Bliv klogere på, hvor langt din næste elbil kører på en opladning og læs mere omkring vigtigheden af valg af batteri.

Der sker meget på markedet for elbil i øjeblikket. Derfor har flere og flere danskere også fået øjnene op for de strømdrevne biler. Vi vil her kigge nærmere på, hvor langt de bedste elbiler kan gå på en opladning samt hvad du bør kigge på, hvis du overvejer at springe med på bølgen af elbiler.

Batteriet giver rækkevidden

Hvis du går og overvejer om du skal skifte til en elbil, har du sikkert også overvejet hvilken rækkevidde, du har behov for i din hverdag. For rækkevidden, altså hvor langt en elbil kan køre på en enkelt opladning, har stor betydning. Rækkevidden er nemlig afgørende for, om din kommende elbil kan leve op til de krav, du har til kørselsmønster. Rækkevidden kommer i bund og grund ned til, hvilket batteri, der er sat i elbilen. 

Så inden du står og skal købe en elbil, er det derfor vigtigt at du vælger det rigtige type batteri. Der er flere faktorer, du skal tage med i overvejelserne, inden du træffer din endelige beslutning. Derfor vil vi give dig nogle tips til, hvordan du vælger det helt rigtige type batteri til din kommende elbil.

Sådan vælger du det rigtige type batteri til din elbil

En fundamental del, af det at køre i en elbil, er, at bilen bliver drevet af strøm. For at kunne opbevare strømmen, skal der være et store batterier i bilerne. Når råmaterialerne til elbilens batterier skal udvindes, kan du risikere, at det nogle steder sker på bekostning af både miljø og menneskerettigheder. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilken type batterier, du skal vælge, når du kigger på en elbil. Når det kommer til elbilernes batterier, er der flere ting, du skal overveje:

  • Rækkevidde: Den første faktor, du skal overveje, er rækkevidden på batteriet. Hvor langt kan du køre på en opladning? Dette afhænger af batteriets størrelse og kapacitet. Jo større batteriet er, jo længere kan du køre på en opladning.
  • Opladningstid: En anden faktor, du skal overveje, er opladningstiden på batteriet. Hvor lang tid tager det at oplade batteriet fuldt ud? Dette afhænger både af batteriets kapacitet, men også af opladningshastigheden. Jo større kapacitet batteriet har, jo længere tid tager det at oplade, for jo mere strøm kan batteriet indeholde.
  • Levetid: Batteriets levetid er også vigtigt at overveje. Hvor længe vil batteriet vare, før det skal udskiftes? Dette afhænger både af batteriets kvalitet, men også af vedligeholdelsen af batteriet.
  • Pris: Prisen på batteriet er en vigtig faktor at overveje, da det kan være en stor investering. Du skal overveje, om du vil betale mere for et batteri med en længere rækkevidde og hurtigere opladningstid. Mange elbiler sælges i dag i flere varianter, hvor det er størrelsen og derved prisen på batteriet, der den helt store forskel på de forskellige varianter.
  • Miljøpåvirkning: Det er vigtigt at overveje miljøpåvirkningen af batteriet. For fremstilling af batterier til elbiler er skadelige for miljøet på grund af de materialer, der anvendes i batterierne. Blandt andet er kobolt er en vigtig komponent i batterier til elbiler, og koboltminer i Afrika er kendt for at have børnearbejde. Ved at købe en elbil kan du derfor indirekte komme til at støtte børnearbejde, hvis du ikke på forhånd undersøger batteriets oprindelse og miljøpåvirkning.

Det er altså ikke kun i forhold til den daglige brug af din kommende elbil, at du bør overveje, hvilket type batteri, der skal drive bilen. For det drejer sig ikke kun om opladningstider og rækkevidde på din bil. Du skal i høj grad også tage stilling til, hvordan og under hvilke forhold, batteriet er fremstillet. 

Miljøpåvirkning af batterier til elbiler

Batterier til elbiler kan have en negativ indvirkning på miljøet. Batterierne er lavet af materialer som kobolt, lithium og nikkel, som kræver store mængder energi og naturressourcer at udvinde. Dette kan føre til alvorlige miljøproblemer som forurening af vand, jord og luft.

Kobolt, som er en vigtig komponent i batterier til elbiler, er især kontroversiel på grund af dets oprindelse. For koboltminer i Afrika er desværre kendt for at have børnearbejde, og ved at købe en elbil kan du indirekte derfor uforvarende komme til at støtte børnearbejde, hvis du ikke undersøger batteriets oprindelse og miljøpåvirkning.

Vi har tidligere kigge på, hvad de skjulte miljøomkostninger ved elbiler er. For der er ikke kun tale om, at bilen og dens batteri skal fremstilles. Du skal også køre i den til dagligt.

Sådan undersøger du selv sagen

Hvis dit kommende bilkøbe ikke skal være på bekostning af både miljø og menneskerettigheder, er det meget vigtigt at du selv gør en indsats. For du kan nemlig gøre noget for at undersøge batteriets oprindelse og den miljøpåvirkning som fremstillingen af batteriet har. Dette er overvejelser, som du med fordel kan gøre dig inden du køber din nye elbil. Du kan nemlig nemt undersøge producentens miljøpolitik og certificeringer som f.eks. Fairtrade og Fairmined. Du kan også undersøge, om producenten anvender genanvendelige materialer i batterierne.

Når du står og skal købe en elbil, skal du både gøre dig overvejelser omkring rækkevidde, opladningstid og pris på bilen, men det er også vigtigt, at du forholder dig til batteriets oprindelse og miljøpåvirkning. På den måde kan vi alle være med til at minimere den negative indvirkning på miljøet og undgå at støtte børnearbejde i koboltminer i Afrika.

Elbiler med lang rækkevidde

Der findes efterhånden mange elbiler på markedet. Hvis du går efter elbiler med lang rækkevidde, kommer her en liste:

  • Lucid Air giver dig ca. 830 km på en opladning (forventes at komme til Danmark i 2023)
  • Tesla Model S giver dig ca. 650 km på en opladning
  • Hyundai Ioniq 6 giver dig ca. 610 km på en opladning
  • Polestar 3 giver dig ca. 590 km på en opladning
  • NIO ET7 giver dig ca. 580 km på en opladning
  • Tesla Model 3 giver dig ca. 575 km på en opladning
  • Mercedes-Benz EQS giver dig ca. 560 km på en opladning
  • Tesla Model X giver dig ca. 560 km på en opladning
  • Tesla Model Y giver dig ca. 530 km på en opladning
  • BMW iX giver dig ca. 520 km på en opladning
  • BMW i7 giver dig ca. 510 km på en opladning
  • Mustang Mach-E giver dig ca. 500 km på en opladning
  • Mercedes-Benz EQS SUV giver dig ca. 490 km på en opladning
  • Nissan Ariya giver dig ca. 490 km på en opladning
  • Hyundai Ioniq 5 giver dig ca. 480 km på en opladning
  • BMW i4 giver dig ca. 480 km på en opladning
  • Volkswagen ID4 giver dig ca. 440 km på en opladning
  • Polestar 2 giver dig ca. 440 km på en opladning
  • Audi Q4 E-tron giver dig ca. 430 km på en opladning
  • Hyundai Kona Electric giver dig ca. 410 km på en opladning
  • Kia e-Niro giver dig ca. 400 km på en opladning
  • Toyota BZ4X giver dig ca. 400 km på en opladning
  • Renault Zoe giver dig ca. 390 km på en opladning
  • Nissan Leaf giver dig ca. 340 km på en opladning
  • Volkswagen e-Golf giver dig ca. 250 km på en opladning
  • Mini Cooper SE giver dig ca. 230 km på en opladning
  • Dacia Spring giver dig ca. 190 km på en opladning
  • Mazda MX-30 giver dig ca. 160 km på en opladning

Listen er kun vejledende med hensyn til rækkevidden, da der er stort forskel på, hvad de enkelte biler er blevet målt til i forskellige tests. 

Kør længere på en opladning

Det er ikke kun selve batteriet, der spiller en rolle, når det kommer til, hvor langt du kan køre på en enkelt opladning i en elbil. Hvordan din individuelle kørestil har nemlig også rigtig stor betydning for, hvor mange kilometer du kan tilbagelægge inden du bliver nødt til at lade elbilen op igen. Men andre faktorer som eksempelvis vejret spiller også ind i dette regnskab. Det kommer nok ikke som den helt store overraskelse, at stiv modvind giver en kortere rækkevidde på en opladning, men det er ikke sikkert, at du er klar over, at kulde også spiller en stor rolle. Men du kan heldigvis godt selv gøre noget, for at få elbilen til at køre længere om vinteren. Hvis du gerne vil kunne køre længere på en opladning, har vi tidligere skrevet en række råd til dig, som du med fordel kan læse.

Skal din næste bil være på el?

Går du med tanker om at skifte din bil på benzin eller diesel ud med en elbil, kan du med fordel læse vores guide til køb af elbil, som kommer omkring de punkter, der kan være relevante, når du skal finde frem til den helt rigtige elbil. For det er meget individuelt, hvilke behov vores biler skal opfylde. Men derfor er det ofte mange af de samme overvejelser, vi gør os, når vi skal kommer frem til, hvilken bil der bedst opfylder disse behov. 

Men det er ikke kun selve indkøbsprisen på elbilen, der er interessant at kigge på. For der er tale om et samlet regnestykke, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Derfor kan der være langt mere interessant at kigge på, hvad de samlede omkostninger er ved at eje en elbil