstand, der skal være med til at lindre din øjenbelastning.

Skærmafstand i iOS 17

Vi er mange, der allerede nu går og forestiller os, hvad vi kan forvente af den nye iOS 17 opdatering til iPhone. Vi kan løfte sløret for, at Skærmafstand er én af nyhederne i iOS 17. Der er tale om en funktion, der skal hjælpe dig med at få den optimale afstand mellem dine øjne og skærmen på din iPhone. Ved at justere skærmafstanden kan nemlig finde frem til en behagelig synsafstand, der kan være med til at reducerer både øjenbelastning og træthed.

Derfor skal du bruge Skærmafstand i iOS 17

Funktionen er valgfri, men der kan være store fordele ved at bruge den. For brugen af Skærmafstand i iOS 17 kan hjælpe med at reducere den øjenbelastning, der kan opstå, når du kigger direkte på en skærm i længere tid. Funktionen Skærmafstand er ment som et redskab, der kan hjælpe dig med at justere skærmafstanden til din iPhone og derved finde en behagelig visningsafstand. Dette kan være med til at reducere disse symptomer og gør det mere behageligt at bruge din iPhone i længere perioder.

Vigtigt at beskytte øjnene

Det er vigtigt at passe på dine øjne, når du kigger på en skærm i længere tid. Det gør sig ikke kun gældende, hvis du har en iPhone, men gælder også hvis du bruger en anden smartphone, en iPad eller en computer. Det er nemlig meget hårdt for dine krop med langvarig brug af elektroniske skærme, da det kan forårsage anstrengte øjne og træthed. Øjenbelastning og træthed kan forårsage en række forskellige symptomer, herunder hovedpine, tørre øjne og ligefrem sløret syn. Derudover kan langvarig brug af digitale enheder også gribe forstyrrende ind i dit søvnmønster og føre til andre sundhedsproblemer.

For at mindske risikoen for anstrengte øjne og træthed er det vigtigt at holde regelmæssige pauser, justere skærmafstanden og praktisere god øjenhygiejne, såsom at blinke ofte og eventuelt at bruge øjendråber om nødvendigt.

Flere funktioner fra Apple

Det er ikke noget nyt, at Apple inkluderer en funktioner i iOS, der kan være med til at passe på dine øjne. For i tidligere iOS-opdateringer har Apple introduceret en række forskellige funktioner, der er designet til at beskytte øjnene. Som eksempel, på funktioner Apple tidligere har gives os, kan nævnes Night Shift, True Tone og Dark Mode. Disse kan bruges til at forbedre øjenbeskyttelsen ved at reducere mængden af blåt lys, samt til at justere lysstyrke og derved skabe et mere naturligt og behageligt skærmudseende under mange af de forskellige lysforhold, du møder i løbet af en dag.

Endelig indeholder iOS en række tilgængelighedsfunktioner, såsom VoiceOver og Zoom, som kan hjælpe brugere med synshandicap med at bruge deres enheder nemmere og mere komfortabelt.

Sådan virker Skærmafstand i iOS 17

Hvis du vælger at benytte dig af Skærmafstand, der bliver tilgængeligt i det nye iOS 17, vil du få en meddelelse på skærmen, hvis din iPhone bliver holdt i en stilling, der er for tæt på dine øjne i længere tid. Det er ikke kun en god nyhed for voksne, der gerne vil undgå at belaste øjnene, men er i måske endnu højere grad en god nyhed til børn, der bruger en iPhone. For børn er ikke nødvendigvis bevidste om, at det ligefrem kan være skadeligt, hvis de holder deres iPhone for tæt på ansigtet, når de bruger den. Hos børn er der nemlig en større risiko for, at de kan udvikle nærsynethed, hvis de ikke holder den rette synsafstand. 

Det anbefales at du holder en afstand på ca. 40-45 cm.. mellem din iPhone og dine øjne, for at opnå den optimale synsafstand. Det kan være svært at vurdere, om du holder denne afstand hele tiden, hvis du ikke har Skærmafstand aktiveret på din iPhone.

Sådan aktiverer du skærmafstand i iOS 17

Hvis du gerne vil aktivere Skærmafstand på en iPhone, skal du gøre følgende:
Sørg for, at din iPhone er opdateret til iOS 17 eller nyere version
  1. Åbn appen Indstillinger
  2. Vælg fanen Skærmtid 
  3. Under kategorien Begræns brug skal du trykke på Skærmafstand
  4. Tryk på Fortsæt og derefter Tænd skærmafstand
Nu er Skærmafstand aktiveret på din iPhone. Det kræver som nævnt, at din iPhone er opdateret til iOS 17, for at du får adgang til funktionen. Du kan altid se, om din iPhone er klar til iOS 17, hvis du er i tvivl.

Ikke kun vigtigt på iPhone

Det er som tidligere nævnt ikke kun, når du bruger en iPhone, at det er vigtigt, at du forholder dig til, hvor stor afstand, der er mellem en tændt skærm og dine øjne. Specielt hvis du skal bruge skærmen i længere tid, er det vigtigt, at du forholder dig hertil.

Apple her derfor valgt, at Skærmafstand også skal fungere på 11-tommer og 12.9-tommer iPad Pro-modeller, der er udgivet i 2018 og senere. Hvis du har en anden model af iPad, skal du derfor selv være opmærksom på, at holde en fornuftig afstand til skærmen.

Men det er også vigtigt, at du forholder dig til problemet, hvis du arbejder meget med computere. For du kan nemt selv gøre noget, for at beskytte dine øjne. Blandt andet kan du vælge at justere lysstyrken på din computer foruden at være bevidst om, at du skal have en passende afstand mellem dine øjne og skærmen på din computer.