Vi viser dig her, hvordan og hvorfor du bør gendanne din MacBook, iMac. Mac Pro eller Mac Mini til fabriksindstillinger.

Hvis du gerne vil vide, hvordan og ikke mindst hvornår du bør nulstille din Mac - altså gendanne den til de fabriksindstillinger, den oprindeligt blev leveret med - har vi her lavet en lille guide til dig.

Derfor bør du nulstille din Mac

Der kan være flere situationer, hvor det kan være relevant for dig at kunne nulstille eller gendanne din Mac til fabriksindstillinger. Det kan blandt andet være, at du vil sælge eller give din Mac væk og derfor ønsker at fjerne alle personlige data og indstillinger for at beskytte dit privatliv.

Men det er også relevant i de situationer, hvor din Mac opfører sig mærkeligt, kører langsomt eller oplever softwarefejl, som ikke kan løses ved almindelig fejlfinding. Her kan en gendannelse til fabriksindstillingerne vise sig at være den eneste løsning på problemet. Her er selve gendannelsen til fabriksindstillingerne ikke endemålet. For når du i disse tilfælde har gendannet din Mac, skal du efterfølgende installere de programmer, apps og andre ting, som du bruger i dag. Ved at gendanne din Mac, giver du den en mulighed for at starte helt forfra og derved vil problemet du oplevede ofte være løst.

Ligeledes vil det være en god idé at gendanne din Mac til fabriksindstillingerne, hvis du har glemt din adgangskode og af en anden grund ikke kan få adgang til din Mac. 

Det samme gør sig gældende, hvis du ejer andre enheder, der enten opfører sig uhensigtsmæssigt eller skal sælges videre. Eksempelvis kan du læse vores komplette guide til, hvordan du nulstiller din iPhone.

Husk backup inden du nulstiller din Mac

Inden du nulstiller din Mac, er det vigtigt at du sørge for at tage en backup af dine vigtige filer og data, da de vil blive slettet permanent fra enheden under nulstillingsprocessen. For når du nulstiller din Mac til fabriksindstillinger, skal du nemlig starte den i gendannelsestilstand og følge de nødvendige trin for at slette alt indhold og geninstallere styresystemet. Når du har gennemført disse trin vil en opdateret backup gøre det meget lettere for dig, når du skal få alle programmer og indstillinger op at køre igen.

Forskellen på at slette alt indhold og nulstille til fabriksindstillinger

Det kan være, at du allerede er klar over, at du på din Mac kan vælge imellem at slette alt indhold på computeren eller at nulstille den helt til de fabriksindstillinger, den oprindeligt er blevet leveret med. Men hvad er egentligt forskellen mellem disse to valg? Den egentligt forskel ligger i, hvad der fjernes fra enheden. 

Når du sletter alt indhold, fjernes alle dine personlige filer, dokumenter, billeder, kontakter og app-data fra enheden, men dine indstillinger og præferencer bevares.

Vælger du derimod at nulstille til fabriksindstillingerne, fjernes både alt indhold og alle indstillinger fra enheden, og den vender tilbage til den tilstand, den var i, da den først blev købt. Dette inkluderer sletning af alle personlige filer, app-data, netværksindstillinger og personlige præferencer. Efter nulstilling til fabriksindstillingerne skal du herefter geninstallere styresystemet og konfigurere enheden igen, som om det var første gang, den blev sat op.

Det er som nævnt ovenfor vigtigt at du tager en backup af dine vigtige filer og data, før du udfører nogen af disse handlinger, da de vil blive slettet permanent. Det gør sig både gældende, hvis du vælger at nulstiller din Mac, men også hvis du vælger at slette alt indhold.

Sådan nulstiller du en Mac

Nogle gange kan det ikke alene være en god idé, men det kan ligefrem være en nødvendig proces, at nulstille eller gendanne din Mac til fabriksindstillingnerne. Det er for eksempel, hvis du oplever at din Mac er blevet langsom, ikke fungerer optimalt, eller hvis du ønsker at sælge den videre. 

Endnu en gang vil vi understrege, at det er vigtigt, at du tager en backup inden du begynder processen. Du kan tage en backup af alle dine vigtige filer, såsom dokumenter, billeder og musik, enten på en ekstern harddisk eller i skyen eksempelvis via iCloud.

For at nulstille / gendanne din Mac til fabriksindstillinger, skal du følge disse trin:
  1. Tænd din Mac og sørg for, at den er tilsluttet strømadapteren
  2. Genstart din Mac og hold CMD og R nede, så snart du klikker på tænd-knappen. Dette vil starte din Mac i gendannelses-/recovery mode
  3. Når MacOS-hjælpeprogrammer åbnes, skal du klikke på "Diskværktøj"
  4. Vælg din Macintosh HD-harddisk i venstre side
  5. Klik på "Slet" i højre side og vælg "Mac OS Extended (Journaled)" som filsystem
  6. Giv disken et navn, f.eks. "Macintosh HD", og klik derefter på "Slet"
  7. Når sletningen er fuldført, skal du lukke "Diskværktøj" og vende tilbage til MacOS-hjælpeprogrammer
  8. Klik på "Geninstaller OS X" og følg instruktionerne på skærmen for at geninstallere styresystemet på din Mac
  9. Efter geninstallationen er din Mac gendannet til fabriksindstillingerne, og du kan nu oprette en ny bruger i systemindstillinger under "Brugere & Grupper"
  10. Hvis du planlægger at sælge eller give din Mac væk, skal du ikke bruge indstillingsassistenten eller oprette en ny bruger, men i stedet lade den nye ejer gøre dette
Ved at følge disse trin kan du gendanne din Mac til fabriksindstillinger og sikre, at den fungerer optimalt eller er klar til at blive solgt videre. Husk altid at tage backup af dine vigtige filer, før du begynder processen, så du ikke mister værdifulde data.