Når du skal købe en elcykel, er der flere faktorer, du skal overveje, og du kan finde hjælp i vores guide.

Flere og flere erstatter rugbrødsmotoren med en elcykel, og lige nu udgør antallet af elcykler cirka 24% af det samlede antal cykler i Danmark, og tallet er stigende.

I denne guide vil vi gennemgå nogle af de vigtigste aspekter, såsom batteristørrelse, forventet rækkevidde, hastighed og regler for elcykler i trafikken i Danmark. 

Vi vil også give dig en liste over nogle af de mest populære elcykler på det danske marked og deres priser samt ekstra udstyr, der kan være nødvendigt.

Og endelig slutter vi af med nogle tips til vedligeholdelse og reparation af elcykler, som du får brug for, når du først har investeret i en jernhest med elmotor.

Batteristørrelse og rækkevidde

Batteriets størrelse og rækkevidde er vigtige faktorer at overveje, når du skal købe en elcykel. Generelt vil et større batteri give en længere rækkevidde, men det vil også gøre cyklen tungere og dyrere. Det er vigtigt at finde en balance mellem batteristørrelse og rækkevidde, der passer til dine behov og budget.

Hastighed

Elcykler i Danmark må have en maksimal hastighed på 25 km/t med motorkraft. Hvis du cykler hurtigere end dette, skal du selv yde den ekstra kraft.

Regler for elcykler i trafikken

I Danmark skal elcykler overholde de samme regler som almindelige cykler. Det betyder, at du skal have lys og reflekser på din elcykel, og du skal følge færdselsreglerne.

Populære elcykler og priser

Der er mange forskellige elcykler på det danske marked, og priserne varierer afhængigt af mærke, model og specifikationer. Nogle populære mærker inkluderer:

  • Kildemoes
  • Winther
  • Raleigh
  • Batavus

For at finde den bedste elcykel til dine behov og budget, anbefales det at besøge flere forhandlere og prøve forskellige modeller. Generelt skal du dog regne med at betale på den anden side af 10.000,00 kroner for at få en fornuftig elcykel af en kvalitet, der er tilfredsstillende.

Ekstra udstyr

Der er en lang række ekstraudstyr, du kan købe til din elcykel, såsom cykelkurve, cykelstole, cykellåse og meget mere. Det er vigtigt at overveje, hvilket udstyr der er nødvendigt for dig og din cykel, og husk at budgettere for disse ekstra omkostninger.

Generelt omkring køb af elcykler

For at finde den perfekte elcykel til dine behov, anbefales det at besøge flere forhandlere, prøve forskellige modeller og stille spørgsmål om service og reparation. Med den rette research og forberedelse kan du finde en elcykel, der passer perfekt til dine behov og budget.

Vedligeholdelse og reparation af elcykler

Vedligeholdelse og reparation af en elcykel er vigtigt for at sikre cyklens levetid og optimale ydeevne, og her giver vi dig  nogle tips til, hvordan du vedligeholder og reparerer din elcykel:

  1. Rengøring: Rengør din elcykel regelmæssigt ved at bruge en blød børste eller svamp og en shampoo til biler (undgå opvaskemidler, da de indeholder salte). Vær forsigtig med ikke at hælde for meget vand over batteriet og controlleren.
  2. Smøring: Smør kæden og andre bevægelige dele regelmæssigt for at reducere slid og forlænge levetiden. Sjap og salt fra vejene kan være hårdt for din cykel, så det er vigtigt at vaske og smøre den ofte, især i vintermånederne
  3. Professionel service: Det anbefales at give din elcykel en grundig service mindst to gange om året, helst om foråret og efteråret, udført af en professionel cykelsmed. Dette vil hjælpe med at identificere eventuelle problemer og forebygge unødvendigt slid.
  4. Reparationer: Hvis din elcykel har brug for reparationer, skal du kontakte en professionel cykelhandler eller cykelsmed, der har erfaring med elcykler. Hvis du har en reklamationsret, kan du klage til cykelbutikken over fejl og mangler ved cyklen inden for to år.
  5. Batteri og elektronik: Fjern batteriet, når du transporterer din elcykel i en cykelholder eller på flyrejser. Opbevar altid batteriet indendørs, når det er muligt, og lad det op i et tørt og tempereret miljø.
  6. Opbevaring: Parkér din elcykel under et halvtag, i en garage eller i en cykelkælder for at beskytte den mod vejret.

Ved at følge disse vedligeholdelses- og reparationstips kan du sikre, at din elcykel forbliver i god stand og giver dig mange års problemfri kørsel. Hvis du gerne vil hurtigt og nemt frem i trafikken, men ikke ønsker at køre på en elcykel, kan du også overveje at investere i et EL-løbehjul i stedet.


Billigere alternativer til ny elcykel

Hvis du gerne vil spare både miljøet og pengepungen, men alligevel gerne vil have fingrene i en elcykel, så findes der også råd for det. Du kan nemlig overveje at købe en brugt elcykel i stedet for en helt ny. Alternativet er der nu en lille smart gadget på markedet, som kan hjælpe dig med at sætte strøm til din nuværende analoge cykel.