Apple har netop præsenteret deres første headset Vision Pro som alternativ til Meta Quest.

Apple har for nylig annonceret at de kommer med deres første headset, Apple Vision Pro, som er designet til professionelle, der har brug for en kraftfuld og bærbar enhed. Headsettet blander problemfrit digitalt indhold med dit fysiske rum, så du kan gøre ting på måder, som aldrig før har været muligt. Der er tale om en direkte konkurrent til Meta Quest.

Lidt om AR og VR

AR står for Augmented Reality, som er integration af digital information med brugerens miljø i realtid. Det vil sige, at virkeligeheden bliver tilført et ekstra (digitalt) lag. Hvorimod VR står for Virtual Reality, som er en simuleret oplevelse, der kan ligne eller være helt anderledes end den virkelige verden. Apple Vision Pro er både et AR og et VR-headset, hvilket betyder, at det både kan skabe en simuleret oplevelse, der er anderledes end den virkelige verden, men også kan bruges til at integrere dine digitale oplevelser i dit fysiske rum.

Hvad kan VR bruges til?

VR kan bruges til mange forskellige ting, herunder spil, uddannelse, træning og terapi. Inden for spil giver VR spillere mulighed for at fordybe sig i en virtuel verden og interagere med den på måder, der ikke er mulige med traditionelt spil. I undervisningen kan VR bruges til at skabe fordybende læringsoplevelser, der giver eleverne mulighed for at udforske og interagere med komplekse begreber på en måde, som ikke er mulig med traditionelle undervisningsmetoder. Under træning kan VR bruges til at simulere scenarier i den virkelige verden og give eleverne mulighed for at øve sig og lære i et sikkert og kontrolleret miljø. I terapi kan VR bruges til at behandle en række tilstande, herunder angst, fobier og PTSD.

Apple Vision Pro

Apple beskriver selv deres nye Vision Pro headset som "en revolutionerende rumlig computer, der problemfrit blander digitalt indhold med den fysiske verden." Fordelen ved at bruge de nye Apple Vision Pro briller er, at du ikke vil være begrænset af de naturlige grænser som en almindelig computerskærm byrder på. Du vil i stedet blive mere fri og kunne lave apps i enhver skala og have mulighed for at placere dine apps præcist hvor du vil. Når du skal interagere og styre Apple Vision Pro bliver det i en kombination af øjnebevægelser, dine hænder og din stemme.

Apple Vision Pro design

Apple Vision Pro har et slankt og moderne design med et velpolstret pandebånd og linser, der kan justeres, så de passer til enhver hovedstørrelse. Headsettet er designet til at være behageligt at have på i længere perioder, hvilket gør det perfekt til professionelle, der skal bruge det i længere perioder. Headsettet har kameraer, der gør det muligt at spore dine bevægelser og bevægelser af objekter i dit fysiske rum, hvilket er, hvordan det problemfrit blander digitalt indhold med dit fysiske rum. Selve headsettet er lavet af poleret glas, der er sat ind i en let aluminiumsramme.

Apple Vision Pro ydeevne

Apple Vision Pro har en skærm i høj opløsning med strålende farver, spektakulære detaljer og højt dynamisk område. Vision Pro har en ultrahøj opløsning op hele 23 millioner pixels. Dette svarer til  mere end et 4K tv for hvert øje. Displayet er derfor både perfekt til fotografer, videografer og grafiske designere, der har brug for at se deres arbejde i selv de mindste detaljer. Headsettet har en kraftfuld processor, der nemt kan klare selv de mest krævende opgaver. Headsettet har også en startskærm med apps, ligesom din iPhone, hvilket gør det nemt at navigere og bruge.

Apple Vision Pro funktioner

Apple Vision Pro har mange funktioner, der gør den perfekt til professionelle. Headsettet har et kamera, der gør det muligt at spore dine bevægelser og bevægelser af objekter i dit fysiske rum, hvilket er, hvordan det problemfrit blander digitalt indhold med dit fysiske rum. Headsettet har også mikrofon og højttalere, hvilket gør det perfekt til videokonferencer og andre opgaver, der kræver lyd. Headsettet har en startskærm med apps, ligesom din iPhone, hvilket gør det nemt at navigere og bruge. Headsettet har også en batteripakke, der giver dig mulighed for at bruge det i længere perioder uden at skulle genoplades.

Headsettet styres af en kombination af dine øjne, dine hænder og din stemme. Du kan derfor gennemse apps ved blot at se på dem eller du kan trykke med fingrene for at vælge, svirpe med håndleddet for at rulle eller du kan bruge din stemme til at diktere. 

Med Apple Vision Pro får du muligheden for at forvandle et rum til din hele egen personlige biograf. Vision Pro giver dig også mulighed for at oprette forbindelse til din Mac og udvide skærmen i et virtuelt rum, herunder sammen med programmer, der kører på selve Vision Pro. Samarbejdet mellem Vision Pro og din Mac bliver også understøttet af, at headsettet også kan bruges sammen med Apples Magic Keyboard og Magic Trackpad.

Hvis du foretager et FaceTime-opkald med Vision Pro brillerne på, vil alle i opkaldet blive afbilledet i felter i naturlig størrelse. Andre brugere, der bærer Vision Pro under et FaceTime-opkald, vil blive vist som en Persona – en digital repræsentation af sig selv.

Apple Vision Pro pris

Vi kan forvente, at Apple Vision Pro lanceres og kan købes fra starten af 2024. Apple har opgivet prisen for et sæt Apple Vision Pro til at være ca 3.500 dollars. Hvad brillerne kommer til at koste i Danmark er endnu ikke oplyst. Ligeledes vil de nye Vision Pro først blive lanceret i USA, mens vi andre må vente lidt længere.

Meta Quest pris

Hvor prisen på Vision Pro fra Apple må siges at ligge i den dyre ende, kan du slippe med et noget lettere greb i lommerne, hvis du vælger at gå efter et Meta Quest headset. Prisen på Meta Quest 2 er omkring 300 dollars og den kommende Meta Quest 3 ventes at komme til at koste 500 dollars. Du skal heller ikke vente helt så længe på Meta Quest 3, som du skal på Apples headset. For Meta Quest 3 ventes at komme allerede den 27. september i år.

Apple EyeSight

De nye Apple Vivion Pro briller har Apple EyeSight. Men hvad er det lige, at dette dækker over? Apple EyeSight er en teknologi, der giver dig mulighed for at styre din enheder ved hjælp af dine øjne. Det vil altså sige, at det er med øjnene, at du styrer. Teknologien bruger en kombination af sensorer og maskinlæring til at spore dine øjenbevægelser og fortolke dem, så de bliver omsat til kommandoer. Ikke alene lader Apples EyeSight teknologi dig styre Vision Pro brillerne, men EyeSight sørger også for, at når nogen nærmer sig, mens du bruger Vision Pro, så kan du se dem, ligesom de vil kunne se dine øjne gennem brillerne. På den måde kan du både have kontakte med de programmer, du bruger i Vision Pro, men også med andre mennesker, der befinder sig i samme lokale som dig.

Apples nye visionOS

Apple har altid lavet nye operativsystemer, der er tilpasset deres forskellige enheder. Derfor kan det nok heller ikke komme bag på nogen, at Apple Vision Pro-headsettet også har sit eget operativsystem. Det hedder visionOS. Der er tale om et helt nyt operativsystem, der har en tredimensionel grænseflade, der demed giver dig mulighed for at lave apps i enhver skala og placere dem, hvor du vil. Operativsystemet er designet til at fungere problemfrit med headsettets kameraer og sensorer, hvilket gør det muligt og problemfrit at blande digitalt indhold med dit fysiske rum. Styresystemet er også designet til at være nemt at bruge, med en startskærm, der indeholder apps ligesom du kender det fra din iPhone. Du vil både kunne se klokkeslæt og dato, tjekke vejret og se meddelelser, ligesom de kan på ethvert andet Apple-produkt. Men visionOS er også designet til at være fordybende med miljøer, der strækker sig ud over dit fysiske rum og styrer, hvor fordybet du er ved at dreje den digitale krone. Operativsystemet bruger både øjensporing, fingertryk og svirp for at rulle eller vælge, hvilket skulle være med til at gøre det nemt at navigere i og bruge.